Skip to main content

Γεράνης: Προχωράει άμεσα η ΜΕΑ στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σημείωσε πως η Κεντρική Μακεδονία παράγει 700.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων.

Την ανάγκη να περάσουμε στην επόμενη εποχή υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μιχάλης Γεράνης από το βήμα της Ελληνογερμανικής Ημερίδας στη Θεσσαλονίκη - Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στην Γερμανία και την Ελλάδα λέγοντας πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο κ. Γεράνης επανέλαβε πως έχει καταθέσει το όραμα του φορέα για την Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων και πως τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στο Περιβάλλοντος το έχουν πάρει ζεστά και πως οι υπουργοί ένθερμα συζητούν την πρόταση αυτή.

Στην ομιλία του ο κ. Γεράνης σημείωσε πως η Κεντρική Μακεδονία παράγει 700.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων συμπληρώνοντας πως οι τρεις παρακάτω ΜΕΑ είναι οι πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας στο θέμα των απορριμμάτων.

«Στη μονάδα ανατολικά, που έχει χωροθετηθεί στον δήμο Θέρμης, θα πηγαίνουν όλα τα απορρίμματα από τον πράσινο κάδο, όλα της ΠΕ Χαλκιδικής, το 35% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και όλων των ανατολικών δήμων. Η μονάδα που είναι προς χωροθέτηση και σύντομα προχωράει δυτικά της Θεσσαλονίκης θα συλλέγει το υπόλοιπο 60% του δήμου Θεσσαλονίκης, όλων των δυτικών δήμων και των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας καθώς και ένα τμήμα του Κιλκίς. Η τρίτη μονάδα που ήδη λειτουργεί και λειτουργεί επιτυχημένα μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ΜΕΑ Σερρών έχει όλη την ΠΕ Σερρών και το υπόλοιπο τμήμα του Κιλκίς», τόνισε προσθέτοντας πως τα εγκαίνια της ΜΕΑ θα γίνουν τον Μάιο.

Επισήμανε ότι εγκρίθηκε η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα ο οποίο θα γίνει με ΣΔΙΤ και θα «είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα», καθώς θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους.

Στην ημερίδα συμμετέχουν και παρουσιάζουν τις δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, 11 γερμανικές επιχειρήσεις. Την ημερίδα διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Έλληνες εκπρόσωποι της οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιστημών έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη τεχνογνωσία που αναπτύσσεται και αποδίδει εδώ και χρονιά από γερμανικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Στόχος της ημερίδας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς επίσης και η επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Ο τομέας της ενάργειας θα είναι ο βασικός πυλώνας του περιπτέρου της Γερμανίας που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» επεσήμανε ο Mattias Hοffmann, Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Στο γερμανικό περίπτερο θα παρουσιαστούν ένα έξυπνο σπίτι, η αξιοποιηση των ΑΠΕ ενώ έχει κατατεθεί ένας μεγάλος αριθμός συμμετοχών από εταιρείες start up που απασχολούνται με την ενέργεια» γνωστοποίησε ο κ. Hoffmann.