Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στα... κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ για έργο που ενέκρινε ο ίδιος!

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλεί την κυβέρνηση ότι κάνει δώρο τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκη σε ιδιώτες

Απαντήσεις στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με την οποία το πρώην κυβερνών κόμμα εγκαλεί την κυβέρνηση και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) για την επιλογή να κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ η ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Δυτικής Θεσσαλονίκης δίνει ο πρόεδρος του Φορέα Μιχάλης Γεράνης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των δύο νομαρχιακών επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονικης του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται κριτκή στην πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής με την οποία εντάχθηκε το έργο ΜΕΑ της Δυτικής Θεσσαλονίκης στα ΣΔΙΤ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι “η επιλογή αυτή αποτελεί δώρο της ΝΔ στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με αρνητικές οικονομικές συνέπειες στους πολίτες, τους επαγγελματίες και του δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας”.

Αναφέρεται επίσης ότι οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 με επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από δημόσιους πόρους και ολοκληρώνονται εντός του 2019, με διαδικασίες μελέτης δημόσιου έργου. “Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να το χαρίσει σε κάποιο εργολάβο, που δε θα αναλάβει κανένα ρίσκο και θα αυξήσει το κόστος για τους πολίτες. Αυτή η επιλογή έγινε χωρίς καμία συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση και χωρίς αποφάσεις των αρμόδιων δημοτικών συμβουλίων, του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ ΚΜ”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει μια σειρά ερωτημάτων όπως το “εάν υπολογίστηκε το κόστος και η επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία με την μετατροπή του έργου σε ΣΔΙΤ”, καθώς και “ποιο αυτοδιοικητικό όργανο αποφάσισε ή εισηγήθηκε την επιλογή του συστήματος δημοπράτησης και άρα την αύξηση του κόστους για τους ΟΤΑ και τους πολίτες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε και ενέκρινε

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεοδονίας εκφράζει την έκπληξή του λέγοντας πως “όλες οι ενέργειες για την υλοποίηση της ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ, έχουν εγκριθεί από τρεις αρμόδιους γενικούς γραμματείς, έξι συναρμόδιους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς καθώς και από υφυπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”. Προς επίρρωση των ανωτέρω ο κ. Γεράνης παραθέτει λεπτομερώς όλο το ιστορικό του σχεδιασμού και της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας:

Το 2015 εκπονήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ ΚΜ) από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ ο οποίος αναφέρει στο κείμενο της εγκεκριμένης μελέτης του, ότι το έργο Δυτικού Τομέα θα γίνει «...σε οποιαδήποτε περίπτωση ΣΔΙΤ, σύμβασης παραχώρησης ή άλλου τύπου Κοινοπραξίας Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα», καθώς σύμφωνα με τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τις κατανομές ανά Περιφέρεια, δεν επαρκούν οι πόροι για την κάλυψη με δημόσιους πόρους του 100% του έργου.

Το 2016 για την ανωτέρω μελέτη του ΠΕΣΔΑ ΚΜ η οποία περιλαμβάνει το έργο Δυτικού Τομέα με ΣΔΙΤ, γνωμοδότησαν θετικά οι κατά το νόμο δύο καθ’ ύλην αρμόδιοι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης (Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ). Μάλιστα ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ Ευάγγελος Καπετάνιος διαμήνυε ότι δεν επαρκούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την 100% κάλυψη των έργων του ΠΕΣΔΑ ΚΜ και ενέκρινε το Ειδικό Προσάρτημα του ΠΕΣΔΑ ΚΜ με τίτλο Χρηματοδοτικές Προτεραιότητες που προβλέπει την χρηματοδότηση του έργου Δυτικού Τομέα ΠΚΜ κατά 50% με δημόσιους πόρους. “Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε, η ΜΕΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης γίνεται με δημόσιους πόρους σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ. Όμως δημόσιοι πόροι για την ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης μας ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχαν”, τονίζει ο κ. Γεράνης.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ ΚΜ εγκρίθηκε στις 12.10.2016 με ΚΥΑ την οποία υπογράφουν πέντε υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της τότε κυβέρνησης που προβλέπει το συγκεκριμένο έργο ΜΕΑ Δυτικού Τομέα ΠΚΜ.

Με υπογραφή Σκουρλέτη και Φάμελλου

Ο ΠΕΣΔΑ ΚΜ που περιλαμβάνει την ανωτέρω Μονάδα Δυτικού Τομέα ΠΚΜ με ΣΔΙΤ ή σύβαση παραχώρησης, κυρώθηκε στις 6.12.2016 με ΚΥΑ των δύο υπουργών της τότε κυβέρνησης Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κ.κ Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλου όπως αναφέρει σχετικά η απόφαση κύρωσης «…με συνημμένη τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

- Στις 14/6/2017 ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου υπογράφει την σύμβαση εγγύησης του Δημοσίου για το άλλο έργο ΣΔΙΤ Απορριμμάτων ΜΕΑ Ν. Σερρών, του ΦΟΔΣΑ ΚΜ.

