Skip to main content

Γερμανία: Εκλογική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία-Άνχαλτ

Με κάθετη οριοθέτηση έναντι της ακροδεξιάς οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν τις εκλογές. Το AfD σχεδόν διατηρεί τις δυνάμεις του. Ενισχύεται ο Λάσετ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) πέτυχαν τους βασικούς τους στόχους στις βουλευτικές εκλογές του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ: να αναδειχθούν για μια ακόμη φορά ισχυρότερη πολιτική δύναμη και να παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού ο Χριστιανοδημοκράτης Ράινερ Χάζελοφ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (21.00 ώρα Ελλάδος) το CDU κατάφερε να αυξήσει την εκλογική του δύναμη από το 29,8% το 2016 στο 36%-36,6%. Όπως και πριν από πέντε χρόνια δεύτερη δύναμη είναι με 22,9%-23,1% (24,3% το 2016) το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Τρίτη δύναμη παρέμεινε – αν και με απώλειες - το κόμμα Η Αριστερά με 10,7% ως 11,9% (16,3% το 2016). Σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημείωσαν απώλειες – από 10,6% το 2016 έπεσαν στο 8%. Κατώτερο των προσδοκιών είναι με 6% ως 6,5% (5,2%) το αποτέλεσμα των Πρασίνων. Οι δε Φιλελεύθεροι (FDP) κατάφεραν με 6,7% ως 6,8% να υπερβούν μετά από δέκα χρόνια το πλαφόν εισόδου στη βουλή.

Η πόλωση ωφέλησε το CDU

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Ράινερ Χάζελοφ τόνισε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα οριοθέτησης προς τα δεξιά. Ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα τους είναι η ηγεσία του AfD. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Τίνο Χρουπάλα έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα». Απευθυνόμενος στους Χριστιανοδημοκράτες πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των δύο κομμάτων. Την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα του κόμματος Η Αριστερά εξέφρασε ο συμπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή Ντίτμαρ Μπαρτς. «Αναμφίβολα πρόκειται για μια ήττα», τόνισε. Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς εξήγησε το άσχημο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες με την πόλωση ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και το AfD στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Την ίδια εξήγηση για το αποτέλεσμα του κόμματός της έδωσε και η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Κατά την άποψή της, οπαδοί άλλων κομμάτων ψήφισαν το CDU για να παρεμποδίσουν την ενίσχυση του AfD.

Από τις πρώτες δηλώσεις την Κυριακή το βράδυ δεν προέκυψε με ποιους σκοπεύουν να κυβερνήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες στη Σαξονία-Άνχαλτ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το AfD. Αριθμητικά πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (τωρινός συνασπισμός), είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, είτε με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους και ενδεχομένως μόνο με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πάντως, ο Ράινερ Χάζελοφ ανακοίνωσε δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Ενίσχυση Λάσετ

Μεγάλη σημασία έχει η εκλογική νίκη του CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ για τον προεκλογικό αγώνα του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ. Το ευνοϊκό αποτέλεσμα για το κόμμα του απέτρεψε την αναβίωση της συζήτησης κατά πόσο είναι ο κατάλληλος υποψήφιος. Σειρά κομματικών στελεχών αξιοποίησαν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τη θέση του. Το αποτέλεσμα είναι μια «επιτυχία» και για τον κ. Λάσετ, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ των δύο χριστιανικών κομμάτων στην ομοσπονδιακή βουλή Ράλφ Μπρίνκχαουζ. Το CDU είναι σε θέση να κερδίζει εκλογές σε δύσκολες καταστάσεις, όταν διαθέτει ξεκάθαρο προσανατολισμό και αν όλοι «παίζουν ομαδικά», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ. Ως «επιβεβαίωση» για τον κ. Λάσετ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο μέχρι πρόσφατα εσωκομματικός του αντίπαλος για την προεδρία του κόμματος Φρίντριχ Μέρτς. Αντιθέτως, κάθε αναφορά στον κ. Λάσετ λείπει από το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) Μάρκους Ζέντερ. Η νίκη του CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ οφείλεται πρωταρχικά στον Ράινερ Χάζελοφ, τονίζει.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle