Skip to main content

Γερμανία: Αυξάνονται εμβολιασμοί και κρούσματα - Στο 72,4 ο δείκτης θετικότητας

Στο 72,4 ο δείκτης θετικότητας, ενώ ενδεχομένως να ξεπεράσει το 100 στο γερμανικό Πάσχα, αρχές Απριλίου. Οι ελπίδες στους εμβολιασμούς.

Παρότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στη Γερμανία, «η κατάσταση είναι τεταμένη, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, στην εβδομαδιαία του συνέντευξη Τύπου το πρωί στο Βερολίνο. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Οι δείκτες κινούνται ξανά σε υψηλό επίπεδο, επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Εδώ και εβδομάδες παρατηρείται μια αύξηση των κρούσματα κορωνοϊού σε άτομα κάτω των 60 ετών - το τελευταίο διάστημα και στις ηλικίες κάτω των 15. Όλο και περισσότερο ξεσπούν νέες εστίες της πανδημίας σε παιδικούς σταθμούς.

Αύξηση του δείκτη θετικότητας

Ο κ. Βίλερ κατέστησε σαφές, ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δεν είναι αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται. Η πιθανότερη αιτία είναι το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού. Το μερίδιο του έχει αυξηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες στο 55% των κρουσμάτων. Στο δε ομόσπονδο κρατίδιο του Ζάαρ το ποσοστά του ακόμη πιο επικίνδυνου νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού κυμαίνεται στο 15%.

Σύμφωνα με στοιχεία του RKI, σε 10 δήμους του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως το Ντούισμπουργκ, το Ζόλινγκεν και το Βούπερταλ, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχει ξεπεράσει τους 100. Ειδήμονες αναμένουν πως κατά το γερμανικό Πάσχα αρχές Απρίλιου αυτό το όριο θα ξεπεραστεί και σε εθνικό επίπεδο. Το RKI ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 72,4. Πριν ένα μήνα κυμαίνονταν στο 62,2. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε στα 12.834. Πρόκειται για 2.254 περισσότερα απ' ότι την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Πάντως, μεγάλες ελπίδες εναποθέτει ο υπουργός Υγείας Σπαν στον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασμών – προπαντός στα ιατρεία που, όπως διαβεβαίωσε, θα ξεκινήσουν να εμβολιάζουν το αργότερο από τα μέσα Απριλίου. Κατά αυτό τον τρόπο η εκστρατεία του εμβολιασμού θα αποκτήσει δυναμική, δήλωσε ενδεικτικά. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί στη Γερμανία το 7% του πληθυσμού τουλάχιστον με μια δόση. Ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών έχει ξεπεράσει καθημερινά τις 270.000. Επανειλημμένα τόνισε ότι η περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα είναι σε θέση να παραδώσουν η παρασκευαστικές εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σπαν επέκρινε ως πρόωρη την απόφαση οκτώ ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Δανία και η Νορβηγία, να  διακόψουν τη χρήση των εμβολίων της AstraZeneca. Ο γερμανός υπουργός Υγείας παρέπεμψε στη χθεσινή διαβεβαίωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) πως το σχετικό εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για το σχηματισμό θρόμβων. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το κρατικό Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ που είναι αρμόδιο για την δανειοδότηση της κυκλοφορίας φαρμάκων στη Γερμανία. Η απόφαση για την προληπτική αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca λήφθηκε μετά από θρομβοεμβολικά περιστατικά σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το σχετικό σκεύασμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει όμως αποδειχθεί ότι η αιτία των θρομβώσεων είναι το εμβόλιο, επεσήμανε ο κ. Σπαν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle