Skip to main content

Γεραπετρίτης: Πρώτη η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα self tests

Αισιόδοξος για την τήρηση των μέτρων φάνηκε ο υπουργός Επικρατείας. Ποιοι είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβερνητική στρατηγική

Πεπεισμένος πως «οι πολίτες θα δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη, θα υπάρξει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Πολιτεία» εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τα μέτρα αποσυμπίεσης ενώ τόνισε πως τόνισε πως «όπως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε τα rapid tests, έτσι η Ελλάδα θα είναι πάλι η πρώτη χώρα, ή από τις πρώτες χώρες, που θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική των self tests».

Χαρακτηρίζοντας ανέφικτη αλλά και επικίνδυνη την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νομοθετικό μορατόριουμ, κατήγγειλε ότι οι μισές από τις 650 πορείες του τελευταίου διαστήματος, αφορούσαν στον Δ. Κουφοντίνα και όχι σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση περιέγραψε τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβερνητική στρατηγική:

πρώτος άξονας θα είναι «η ενίσχυση των μέτρων κατά της πανδημίας, γίνεται μια πραγματικά τιτάνια μάχη για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Και, παραλλήλως, γίνεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε εκτεταμένη χρήση των τεστ, καθολικά στον πληθυσμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε έγκαιρα τη διασπορά».

δεύτερος άξονας που «πρέπει να συνυπολογιστεί στην εξίσωση, έχει να κάνει με τα μέτρα αποσυμπίεσης της κοινωνίας από την ψυχολογική πίεση που υφίσταται. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε κάποιες δικλείδες που θα απορροφήσουν τους ψυχικούς κραδασμούς». Και, στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, μετά και τη σχετική εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής, «χωρίς να αναλαμβάνουμε υψηλή διακινδύνευση, επιχειρούμε με πολύ μικρά, με πολύ προσεκτικά, με καίρια όμως σημειακά βήματα, να προχωρήσουμε σε μια ψυχική αποσυμπίεση».

«Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν από τους πολίτες»

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, είναι «να κατανοήσουμε στην παρούσα φάση ότι θα πρέπει τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, να είναι τέτοια ώστε να εφαρμοσθούν από τους πολίτες. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να είμαστε υπερ-αυστηροί όταν τα μέτρα δεν θα τηρούνται», ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε.

Εξάλλου, «για μας το πιο κρίσιμο είναι να μπορέσει να υπάρξει μια γενική συμμόρφωση, δηλαδή το κομμάτι που έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη, να αναβαθμιστεί. Και το πιστεύω ακραδάντως», σημείωσε με έμφαση, «ότι οι πολίτες θα δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη, θα υπάρξει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Πολιτεία έτσι ώστε όταν δώσουμε αυτές τις δικλείδες αποσυμπίεσης, το επίπεδο της ατομικής ευθύνης να αναβαθμιστεί».

«Μετά από μια εβδομάδα θα συζητήσουμε για το λιανεμπόριο»

Ερωτηθείς για το επόμενα βήματα και δη για το λιανεμπόριο, απάντησε πως «ακόμη είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για αυτό», άλλωστε «θα περιμένουμε τα δεδομένα της μίας εβδομάδας που μεσολαβεί». Και υπογραμμίζοντας την κυβερνητική πεποίθηση, ότι «θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τη μεγάλη πίεση που υφίσταται σήμερα το υγειονομικό σύστημα», χαρακτήρισε προφανές ότι στις προτεραιότητες της Πολιτείας βρίσκεται το λιανεμπόριο, όπως επίσης βρίσκονται και τα σχολεία.

Για τα τελευταία ειδικότερα παρατήρησε ότι «η δική μας προτεραιότητα θα πρέπει να εδράζεται περισσότερο στα Λύκεια και τα Γυμνάσια -και τούτο γιατί η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει το μεγαλύτερο χρόνο αποχής από τη φυσική τάξη. Επιπλέον, για τα Λύκεια υπάρχει το ζήτημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και για το λόγο αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας να μπορέσουν τα παιδιά να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους για να προετοιμασθούν με όρους ισότητας».

«Όπως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε τα rapid tests, έτσι η Ελλάδα θα είναι πάλι η πρώτη χώρα, ή από τις πρώτες χώρες, που θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική των self tests, δηλαδή των τεστ που θα χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι πολίτες χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν σε διαγνωστικό ή ιατρικό κέντρο, κι αυτό θα μας δώσει ένα τεράστιο εργαλείο για να μπορέσουμε να χειριστούμε την κρίση», υπογράμμισε στη συνέχεια της τηλεοπτικής συνέντευξης ο υπουργός Επικρατείας.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας

Ενώ σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπε πως «έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης». Παραμένουν πάντως οι σκηνές συγχρωτισμού, αναγνώρισε, ωστόσο, πρόσθεσε αυτές είναι «πολύ σπάνιες κατά τη διάρκεια της ημέρας», βάσει των στατιστικών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως ο υπουργός επικαλέστηκε τον αριθμό των οχημάτων: από 850 προ κρίσης, ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 1.300 στην Αθήνα, για τη δε Θεσσαλονίκη από τα 235 έχουμε ξεπεράσει τα 450.

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας, απάντησε πως γίνονται «πολύ εκτεταμένοι έλεγχοι, μόνο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχαμε 72.000 ελέγχους, οι οποίοι έδειξαν ένα επίπεδο συμμόρφωσης αλλά και παραβιάσεις που έχουν να κάνουν και με την τηλεργασία και με τα μέτρα πρόληψης/προφύλαξης. Γίνεται πολύ συστηματική προσπάθεια για τα θέματα της εργασίας...», υπογράμμισε αναγνωρίζοντας συγχρόνως ότι «θα πρέπει, πράγματι, να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους μας».

«Πολιτικός καιροσκοπισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Για τις πορείες κατήγγειλε ότι «το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είναι θέμα κοινωνικής αλλά και πολιτικής ευθύνης». Τασσόμενος κατά της λογικής του πολιτικού συμψηφισμού, επέμεινε πως «εδώ υπάρχει ένα φαινόμενο υπερμεταδοτικότητας το οποίο δεν αμφισβητείται και αυτό είναι όλες οι πορείες και διαδηλώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νομοθετικό μορατόριουμ, ανταπάντησε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για «απίστευτο πολιτικό καιροσκοπισμό». Χαρακτηρισμό τον οποίο στήριξε στο εξής επιχείρημα: «Καμία Πολιτεία, καμία έννομη τάξη, καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί».