Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
x

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ


Η υπουργός Άμυνας ασκεί κριτική στην ηγεσία του γερμανικού στρατού για ελλείψεις στην καταπολέμηση του ακροδεξιου εξτρεμισμού

Με αγανάκτηση αντέδρασε ο Σύνδεσμος της Μπούντεσβερ, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα 200.000 μονίμων στρατιωτικών, εφέδρων και βετεράνων, στις απόψεις της γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χαρακτηρίζει την κριτική της υπουργού ως «ακατανόητη» και της καταλογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο έχει «χαθεί η εμπιστοσύνη», ενώ ζητά να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της.

Σημείο αναφοράς της αντιπαράθεσης υπήρξε ανοιχτή επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στο κείμενό της η κ. φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά ακροδεξιό υπολοχαγό που συνελήφθη επειδή προσποιούνταν σύρο πρόσφυγα δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο στο γερμανικό στρατό. Η υπουργός δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτή την επισήμανση. Χθες το βράδυ στο Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) εξέφρασε ακόμη την άποψη πως ο γερμανικός στρατός έχει ένα «πρόβλημα» σε ό,τι αφορά τη «στάση» που τηρεί σε ακροδεξιά φαινόμενα και παρουσιάζει «εμφανώς ελλείψεις στην καθοδήγηση».

Κριτική από SPD και αντιπολίτευση

Τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν αποδοκιμάζουν όμως μόνο οι στρατιωτικοί. Κριτική ασκεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για αμυντικά θέματα, Ράινερ Άρνολντ. Οι κατηγορίες της είναι γενικόλογες και για αυτό το λόγο, δηλώνει ο κ. Άρνολντ, η υπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Μπούντεσβερ. Παρά την κριτική του προς την υπουργό ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναγνωρίζει όμως πως όντως υπάρχουν «διαρθρωτικά προβλήματα» στο γερμανικό στρατό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση τη φέρει όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Ανάλογη κριτική διατυπώνουν το κόμμα «Η Αριστερά» και οι Πράσινοι και ζητούν την πλήρη διαλεύκανση του πρόσφατου σκανδάλου. Ο δε πρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς, Ντίντμαρ Μπάρς, κάλεσε την υπουργό Άμυνας να μην αρκείται σε λόγια, αλλά να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση ακροδεξιών και ξενοφοβικών φαινομένων στον στρατό.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