Skip to main content

Γερμανία: Ασαφές το πακέτο μέτρων για πετρελαιοκίνητα

Το Βερολίνο συμφώνησε σε πακέτο μέτρων για πετρελαιοκίνητα προκειμένου να μειώσει τους βλαβερούς ρύπους

Μετά από έντονους διαξιφισμούς μηνών με επίκεντρο το προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση επέστρεψε στα κύρια καθήκοντά της με πρώτη πράξη την παρουσίαση ενός νέου σχεδίου που αφορά στα πετρελαιοκίνητα. Υπό την πίεση της Κομισιόν, η οποία μαζί με άλλες πέντε χώρες παρέπεμψε και τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του ανώτατου ορίου οξειδίου του αζώτου σε μεγάλες γερμανικές πόλεις, το Βερολίνο παρουσίασε τα βασικά σημεία δράσης με μια σειρά από μέτρα, αλλά και με πολλά σημεία να παραμενουν ακόμη ανοιχτά.

Αντικατάσταση με οικονομικά κίνητρα

Καταρχήν τα μέτρα αφορούν όλους τους κατόχους αυτοκινήτων με κινητήρα ντίζελ που κυκλοφορούν σε πόλεις με τη πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα. Πρόκειται συνολικά για 14 πόλεις: το Αμβούργο, το Μόναχο, την Κολωνία, τη Στουτγάρδη, το Ντίσελντορφ, το Ντάρμστατ, το Κίελο, το Ρόϊτλινγκεν, το Ντίρεν, το Λίμπουργκ, το Χάιλμπορν, το Μπόχουμ, το Λούντβιχσμπουργκ και το Μπάκναγκ. Η γερμανική κυβέρνηση ανεβάζει σε 1,4 εκ. τα αυτοκίνητα, τα οποία θα πρέπει είτε να αντικατασταθούν με άλλα νεώτερης τεχνολογίας είτε να αποκτήσουν σύγχρονο λογισμικό που να περιορίζει την εκπομπή βλαβερών ρύπων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί, όπως ελπίζουν τουλάχιστον οι εμπνευστές των μέτρων, το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ έκανε λόγο για ένα «τεράστιο βήμα» που θα εμποδίσει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία. «Οι οδηγοί οχημάτων ντίζελ δεν πρόκειται να υποστούν οικονομική επιβάρυνση» τόνισε.

Αυτό βέβαια είναι υπό διερεύνηση ακόμη. Γιατί δεν είναι απόλυτα σαφές επιστρέφοντας το πετρελαιοκίνητο στην κατασκευάστρια εταιρεία το τι ύψους επιδότηση θα πάρει ο κάτοχός του για να αγοράσει νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο ή ακόμη και ελαφρά μεταχειρισμένο. Οι προσφορές είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, η VW δίνει κατά μέσον όρο μέχρι και 4.000 ευρώ για την ανταλλαγή ενός ντίζελ Euro 4 και μέχρι 5.000 ευρώ για ένα ντίζελ Euro 5 με ένα καινούργιο. Από την πλευρά της η BMW προσφέρει σε όλους όσους έχουν πετρελαιοκίνητο τεχνολογίας Euro 4 και Euro 5, 6.000 ευρώ για να αγοράσουν ένα νέας τεχνολογίας.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θέλουν να δεσμευτούν

Άγνωστο παραμένει πόσοι ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής αυτοκινήτων με πριμοδότηση. Η Renault εξήγγειλε ότι προσφέρει μέχρι και 10.000 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο για την αγορά ενός νέου. Πάντως ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Προστασίας των Καταναλωτών ενημερώνει τους κατόχους αυτοκινήτων ότι εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις επίμαχες πόλεις μόνο εφόσον αγοράσουν πετρελαιοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας 6d-Temp, βενζινοκίνητα από Euro 4, ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα που να κινείται με υγραέριο. Εάν όμως κάποιος δεν θέλει να ανταλλάξει το αυτοκίνητό του με ένα νεώτερης τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει καταλυτικό μετατροπέα, τον λεγόμενο καταλύτη SCR. Εδώ υπάρχει μια σειρά από περιορισμούς. Για παράδειγμα, θα πρέπει το πετρελαιοκίνητο να είναι τεχνολογίας Euro 5 και το σύστημα του καταλύτη να έχει επιτραπεί βάσει νόμου. Ποιος θα αναλάβει το κόστος; Και εδώ υπάρχει ασάφεια. Ενώ η κυβέρνηση περιμένει ότι θα το αναλάβουν ολοκληρωτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εκείνες δεν θέλουν να δεσμευτούν, αν και ορισμένες άφησαν να εννοηθεί ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο κόστος. Άγνωστο παραμένει ποιος θα ευθύνεται μετά την τοποθέτηση του καταλύτη. Η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στην νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρεωτική ανάληψη ευθύνης από την πλευρά που προβαίνει στην τεχνολογική αναβάθμιση. Σε κάθε περίπτωση, όποιος επιλέξει αυτήν την εναλλακτική πρέπει να γνωρίζει ότι το αυτοκίνητό του θα καταναλώνει περισσότερη καύσιμη ύλη.

Ο αρμόδιος υπουργός Αντρέας Σόιερ δεσμεύτηκε να συνεχίσει το διάλογο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες για το θέμα ανάληψης του κόστους τοποθέτησης του καταλύτη. Η BMW δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρει η λύση του καταλύτη, η Daimler ότι το εξετάζει, αλλά την ενδιαφέρει περισσότερο η λύση μέσω επιδότησης. Η Λέσχη Αυτοκινήτου ADAC ζητά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανοίξουν τα χαρτιά τους. «Μόνο όταν καταλήξουν σε δεσμευτικές  αποφάσεις, θα γνωρίζουν οι καταναλωτές την αξία των αποφάσεων της γερμανικής κυβέρνησης. Δυστυχώς πολλά ζητήματα τεχνικής φύσης παραμένουν ανοιχτά», επισημαίνει η ADAC.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa,afp   

Πηγή: Deutsche Welle