Skip to main content

Γερμανία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης

Μόλις 1% οικονομική ανάπτυξη για φέτος αναμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αλλά και μείωση της ανεργίας.

Από το 1,5% το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος μόλις στο 1%. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2019 που παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ. Οι σημερινές προβλέψεις είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές που είχε κάνει το υπουργείο το περασμένο φθινόπωρο. Τότε ανέμενε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξάνονταν από 1,5% το 2018 στο 1,8% το 2019.

Βασική αιτία για τη διόρθωση της αρχικής πρόβλεψης είναι σύμφωνα με την έκθεση τα αυξανόμενα ρίσκα στις εξωτερικές συναλλαγές της Γερμανίας. Συγκεκριμένα ο Πέτερ Άλτμαϊερ ανέφερε τη στασιμότητα της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εμπορικές διαμάχες στη διεθνή σκηνή και ειδικά τις τάσεις προστατευτισμού στις ΗΠΑ όπως και την αβεβαιότητα για τις συνέπειες που θα είχε για τη γερμανική οικονομία ένα σκληρό Βrexit.

Μείωση της ανεργίας

Παρά τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναμένει θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, η ανεργία θα πέσει από το 5,2% το 2018 στο 4,9% φέτος. Είναι η πρώτη φορά από το 1981 που η ανεργία στη Γερμανία θα είναι κάτω του 5%.

Ως αιτίες αναφέρονται αυξημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων εντός της Γερμανίας όπως και η αύξηση των καθαρών μισθών κατά 4,9% που θα οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle