Skip to main content

Γερμανία: Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες λόγω μείωσης δημοσίων εσόδων

Η μείωση των φορολογικών εσόδων περιορίζει τις δυνατότητες του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Οι ηγεσίες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συνέρχονται το βράδυ στην καγκελαρία. Σημαντικότερο θέμα είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα ως το 2023. Το γερμανικό δημόσιο θα εισπράξει 124 δις ευρώ λιγότερα απ' ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους τα έσοδα περιορίζονται κατά 10,5 δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι εταίροι θέλουν να τηρήσουν τη δέσμευση τους για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, το ζητούμενο είναι ποια από τα σχέδια που είχαν αρχικά συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν σε ποιο βαθμό και ποια όχι. Βέβαια, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές CDU, CSU και Σοσιαλδημοκράτες θα αξιοποιήσουν τη σημερινή συνάντηση και για να προβάλουν στους γερμανούς ψηφοφόρους τις θέσεις που υποστηρίζουν.

Φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις κόντρα στη βασική σύνταξη

Για παράδειγμα Χριστιανοδημοκράτες και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν σε φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία. Οι Σοσιαλδημοκράτες αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Από την πλευρά τους εισηγούνται την καθιέρωση μιας βασικής σύνταξης για όλους χωρίς την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί κυρίως από τα κοινωνικά ταμεία που σήμερα διαθέτουν αποθέματα πάνω από 30 δις ευρώ, πράγμα που απορρίπτουν τα χριστιανικά κόμματα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες πάλι απορρίπτουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όπως το ζητούν CDU, CSU. Το SPD επικαλείται τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού όπου αναφέρεται ότι το 2021 θα καταργηθεί αυτή η εισφορά για τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα, που όμως συνιστούν το 90% των φορολογούμενων. Οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν την κατάργηση και για το υπόλοιπο 10%, δηλαδή και για τους υψηλόμισθους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle