Skip to main content

Γεράνης για νέα ΜΕΑ: Να μην κραυγάζουμε ίσα-ίσα για το θεαθήναι

Πώς σχολίασει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας το ζήτημα χωροθέτησης της Μονάδας δυτικού τομέα, στη Θεσσαλονίκη

Στη νέα Μονάδα Επερξασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία η σύμβαση ανάθεσης μελέτης υπεγράφη χθες, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5.

Όπως περιέγραψε ο κ. Γεράνης, «ύστερα από αυτά που πρέπει να γίνουν βάσει του Εθνικού Σχεδιασμού, ύστερα από τη βασική ανακύκλωση των ρευμάτων των μπλε κάδων, των καφέ κάδων, που πάρα πολύ σύντομα θα δούμε έξω από τις γειτονιές όλων για να μαζεύονται τα οργανικά, από τα πράσινα σημεία που θα δημιουργηθούνε για τα ρεύματα της ανακύκλωσης. Ό,τι απομένει στον πράσινο κάδο, αυτά θα οδηγούνται προς τις Μ.Ε.Α. και θα μένει ένα πάρα πολύ μικρό υπόλειμμα να πάει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα ΜΕΑ «είναι ο βασικός πυλώνας μαζί με άλλα δύο εργοστάσια στην κεντρική Μακεδονίας, δηλαδή των Σερρών και του ανατολικού τομέα που θα γίνει στη Θέρμη».

«Η μελέτη για τη ΜΕΑ δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή της η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από την έναρξή της», επανέλαβε.

«Βάζουμε τις βάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Πλέον η κεντρική Μακεδονία δεν θα έχει να φοβηθεί πρόστιμα, αλλά  θα έχει συμβάλλει στο περιβάλλον και των μηδενικών αποβλήτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεράνης προειδοποίησε ότι «πλέον πρέπει να μιλάμε για ποιοτική ανακύκλωση. Το καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό δεν θα πρέπει να πηγαίνει στον πράσινο κάδο και ως εκ τούτου οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να εναποθέτουν τα κατάλληλα σκουπίδια στον κατάλληλο κάδο».

Όπως είπε, «έχει βγει νομοθεσία και ξεκίνησε από τους δήμους το «όσο πετάω, πληρώνω». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεράνης, «το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να εκδώσει μία εγκύκλιο η οποία θα ορίζει ότι «όσο πιο πολύ ανακυκλώνουμε τόσο λιγότερα χρήματα θα βάζει μέσω των δημοτικών τελών ο κάθε δήμος. Θα είναι ένα είδος χαράτσι».

Για τη χωροθέτηση της Μονάδας

Σε ό,τι αφορά το σημείο όπου θα κατασκευασθεί η ΜΕΑ δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποφασιστεί στο εγγύς μέλλον, καθώς από τη μελέτη θα προκύψουν 2-3 προτεινόμενα σημεία στη δυτική είσοδο της πόλης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τυχόν αντιδράσεις που θα υπάρξουν για τη χωροθέτηση της Μονάδας από τους τοπικούς δημάρχους, ο πρόεδρος των ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας σημείωσε ότι «αν και δεν αποκλείουμε τίποτα, πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει».

Πλέον, συμπλήρωσε, «σκεφτόμαστε ύστερα από ενημέρωση, ύστερα από γνώση του θέματος και μετέπειτα αποφασίζουμε. Οι συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση δεν θα έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί όταν ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε, δεν είναι σωστό να κραυγάζουμε ίσα-ίσα για το θεαθήναι. Έχουν περάσει αυτά».

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει εκτενής διάλογος. Και στα δημοτικά συμβούλια».