Skip to main content

Γεωργιάδης: Το 2021 παίρνουν οι Ισραηλινοί την ΕΛΒΟ - Επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Νέες μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη σύντομα προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2020.

Την πεποίθηση ότι «αν όλοι τηρήσουν τα μέτρα κι ο ιός πέσει, το lockdown θα μπορούσε να λήξει σε τρεις εβδομάδες, ώστε να κάνουμε γιορτές με σχετική ομαλότητα» εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit 2020, ενώ πρόσθεσε ότι, εφόσον υπάρξει και το εμβόλιο το 2021 θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη χρονιά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά στο «μέτωπο» της πανδημίας και συμπλήρωσε πως το δύσκολο μέτρο του lockdown αποφασίστηκε για να προληφθεί η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία φαίνεται πως ήταν εκθετική τις τελευταίες ημέρες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά με το πακέτο μέτρων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι αυτά θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, τονίζοντας: «Για τις τρεις εβδομάδες του lockdown το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες και να μην καταστραφούν, διότι το ένα κεφάλαιο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το άλλο είναι, όταν τελειώσει η πανδημία, να υπάρχει οικονομία που θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει (...) Ναι, το lockdown μας κάνει τη ζωή δύσκολη αλλά η κυβέρνηση είναι από πάνω και έχει θεραπευτικά μέτρα με άμεση ισχύ, που θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα».

Σχολιάζοντας τα παράπονα παραγόντων της πραγματικής οικονομίας ότι οι τράπεζες αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις από την παροχή ρευστότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια στα δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (...) Αυτό θα σήμαινε να συναποφασίσουμε ότι θα έχουμε τις καταθέσεις μας σε επιχειρήσεις, που είναι εις γνώσιν μας ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα επιστρέψουν. Αν έπαιρνε κυβέρνηση την απόφαση να παρέμβει στα τραπεζικά κριτήρια και να δίνει δάνεια με πολιτικά κριτήρια, αυτό θα ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος για την επόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τέτοιου τύπου απόφαση από αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ληφθεί».

Τόνισε δε ότι οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, γιατί μπορούν να λάβουν δάνειο εγγυημένο κατά 80% από το δημόσιο. Και τι γίνεται με όσες επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε αυτά τα κριτήρια; «Για αυτές θεσπίσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα της Περιφέρειας, το πάγωμα ΦΠΑ, την αναστολή πληρωμών σε ΕΣΠΑ και εφορία και άλλα» σημείωσε και πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα, στους μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, έχει δώσει τη μεγαλύτερη ρευστότητα που δόθηκε ποτέ.

Το 2021 αναμένεται να παραλάβει η κοινοπραξία την ΕΛΒΟ

Στο μεταξύ, το 2021 αναμένεται να παραλάβει την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ) η κοινοπραξία των ισραηλινών εταιρειών (σ.σ.Naska Industries - SK Group Ltd, Plasan Sasa Ltd), που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό και δεσμεύτηκε για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε ο κ.Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Τα προγράμματα που θέλουν να φτιάξουν (οι επενδυτές) στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά σημαντικά και με πολύ καλή πρόσβαση σε μεγάλες αγορές. Άρα η ΕΛΒΟ ήδη διανύει το επόμενό της μεγάλο βήμα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το όλο εγχείρημα βρίσκεται σήμερα στη φάση των διαδικαστικών ζητημάτων (πχ, Ελεγκτικό Συνέδριο), τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του έτους, ώστε το 2021 η κοινοπραξία να παραλάβει την ΕΛΒΟ.

Σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και το αν η κυβέρνηση στηρίζει την παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα (σ.σ καθώς τα τεύτλα που παρελήφθησαν φέτος κατευθύνθηκαν κυρίως στην παραγωγή βιοαερίου), ο κ.Γεωργιάδης επισήμανε: «Τα εργοστάσια είχαν πάθει ζημία κατά τα χρόνια της απραξίας και ήθελαν αρκετές επενδύσεις για να μπορούν να παράξουν ζάχαρη. Γι' αυτό και πέρυσι και φέτος τα τεύτλα χρησιμοποιήθηκαν κατά το μείζον για την παραγωγή βιοαερίου. Όμως ο τελικός στόχος όλης αυτής της συμφωνίας είναι να παράγουμε ζάχαρη. Η Royal Sugar (σ.σ. ο επενδυτής), που ξέρει καλά αυτή τη δουλειά δύναται να παράξει ζάχαρη και με κέρδος. Αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Νέες μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη σύντομα

Ερωτηθείς αν η τεχνολογική και επιστημονική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που υπεγράφη με την ευκαιρία της επίσκεψης Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη «κυοφορήσει» τις επενδύσεις των Microsoft και Digital Realty στην Αθήνα, θα φέρει νέους επενδυτές και στον ελληνικό βορρά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Ασφαλώς. Μέσα στο (τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς) ThessINTEC και την Τεχνόπολη θα έχουμε πολύ μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις και σύντομα».

Για την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου, επισήμανε πως από κοινού με το υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος προχωράει η χωροθέτηση, «για να δούμε πώς θα κάνουμε όλη αυτή την άτυπη ζώνη τυπική» και πρόσθεσε ότι μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει μπει ειδικό πρόγραμμα για τα βιομηχανικά πάρκα, την αύξηση των υποδομών τους, την αναβάθμιση και την κινητροδότησή τους και από εκεί η Θεσσαλονίκη θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα θα υπάρξει, όπως είπε, ειδική μέριμνα και για την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. «Είναι στην τελική ευθεία όλα αυτά και θα γίνουν» κατέληξε.

Χριστοδουλίδης: Ανάγκη για έναν περιφερειακό οργανισμόστην Αν. Μεσόγειο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην ενότητα «Η Ανατολική Μεσόγειος σε Κρίση», ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης, όπως η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, αλλά και η τωρινή πανδημία, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι πολλές χώρες επέλεξαν την οδό της εσωστρέφειας, υπό αυτές τις συνθήκες, σε αναζήτηση εθνικών λύσεων. Η Κύπρος μαζί με μια άλλες χώρες επέλεξε μία άλλη οδό, σημείωσε, εξηγώντας πως «η ιστορία μας, οι καλές, εξαιρετικές σχέσεις μας με τους γείτονές μας αλλά και η ισχυρή πεποίθησή μας ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της περιφερειακής και παγκόσμιας δράσης, μέσω της πολυμέρειας, μας οδήγησαν σ' ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι».

«Οι εξελίξεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια αποτελούν σταθερή απόδειξη ότι τα κράτη ακολουθούν την οδό της συνεργασίας και των συνεργιών», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες βασίζονται σε μια αποκλειστικά θετική ατζέντα, που έχει δημιουργήσει μια δυναμική για την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού, «όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες».

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις λίγες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ένας τέτοιος οργανισμός. Ένας οργανισμός στην Ανατολική Μεσόγειο για την ασφάλεια και τη συνεργασία θα είναι ανοιχτός σε όλους, με βάση μια θετική ατζέντα και μόνα προαπαιτούμενα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τη δέσμευση στις καλές γειτονικές σχέσεις και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως «η δημιουργία ενός τέτοιου περιφερειακού οργανισμού δεν εξυπηρετεί μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή».

Όπως εξήγησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού «αποτελεί θετική εξέλιξη και για άλλους διεθνείς παράγοντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που παραδοσιακά ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην περιοχή», το πιο σημαντικό όμως είναι «ότι είναι επωφελής για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σ' αυτή τη ζωτική της γειτονιά που είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες».

Αφού υπογράμμισε, δε, την τεράστια δυναμική που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό δράση. «Δυστυχώς συχνά δεν έχουμε δει το επίπεδο δέσμευσης που θα θέλαμε να δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως ο μακροπρόθεσμος στόχος της δημιουργίας μιας τέτοιας περιφερειακής οργάνωσης «δεν θα γεμίσει μόνο ένα κενό που βλέπουμε στην περιοχή, αλλά θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα υπέρ της πολυμέρειας σε μια εποχή που η προστιθέμενη αξία της δέχεται επίθεση», αλλά επίσης «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε χώρες της περιοχής, ότι ενεργούν ως καταστροφείς για τη σταθερότητα και τη συνεργασία ότι ο μόνος βιώσιμος και ωφέλιμος δρόμος δεν είναι αυτός της διπλωματίας των κανονιοφόρων, αλλά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων». Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, καμιά χώρα στην περιοχή δεν εξαιρείται απ' αυτή την οδό συνεργασίας.