Skip to main content

Άδωνις για Β. Ελλάδα: 40% περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι το 2020-2027

Στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Στην ενότητα της Ανάπτυξης στο κύριο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι η ΔΕΘ παρά την ακύρωσή της λόγω κορωνοϊού περνάει σε μια νέα εποχή με την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.

«Δεν μείναμε στα λόγια. Σε μόλις ένα χρόνο εκπονήσαμε ένα πραγματικό σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας ως ατμομηχανής της ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας», είπε.

Για τη Θράκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό υγροποιημένου αερίου από την Αλεξανδρούπολη στη Βουλγαρία και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει η περιοχή κέντρο εμπορίου ανταγωνιστικό στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεωργιάδης στο ThessIntec, τονίζοντας ότι έγιναν μεγάλα βήματα μέσα σε ένα χρόνο και μέχρι το 2023 θα έχει υλοποιηθεί.

Αναφέρθηκε στα κίνητρα για την Τεχνόπολη ώστε να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε κέντρο καινοτομίας. Ήδη είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι πραγματικότητα η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προσληφθεί 200 τεχνικοί υπολογιστών, ενώ τα σχέδια είναι στα επόμενα χρόνια να γίνουν 500. Αναφέρθηκε επίσης και στην επένδυση της Cisco και της Deloitte τονίζοντας ότι μετατρέπουν την πόλη σε κέντρο υψηλής τεχνολογίας.

«Η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε νέα πόλη που θα πρωταγωνιστεί», σημείωσε.

Για τη Δυτική Μακεδονία ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και είπε ότι οι επιχειρηματίες του λιγνίτη που έχουν τις μεγαλύτερες αγωνίες, θα δουν ότι οι επενδύσεις σε πολλού τομείς θα τους δώσουν την ευκαιρία μέσα κι από ένα πακέτο πόρων άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ να αναπτυχθούν, μετατρέποντας σε ένα νέο τόπο όλη την Περιφέρεια.

«Το όραμα της κυβέρνησης δεν είναι ένα απλό σχέδιο, αλλά έχει αρχή μέση και τέλος και δίνει τη δυνατότητα στη Βόρεια Ελλάδα να αξιοποιήσει επιτέλους τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Στη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτουμε 40% επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους στις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, σε ένα συνολικό ποσό 2,6 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει μια συγκλονιστική ευκαιρία, σε συνδυασμό με το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ και τις αγροτικές επιδοτήσεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την Ελλάδα και είναι στο χέρι μας και κανενός άλλου να το κάνουμε πράξη. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε, σημείωσε. Στο όραμά μας η Βόρεια Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, όπως αυτή της 25ης – 26ης Σεπτεμβρίου με το Balkan Forum, για την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη και τη διεξαγωγή παγκόσμιου συνεδρίου θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία με τα πέντε Πατριαρχεία και το Άγιον Όρος.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Διέξοδος», που άρχισε χτες με την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

«Με τη δράση 'Διέξοδος' της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύουμε στην πράξη τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας, αποκαθιστούμε τη ρευστότητα στην αγορά και προστατεύουμε τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. Τα χρήματα που θα λάβουν άμεσα οι επιχειρήσεις, δεν είναι δάνειο, δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν. Είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους. Για αυτή τη δράση εξαντλήσαμε όλες μας τις δυνατότητες και εξασφαλίσαμε 150 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα τόνισε ότι έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ενισχυθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ακόμη περισσότερους πόρους.

Οι τρεις άξονες ανάπτυξης για τους οποίους εργάζεται η Περιφέρεια, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι:

1.Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται πιο φιλική περιφέρεια της χώρας στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις. Με ανάπτυξη της Καινοτομίας για να γίνει ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Με προβολή των μακεδονικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο και αύξηση των εξαγωγών. Με αξιοποίηση του Film Office και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για διεθνείς συμπράξεις στην κινηματογραφική βιομηχανία και παραγωγή ενός σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος. Είναι πολύ θετικό ότι βλέπουμε ήδη παγκόσμιους κολοσσούς, όπως μεταξύ άλλων τη Pfizer τη Cisco, τη Deloitte, αλλά και μεγάλα κινηματογραφικά studios από το Hollywood, να επενδύουν ή να ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Κεντρική Μακεδονία.

2.Η Κεντρική Μακεδονία που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον με δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης και δημιουργία ακόμα περισσότερων σύγχρονων σταθμών φόρτισης. Με ενεργειακά αυτόνομα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Με την επένδυση στην κυκλική οικονομία και τη βιοοικονομία. Με παρεμβάσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

3.Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών και η ψηφιακή αναβάθμιση. Με νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες στην καθημερινή λειτουργία της Περιφέρειας. Με νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαθέσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε να καταργηθούν σταδιακά τα γκισέ. Με λιγότερη γραφειοκρατία, χωρίς τη λεγόμενη "πολιτική υπογραφή" στις 9 από τις 10 διοικητικές πράξεις.

«Χτίζουμε την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, ανθρώπινη, πράσινη και καινοτόμα, μια Περιφέρεια πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό, τα ιδανικά και τις αξίες μας, το δυναμισμό και τις ικανότητές μας, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου», επισήμανε.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θρακης, Χρήστος Μέτιος, αναφέρθηκε στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, που αναβαθμίζουν την περιοχή και της δίνουν τη δυνατότητα να παίξουν το ρόλο της πύλης στη Βαλκανική. «Τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε για την εξωστρέφεια, με στόχο την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων (πλημμύρες, ζωονόσους κτλ.) με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες», είπε.

Για να αξιοποιηθούν σωστά τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης πρέπει να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές, τόνισε.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Δυτικής Μακεδονίας, ο λιγνίτης φεύγει, ο δεύτερος μεγαλύτερος, η γούνα νοσεί βαρύτατα κι έτσι το 60% της οικονομίας της περιοχής κυριολεκτικά μηδενίζεται. Απαιτείται αναπτυξιακό σχέδιο και απαιτείται άμεσα, με προσανατολισμό στην πράσινη οικονομία και ανάπτυξη και μέσα από τα ειδικά κίνητρα που θεσπίζει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης η κυβέρνηση.

Ο κ. Κασαπίδης είπε ότι το ορεινό τοπίο που κάποτε ήταν παράγοντας φυγής κατοίκων, τώρα μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο της πλεονέκτημα. Είπε ότι η Δυτική Μακεδονία επενδύει στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και τα συνδέει με τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους και τις ευεργετικές επιπτώσεις τους στην υγεία, προκειμένου να δώσει προοπτική εξωστρέφειας και ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα.

«Ιδιαίτερα σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, οι εξαγωγές έχουν κατακτήσει πολλές αγορές διεθνώς και ένα στα πέντε προϊόντα της χώρας προέρχεται από την περιοχή μας», επισήμανε ο κ. Ζέρβας.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες, τόνισε, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μητροπολιτική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη.

Έκανε λόγο για ασφυκτική πραγματικότητα στην εκτός Αττικής Ελλάδα και σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει συμπληρωματικό ρόλο στην Αθήνα. «Δε θα αφαιρέσει από την Αττική, θα προσθέσει στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.