Skip to main content

Γερμανία: Απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών μετά από καταδίκη για δολοφονία

Πρόκειται για την υπόθεση δολοφονίας ενός Τσετσένου γεωργιανής υπηκοότητας τον Αύγουστο του 2019 σε πάρκο του κεντρικού Βερολίνου.

Στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προχώρησε η Γερμανία μετά την απόφαση του δικαστηρίου την Τετάρτη που έκρινε πως η Μόσχα διέταξε τη δολοφονία ενός Γεωργιανού πολίτη το 2019 στο Βερολίνο.

Η συγκεκριμένη είδηση, σύμφωνα με το cnn.com, επιβεβαιώθηκε από τη Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπάερμποκ. Το δικαστήριο έκρινε τον Ρώσο υπήκοο Vadim Krasikov ένοχο για τη δολοφονία του Tornike Khangoshvili, Τσετσένου γεωργιανής υπηκοότητας, τον Αύγουστο του 2019, σε πάρκο του κεντρικού Βερολίνου και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Το δικαστήριο είπε ότι το έγκλημά του είχε διαταχθεί από τη ρωσική κυβέρνηση. «Αυτή η δολοφονία, που διατάχθηκε από ένα κράτος όπως διαπίστωσε σήμερα το δικαστήριο, συνιστά σοβαρή παραβίαση του γερμανικού νόμου και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ως εκ τούτου, μόλις καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή για συζήτηση», ανέφερε ο Μπάερμποκ σε δήλωση και συνέχισε: «Ο Ρώσος πρέσβης ενημερώθηκε ότι δύο μέλη του διπλωματικού προσωπικού θα κηρυχθούν persona non grata», πρόσθεσε.

Αργότερα την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μίλησε για την απέλαση και την κλήση του πρέσβη. «Οι εχθρικές ενέργειες του Βερολίνου δεν θα παραμείνουν αναπάντητες. Μια δήλωση για αυτό το θέμα θα γίνει σύντομα", έγραψε στο κανάλι της στο Telegram.

Ο δικαστής είχε τονίσει νωρίτερα τη σύνδεση του ρωσικού κράτους με τη δολοφονία του Khangoshvili. «Το αργότερο τον Ιούνιο του 2019, κρατικά όργανα της κεντρικής κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβαν την απόφαση να εκκαθαρίσουν τον Tornike Khangoshvili στο Βερολίνο», είπε ο δικαστής.