Skip to main content

Γεωργιάδης:Το 2020 θα αρχίσουν μαζικές απελάσεις μεταναστών σε Τουρκία

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά τη διαδικασία push-backs, δηλαδή το να εμποδίζεται μία βάρκα να έρθει.

Στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου και στον άμεσο διαχωρισμό των αλλοδαπών που αποβιβάζονται στα νησιά σε διαθέτοντες χαμηλό ή υψηλό προσφυγικό προφίλ, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι στην αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά τη διαδικασία push-backs, δηλαδή το να εμποδίζεται μία βάρκα να έρθει βάζοντας μπροστά ως εμπόδιο μία βάρκα δική σου, διότι, όπως είπε, απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο. «Push - backs δεν γίνονται, το λέω για να μην λέει κάποιος ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις» σημείωσε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για να απελαθεί κάποιος χρειάζονται δέκα χρόνια, γι’ αυτό, πρόσθεσε, «τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια έγιναν μόλις 1.837 απελάσεις. Έφυγαν δηλαδή μόνο όσοι ήθελαν να φύγουν από μόνοι τους»

Και προανήγγειλε ότι με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα, «τα δέκα χρόνια θα γίνουν έξι μήνες. Μέσα στο 2020 θα αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία».

Διευκρινίζοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται από δω και πέρα, μετά την ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους,εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα  μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία».

Και συμπλήρωσε: «Εάν οι άνθρωποι που πληρώνουν 1.500 και 2.000 δολάρια για να περάσουν απέναντι ξέρουν ότι σε 4 μήνες θα είναι πάλι πίσω, θα σταματήσουν να πληρώνουν χρήματα για να έρθουν στην Ελλάδα και θα πάνε σε άλλη χώρα. Όταν λοιπόν η Ελληνική Δημοκρατία υπερασπιστεί το έδαφός της, με όποιο νόμιμο τρόπο μπορεί, το ρεύμα αργά ή γρήγορα προς την Ελλάδα θα ανακοπεί διότι κανείς δεν θα πληρώνει τόσα λεφτά για να πάει σε μια χώρα που θα τον στέλνει πίσω».