Skip to main content

Γεραπετρίτης: Στη Θεσσαλονίκη είχαμε σύγκρουση ορθού λόγου και λαϊκισμού

Ο υπουργός Επικρατείας συνέκρινε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με εκείνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τα προγράμματα των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά καθώς και η πανδημία, ιδίως υπό το πρίσμα της έξαρσης των τελευταίων ημερών στη βόρεια Ελλάδα, ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, “Status FM 107,7”.

Ξεκινώντας από τη σύγκριση της παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με εκείνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μία εβδομάδα μετά, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι ακόμη και στους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε πως το κυβερνητικό στρατόπεδο «κέρδισε στην παράταση, στο μέτρο που έχει δημιουργηθεί εσωστρέφεια για το ζήτημα αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η δική του άποψη ωστόσο, είναι ότι «είχαμε δύο διαφορετικά πολιτικά υποδείγματα στην Θεσσαλονίκη: το πολιτικό υπόδειγμα του πρωθυπουργού, το οποίο ήταν ενός ηγέτη που έχει ένα μετρημένο λόγο και εντελώς ποσοτικοποιημένες πολιτικές, δίνει όραμα για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ένα λόγο προσωπικό κατά του πρωθυπουργού – αρκεί να δείτε πόσες φορές αναφέρθηκε προσωπικά σε αυτόν – δεν απευθύνθηκε στο λαό.

Στην πραγματικότητα ήταν μια ομιλία στην οποία αναμετρήθηκε με το παρελθόν του ο κ. Τσίπρας. Είχαμε ένα πρόγραμμα που δεν είχε καμία ποσοτικοποίηση, ακούσαμε για πολλοστή φορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαγραφή χρεών και άλλα που βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε τον ορθό λόγο του πρωθυπουργού απέναντι σε ένα λαϊκιστικό λόγο», δήλωσε εν κατακλείδι, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει το κοινό που υπήρχε το 2014 και το 2015, πλέον ο λόγος που απλά χαϊδεύει τα αυτιά και δεν έχει καμία ρεαλιστική πολιτική ανταπόκριση, δεν έχει καμία απήχηση -και δεν έχει γιατί δοκιμάσθηκε στην εφαρμογή του».

Και, συμπλήρωσε, «κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας θα αναφέρεται στη μεσαία τάξη, θα έρχεται στο μυαλό των πολιτών η υπερφορολόγηση. Κάθε φορά που θα αναφέρεται σε ακροδεξιές πολιτικές, θα έρχεται στο μυαλό ο κ. Καμμένος. Κάθε φορά που θα αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά, θα έρχεται στο μυαλό ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση (…) το πόσο υποφέραμε στο μεταναστευτικό».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας δεν άφησε ασχολίαστο και το επιχείρημα του πολιτικού τους αντιπάλου, «το είχα στο μυαλό μου αλλά δεν πρόλαβα»: είναι στην πραγματικότητα, τόνισε, «η ομολογία αποτυχίας διακυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του μιλούσε για αυταπάτες».

Και, κλείνοντας τη σχετική αποστροφή, «σήμερα με τις εξαγγελίες του, τον πολιτικό του λόγο, (ακούμε) μια μισαλλόδοξη ρητορική ακόμη και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού ή της οικογένειάς του, προσπαθώντας να αγγίξει ακόμη και ακραία ακροατήρια, όπως είναι οι αντιεμβολιαστές». Κατά τον Γ. Γεραπετρίτη, ο Α. Τσίπρας αναζητά ένα εύκολο αφήγημα στην εξουσία, αλλά «αυτό όμως ο ελληνικός λαός, καλώς νομίζω, δεν μπορεί να το ανεχθεί, είναι πολύ κοντινή η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Φθάσαμε σε πτυχία χωρίς κανένα αντίκρυσμα»

Ερωτηθείς για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και πώς αυτή ξεκινά με τα νέα δεδομένα, μιλώντας εν πρώτοις με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού είπε ότι «είχαμε πανεπιστήμια που είχαν απαξιωθεί απολύτως σε ό,τι αφορά τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα» και ο λόγος ήταν ότι «υπήρξαν άκριτες αναβαθμίσεις και άκριτες εγκαταστάσεις πανεπιστημίων. Ακόμη και την παραμονή των εκλογών του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να ιδρύει πανεπιστήμια χωρίς καμία αξιολογική μελέτη, χωρίς ανταπόκριση στην αγορά, απλά και μόνο για να κάνει πελατειακή πολιτική (…) φθάσαμε σε πτυχία χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και στο παθολογικό φαινόμενο να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα στον ελάχιστο ρυθμό αποφοιτήσεων από τα πανεπιστήμια: ένας στους τρεις φοιτητές μπαίνει σε μια σχολή και δεν αποφοιτά ποτέ. Έχουμε ρυθμό αποφοίτησης κάτω από 10%, το χειρότερο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.

Μήνυμα εγρήγορσης από το Υπ. Υγείας από την Θεσσαλονίκη

Στο ζήτημα της πανδημίας, χαρακτήρισε αλληλένδετες τις πολιτικές που αφορούν την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την πρόληψη της πανδημίας και την ενίσχυση του εμβολιαστικού ρεύματος.

Αναγνωρίζοντας δε, την αύξηση νοσηλείας σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη βόρεια Ελλάδα, επίσης την αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών, διαβεβαίωσε πως «θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά έχοντας και την εικόνα του τι συνέβη πέρυσι. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα είναι σήμερα στην Θεσσαλονίκη και για να δώσει μήνυμα εγρήγορσης και προστασίας και να δει πώς θα μπορέσουν να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές της βόρειας Ελλάδας για κάθε ενδεχόμενο».

Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ιδίως, είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού (…) η πολιτική ηγεσία θα διαχειριστεί το ζήτημα, πρέπει όμως και οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας να είναι πολύ προσεκτικοί».

Κατηγορώντας εξάλλου την αξιωματική αντιπολίτευση για «επαμφοτερίζοντα λόγο», δήλωσε: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος από πολιτικά κόμματα, που διεκδικούν μάλιστα την εξουσία (…) από τη μια να έχουμε τυπικό λόγο ότι αγκαλιάζουμε τον εμβολιασμό και από την άλλη να έχουμε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συζητούν με τους αντιεμβολιαστές, να εμβολιάζονται τελευταία στιγμή όταν αυτό καθίσταται υποχρεωτικό».