Skip to main content

Γερμανοί νεοναζί διαδήλωσαν με πυρσούς στη Νυρεμβέργη

Οι αστυνομικοί με τα πολιτικά αποφάσισαν να μην εμποδίσουν την πορεία των νεοναζί για λόγους αυτοπροστασίας, επειδή ήταν μόλις δύο.

Διαδήλωση με πυρσούς στη Νυρεμβέργη πραγματοποίησαν στις αρχές Φεβρουαρίου Γερμανοί νεοναζί, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά τούς παρακολουθούσαν χωρίς όμως να επέμβουν. Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα, καθώς οι ακροδεξιοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ως σκηνικό τον τόπο πραγματοποίησης του κομματικού συνεδρίου των εθνικοσοσιαλιστών. Οπως προκύπτει, οι αστυνομικοί με τα πολιτικά αποφάσισαν να μην εμποδίσουν την πορεία για λόγους αυτοπροστασίας, επειδή ήταν μόλις δύο. Λίγο νωρίτερα, η ομάδα των νεοναζί είχε περάσει από ένα ξενώνα προσφύγων και είχε μάλιστα υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο. Οπως αναγνώρισαν χθες οι Αρχές, επρόκειτο για λάθος εκτίμηση της κατάστασης.

Το θέμα απασχολεί πλέον και την τοπική Βουλή καθώς βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων βομβαρδίζουν με επερωτήσεις την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας προκειμένου να ενημερωθούν υπό ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η πορεία. Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης, Ούλριχ Μάλι, επέκρινε οξύτατα τη διαδήλωση με τους πυρσούς. Είναι αποτρόπαιο και απαράδεκτο και δεν έλαβε άδεια από οποιονδήποτε, σχολίασε ο Μάλι. «Η εισαγγελία ερευνά αυτή τη στιγμή κατά πόσον συντρέχει η κατηγορία της υποκίνησης μίσους», συμπλήρωσε. Αλλωστε η ματαίωση μιας διαδήλωσης που δεν έχει άδεια είναι αδίκημα που εμπίπτει στη δημόσια τάξη. «Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας θορυβήσει σε ολόκληρη τη Γερμανία, και φυσικά ειδικά στη Νυρεμβέργη, που έχει μακρά ιστορία με τέτοια σύμβολα», κατέληξε ο Μάλι.

«Ανυπόφορη πρόκληση»

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ αποκάλεσε την πορεία «ανυπόφορη πρόκληση» και υπογράμμισε ότι οι νεοναζί θα έπρεπε να τελούν υπό διαρκή παρακολούθηση το συγκεκριμένο βράδυ, με δεδομένο ότι είναι γνωστοί στις Αρχές. «Το ζητούμενο δεν είναι να κατηγορήσουμε μεμονωμένους αστυνομικούς, αλλά να εμποδίσουμε μελλοντικά τέτοιου είδους πορείες», σχολίασε ο Σούστερ.