Skip to main content

Γερμανία: Αυξάνονται καθημερινά οι αφίξεις προσφύγων στο Βερολίνο

Ουκρανοί πρόσφυγες καταφθάνουν διαρκώς στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, με τις αρχές να υπολογίζουν σε αύξηση τις επόμενες μέρες

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρωινό Κυριακής στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου. Εθελοντές, πινακίδες με πληροφορίες, αστυνομία, φορτηγά του Ερυθρού Σταυρού. Όλοι περιμένουν το επόμενο τρένο της γραμμής, που μεταφέρει πρόσφυγες από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι αφίξεις είναι συνεχείς, ενώ οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και οι υπάλληλοι των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ανέφεραν στην DW ότι είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις ως προς τον αριθμό των προσφυγικών αφίξεων εντός του Σαββατοκύριακου. Προς το παρόν εκτελούνται κανονικά τα απευθείας προγραμματισμένα δρομολόγια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, από τη Βαρσοβία προς το Βερολίνο - περίπου 6 ώρες απόσταση. Με κάθε δρομολόγιο φτάνουν στη Γερμανία 500 έως 100 άνθρωποι από την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου, ενώ τη Δευτέρα γινόταν λόγος για μόλις 350 αφίξεις, την Τρίτη για 1.400 και την Πέμπτη 6.000, μόνο την Παρασκευή έφτασαν στη γερμανική πρωτεύουσα περίπου 11.000 πρόσφυγες.

Ανθρωπιστική βοήθεια και αντιπολεμικές πορείες

Σύμφωνα με τις αρχές 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί σε τοπικά καταλύματα, ενώ δεν είναι ακόμη σαφής ο αριθμός όλων εκείνων που φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους ή φεύγουν με άλλα δρομολόγια προς άλλες γερμανικές πόλεις. Οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν πάντως να κινηθούν στη Γερμανία εύκολα, χωρίς βίζα και πολύπλοκους γραφειοκρατικούς ελέγχους. Τις επόμενες μέρες  οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Φραντσίσκα Γκιφάι να εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει ίσως τις 20.000, με το Βερολίνο έχει ζητήσει ήδη τη συνδρομή άλλων κρατιδίων.

Εντυπωσιακή είναι και η κινητοποίηση απλών πολιτών, κοινωνικών φορέων και ΜΚΟ για παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον κεντρικό σταθμό της γερμανικής πρωτεύουσας. Μάλιστα ανάμεσα στους εθελοντές συναντά κανείς και πρόσφυγες που έχουν έρθει στη Γερμανία από τη Συρία, οι οποίοι τώρα είναι αυτοί που βοηθούν άλλους πρόσφυγες.

Αποστολή μαζικής αποστολής τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και από το Βρανδεμβούργο προς την Ουκρανία και της γειτονικές χώρες της που δέχονται πρόσφυγες και την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα προγραμματισμένες για σήμερα τόσο στο Βερολίνο όσο και άλλες γερμανικές πόλεις είναι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Χθες στο Αμβούργο βγήκαν στους δρόμους πάνω από 30.000 άνθρωποι, ενώ μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό ήταν ο σχηματισμός «ανθρώπινης αλυσίδας» 5.000 ανθρώπων στο Μόναχο από το ουκρανικό μέχρι το ρωσικό προξενείο.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle