Skip to main content

Γερμανία: Απαγορεύτηκε η ακροδεξιά οργάνωση «Ο αετός του Βορρά»

Ο Χορστ Ζεεχόφερ απαγόρευσε τη λειτουργία της οργάνωσης, της οποίας τα μέλη τιμούν τον Χίτλερ και έχουν αντισημιτικές και ρατσιστικές θέσεις.

Τιμούν τον Αδόλφο Χίτλερ και θέλουν να κάνουν και πάλι ισχυρό τον Εθνικοσοσιαλισμό. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απαγόρευσε τη λειτουργία της ακροδεξιάς ομάδας «Ο αετός του Βορρά», η οποία έχει ξεκάθαρες αντισημιτικές και ρατσιστικές θέσεις. Στόχος της είναι να απεμπλακεί από τις κρατικές δομές και για το λόγο αυτό αποφάσισε να αγοράσει κτήρια κυρίως στην ανατολική Γερμανία για να φτιάξει χώρους εκπαίδευσης.

Σε αυτούς τους χώρους θα γίνονται και μαθήματα αυτοάμυνας. Πρότυπο λειτουργίας είναι η Υπηρεσία Εργασίας του Τρίτου Ράιχ, όπου οι νέοι από το 1935 υποχρεώνονταν για έξι μήνες σε εργασία. Μέλος της οργάνωσης σε τηλεοπτική συνέντευξη παραδέχθηκε ότι αγοράστηκαν ήδη κτήρια στο χωριό Μακενρόντε της Θουρυγγίας - πολύ κοντά υπήρχε μάλιστα μέχρι το 1945 ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία τα μέλη της οργάνωσης «Ο αετός του Βορρά» σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η νεοναζιστική οργάνωση είχε προμηθευθεί όπλα και πυρομαχικά. Παρόλα αυτά ο αριθμός των μελών δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 30.

Ακροδεξιά και Ισλάμ

Ο αρχηγός της ομάδας πάντως, Βλαντισλάβ Σ., δεν φαίνεται να είναι άγνωστός στις αρχές: Πριν από δυο χρόνια καταδικάστηκε από δικαστήριο του Μπραουνσβάικ σε χρηματικό πρόστιμο και καταναγκαστική εργασία για την στήριξη της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος. Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την άποψη ότι ισλαμισμός και ακροδεξιά είναι αρκετά κοντά - άλλωστε τους ενώνει το μίσος τους για τους Εβραίους.

«Ο αετός του Βορρά» είναι μια ομάδα που για καιρό δρούσε παρασκηνιακά, γεγονός που βέβαια δεν κάνει εντύπωση ανάμεσα στο ιστορικό των ακροδεξιών ομάδων. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις δημιουργήθηκαν το 2015 και το 2016, όταν χιλιάδες πρόσφυγες κατέφθαναν στη Γερμανία.

Η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται πάντως να δρούσε κυρίως διαδικτυακά μέσα από κλειστά αλλά και ανοιχτά κανάλια στο Instagram. H ομάδα προσέλκυε κόσμο με εντυπωσιακές φωτογραφίες από γερμανικά τοπία. Μόλις όμως κανείς έκανε κλικ στις φωτογραφίες, εμφανίζονταν ακροδεξιά συνθήματα όπως «ο γερμανικός λαός πρέπει να μείνει ενωμένος» ή «γερμανική ηγεσία στη χώρα μας χωρίς ξένους». Στόχος τους δηλαδή είναι μια Γερμανία χωρίς ξένους - και φυσικά Εβραίους.

Αύξηση της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία

Η ακροδεξιά ομάδα στόχευε κυρίως στους νέους και στη σελίδα της στο ίντερνετ τα σχόλια επικροτούσαν την απόπειρα επίθεσης στη Συναγωγή της πόλης Χάλε, κοντά στην Λειψία. Τον περασμένο Οκτώβριο ένας 28χρονος Γερμανός, βαριά οπλισμένος, προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον των συγκεντρωμένων Εβραίων εκεί. Όταν δεν κατάφερε να μπει μέσα σκότωσε δυο ανθρώπους - η δίκη του δράση ξεκινάει τον Ιούλιο.

Η ακροδεξιά βία αυξάνεται στη Γερμανία. Οι αρχές, από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας μέχρι σήμερα, έχουν απαγορεύσει συνολικά 20 ακροδεξιές ομάδες. Τρεις από κατά το τελευταίο έτος. Για πολύ καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν υποτιμήσει τον ακροδεξιό κίνδυνο. Μετά τη δολοφονία του συντηρητικού πολιτικού Βάλτερ Λύπκε τον Ιούνιο του 2019 ήταν όμως πλέον σαφείς οι διαστάσεις του προβλήματος .

Ήδη πάντως από το 2018 διενεργήθηκαν έφοδοι σε σπίτια μελών της ομάδας «Ο αετός του Βορρά» αλλά δεν βρέθηκαν όπλα και για αυτό δεν έγιναν συλλήψεις. Την Τρίτη το πρωί έγιναν και νέες έφοδοι σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια και κατασχέθηκαν κείμενα της Βέρμαχτ και άλλα αντικείμενα από την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού.

Το περίεργο πάντως είναι ότι δεν έγινε έφοδος σε ακίνητο που ανήκε σε μέλος της οργάνωσης στο χωριό Μακενρόντε της Θουριγγίας παρόλο που ήταν στη λίστα των ακινήτων που είχε στην κατοχή του το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Γενς Τουράου

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle