Skip to main content

Γερμανία: Έρχεται το τέλος του SPD;

Χωρίς διακριτό κεντροαριστερό προφίλ που θα φέρει το κόμμα και πάλι πιο κοντά στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, κινδυνεύει να γίνει ασήμαντο.

Εξαιρετικά δυσοίωνο βλέπει το μέλλον του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ο γερμανός εκλογολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης Forsa, Μάνφρεντ Γκύλνερ. «Το SPD βρίσκεται υπό διάλυση. Και ένας νέος πρόεδρος δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung σύμφωνα με τη Bild.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι από το 1998 (πρώτη εκλογική νίκη του σοσιαλδημοκράτη Γκ. Σρέντερ) οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν απολέσει 13 εκατομμύρια ψηφοφόρους, δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη επισταμένως με την αναζήτηση των αιτιών. «Θα έπρεπε να σκεφτούν πώς τα πράγματα έφτασαν μέχρι εδώ. Δεν το κάνουν όμως όσο συνεχίζουν να κινούνται προς τα αριστερά. Το SPD έχασε το κέντρο».

Διαδοχικά δημοσκοπικά σοκ

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που δημοσίευσε χθες Τρίτη η Bild, με μόλις 13% το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Στην πρώτη, αλλά αρκετά αποδυναμωμένο σε σχέση με το παρελθόν, έρχεται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ που λαμβάνει 27% στην πρόθεση ψήφου, στη δεύτερη οι Πράσινοι (Grüne) με 21% ενώ στην τρίτη το εθνολαϊκιστικό ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 16%. Στο 9% την ίδια ώρα η Αριστερά (Die Linke) ενώ στο 8,5% οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Ο εκλογολόγος Μάνφρεντ Γκύλνερ αξιολογεί αρνητικά την εν εξελίξει στο SPD εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος. «Η σύνθετη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του». Για τους πολίτες είναι αδιάφορο εάν ο πρόεδρος εκλεγεί από τη βάση ή από το κομματικό συνέδριο, όπως λέει. «Θέλουν απλά έναν πρόεδρο τον οποίο να μπορούν να ψηφίσουν», επισημαίνει ο επικεφαλής του Forsa.

Ποιος θα γίνει νέου πρόεδρος του SPD;

O ίδιος εκτιμά ότι το δίδυμο Όλαφ Σολτς και Κλάρα Γκέιβιτς έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν την αναμέτρηση. «Πιστεύω ότι ο Όλαφ Σολτς θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Διαθέτει ένα μπόνους διότι ως υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος έχει αναγνωρισιμότητα».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές ωστόσο τις καλύτερες μέχρι στιγμής εντυπώσεις στα περιφερειακά συνέδρια όπου παρουσιάζονται οι υποψήφιοι αφήνουν οι Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν. Η επιτυχία του διδύμου αποδίδεται πρωτίστως στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης το όνομά του είχε γίνει γνωστό και στην Ελλάδα αφού το 2015 είχε αποστείλει στην τότε ελληνική κυβέρνηση λίστα με ονόματα ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τον γερμανό πολιτικό που είχε πρωτοστατήσει στην αγορά CD από την Ελβετία με ονόματα πιθανών γερμανών φοροφυγάδων, γεγονός που τον είχε φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε.

Τα μέλη του SPD καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτών και άλλων υποψηφίων στο πλαίσιο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που κανείς δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων. Η νέα ηγεσία θα εκλεγεί στη συνέχεια στο κομματικό συνέδριο που θα λάβει χώρα μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle