Skip to main content

Γεραπετρίτης: Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα απέναντι στην Τουρκία

Με δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία,ωστόσο πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα.

Μήνυμα ετοιμότητας, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Έχουμε την ισχυρή διπλωματική και επιχειρησιακή ικανότητα να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση από τους γείτονές μας. Η διπλωματική μας υπεροχή είναι προφανής. Είχαμε μια Ελλάδα που βρισκόταν απομονωμένη διπλωματικά, χωρίς σοβαρά ερείσματα, χωρίς καμία οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σήμερα έχουμε μια μεγαλύτερη Ελλάδα, που έχει οριοθετήσει με Ιταλία και Αίγυπτο, που προτίθεται να διευρύνει την επικράτειά της μέσω της επέκτασης των χωρικών της υδάτων. Έχει χτίσει διπλωματικές συμμαχίες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και συνέχισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει είγμα πολιτικής. Ισχυρή βούληση στην αποτροπή, αλλά και υψηλή συναίνεση και αυτοσυγκράτηση που εκτιμάται στο διπλωματικό πεδίο», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στην υψηλή πιθανότητα αστοχίας, με τόση υπερσυγκέντρωση πλοίων στην Μεσόγειο.

Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάμε σε πολιτισμένο διάλογο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, με μόνο ζήτημα την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Ωστόσο η στάση της ελληνικής πλευράς η εγκρατής αλλά σθεναρή, δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον. Ήδη τίθεται στο τραπέζι το μενού των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία. Νομίζω πλέον η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος εξαντλούν την υπομονή τους προς την Τουρκία».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα πολεμική σύγκρουσης με την Τουρκία, είπε:

«Εφόσον η Τουρκία ήθελε να αναβαθμίσει σε πολεμικά τα επεισόδια, είχε την ευκαιρία να το πράξει. Ωστόσο, επέδειξε σχετική αυτοσυγκράτηση. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολεμικής διένεξης, οφείλουμε όμως να είμαστε σε ετοιμότητα. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται αμυνόμενη απέναντι στην επιθετική προκλητικότητα, αλλά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.