- Στις 22/6/2017 ο αρμόδιος υφυπουργός της κυβέρνησης για τα ΣΔΙΤ Σ. Πιτσιόρλας κάνει τη θεμελίωση της κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ της ΜΕΑ Νομού Σερρών του ΦΟΔΣΑ ΚΜ. Μεταφέροντας μάλιστα, τον χαιρετισμό του υπουργού και της κυβέρνησης και την θετική άποψή της για τα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Ματζούφα. Μάλιστα ο υφυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο «συμβολίζει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη» και ότι «η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ, αποδεικνύει περίτρανα πώς πρέπει να κινηθεί και να λειτουργήσει η οικονομία της Ελλάδας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη». «Μάθαμε να τα περιμένουμε όλα από τα κράτος. Με τα λεφτά του κράτους, που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, λίγα έργα μπορούν να γίνουν. Αν όμως τα συνδυάσουμε και με ιδιωτικά κεφάλαια, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» είχε δηλώσει τότε ο κ. Πιτσιόρλας.

- Στις 5/9/2017 το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, στο οποίο εκπροσωπούνται και οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στον ειδικό νόμο για τα ΣΔΙΤ, όπως ακριβώς προέβλεπε ο εγκεκριμένος από υπουργούς και γενικούς γραμματείς του ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ, Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Κεντρική Μακεδονία.

- Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και το έργο εντάχθηκε σύμφωνα με την διαδικασία του Ν.ΣΔΙΤ στον Κατάλογο Προτεινόμενων συμπράξεων Ν.ΣΔΙΤ και διαβιβάστηκε από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ  για τελική έγκριση.

- Ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης μελετών ωρίμανσης του έργου ΜΕΑ Δυτικού Τομέα σε πρόσκληση της Ειδικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομίας με σαφή αναφορά στο φάκελο πρότασης της προβλεπόμενης υλοποίησης του έργου σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ ΚΜ με ΣΔΙΤ ή σύμβαση παραχώρησης. Η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας ενέκρινε την ανωτέρω πρόταση του ΦΟΔΣΑ ΚΜ και εξέδωσε απόφαση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ των προμελετών ωρίμανσης.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση της προμελέτης έγινε μέσα στο 2018, οπότε ξεκίνησε και η εκπόνησή της και μέσα στο 2019 προχωρούν κανονικά οι προμελέτες ωρίμανσης βάσει χρονοδιαγράμματος και με δεδομένη την πρόοδο όπως άλλωστε το αναγνωρίζει στην ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

- Στις 16/09/2019 εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το έργο και μάλιστα με ένταξη στο ΠΔΕ του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ποσού έως 60 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή την απόφαση ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ έχει εξασφαλίσει πόρους έως 60 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και μπορεί να επιταχύνει τη δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου.

Παράλληλα από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ, ολοκληρώνεται η μελετητική τεχνική ωρίμανση του έργου, ώστε όταν δημοπρατηθεί το 2020 η επόμενη δεύτερη φάση (τεχνική και οικονομική) του έργου να έχει υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής και τεχνικής ωριμότητας, με αποτέλεσμα αφ' ενός την εξασφάλιση πόρων του ΠΔΕ και αφετέρου τη μείωση των κινδύνων του έργου και συνεπακόλουθα του κόστους υλοποίησής του με προφανές όφελος για το δημόσιο συμφέρον.

“Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, αρκετά έργα ΣΔΙΤ τα οποία αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάων είχαν την έγκριση και τις ευλογίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σήμερα βάλλει κατά όσων έπραττε και υποστήριζε ως και πριν από μερικούς μήνες”, αναφέρει ο κ. Γεράνης. Προσθέτει επίσης ότι “όλα τα συμβασιοποιημένα έργα ΣΔΙΤ Απορριμμάτων, συνολικά πέντε, είναι εγκεκριμένα διακομματικά και υπερκομματικά από όλες τις κυβερνήσεις, από το 2007 όταν εγκρίθηκε το πρώτο, έως και το 2019. Μάλιστα μόλις τον περασμένο Μάρτιο υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, παρουσία και του τότε αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Γεράνης τονίζει, τέλος, ότι “ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ εκφράζει καθαρά αυτοδιοικητικές θέσεις στην συντριπτική πλειονότητα με ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και σε συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά με στόχο να υπηρετεί τους πολίτες της ΚΜ, την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων”.