Skip to main content

Γεραπετρίτης: Αφαίρεση 5-10 βαθμών από την τρέχουσα βαθμολογία

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου «να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος».

Σε διευκρινίσεις πως θα αφαιρούνται βαθμοί από τις ομάδες που θα κρίνεται ότι βρίσκονται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας προχώρησε μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», o Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει παραβίαση, αφαιρούνται 5-10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. Εντός ευλόγου χρόνου όπως προβλέπεται θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων» είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας.

Εξηγώντας ακόμα περισσότερο τα περί «εύλογου χρόνου», ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «η δικαιοδοτική αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. Για παράδειγμα, μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και 10 μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής».
Μάλιστα, το στέλεχος της κυβέρνησης διευκρίνισε, ότι «σε μια έννομη τάξη υπάρχει ιεραρχία πηγών. Είναι αυτονόητο ότι αφού υπάρχει ο νόμος αυτός είναι υπέρτερος κάθε κανονιστικής πράξης». Επανέλαβε ότι «το πλαίσιο το κυρωτικό το επιβάλλει η πολιτεία. Να φροντίσουν αυτοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το ποδόσφαιρο να είναι συμβατοί με τους κανόνες. Υπάρχει σθεναρότατη βούληση για εφαρμογή των κανόνων που φτάνει μέχρι την αποβολή από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους της UEFA στην Ελβετία και το συνυποσχετικό που υπάρχει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία και την ελληνική κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο.

«Υπάρχει πλήρης συναντίληψη UEFA- ελληνικής πολιτείας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου γιατί υπάρχει διολίσθηση. H UEFA ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με το οποίο η UEFA θα δεσμεύεται ότι θα υποβάλει έκθεση και προτάσεις για όλα τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και η πολιτεία θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις προτάσεις στο μέρος που την αφορούν και ότι παρέχει πολιτική κάλυψη για ό,τι χρειάζεται να γίνει».

«Το συνυποσχετικό θα είναι μνημόνιο διαρκούς συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Θα περιγράφει ότι ίσως και εντός του Μαρτίου η UEFA -και αργότερα η FIFA- θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου. Θα περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα είναι τεχνικές έως λεπτομερειακές οι προτάσεις. Θα είναι εξαιρεταικά τεχνικές και ειδικές για οργανωτικά, βια, χειραγώγηση, διαιτησία» διευκρίνισε ακόμα περισσότερο ο υπουργός Επικρατείας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το δικό μας στίγμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναστολή ή παραχώρηση προς οποιοδήποτε συμφέρον, επιχειρηματικό ή οπαδικό».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει αλλαγή στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή, Μέλο Περέιρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αρχικά απάντησε ότι «το πρωτεύον δεν είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της διαιτησίας αλλά το πώς θα οργανωθεί. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «η δικιά μου τοποθέτηση, όχι της κυβέρνησης, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο σώμα επαγγελματιών διαιτητών που δεν θα πρέπει να έχει καμία εξάρτηση με τις ομάδες. Να υπάρχει απόλυτη αυτοτέλεια του διαιτητικού φορέα. Η διαιτησία να έχει λόγο στο πώς οργανώνονται τα παιχνίδια. Παντού στην ευρώπη η διαιτησία έχει λόγο στο πώς διαμόρφωνονται οι κανόνες του παιχνιδιού».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε, ακόμα, ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν είναι κύρωση αναλογική σε αυτή τη στιγμή» συμληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι «στη λύση πάντως για απειλή εξόδου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το είπαμε ρητά στην UEFA και είναι βασική μας τοποθέτηση. O παραβιάζων πληρώνει».