Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
x

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ «ΜΠΟΥΜ»


Τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία γνωρίζει μια πρωτοφανή ανάπτυξη.

Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία διανύει τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη φάση ανάπτυξης της τελευταίας 25ετίας. Η μικρή προσφορά κατοικιών -τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση- σε συνάρτηση με την υψηλότατη ζήτηση οδηγούν σε ασφυκτικά γεμάτα βιβλία παραγγελιών. Ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί είναι συχνά δυσεύρετοι καθώς δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν. Όποιος ψάχνει ελαιοχρωματιστή για να βάψει το σπίτι του στη Γερμανία, περιμένει συχνά εβδομάδες. Αντιστοίχως έχουν ανέβει βέβαια και οι τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Εντούτοις περισσότερες αναθέσεις έργων δεν σημαίνουν μόνον περισσότερο τζίρο και μεγαλύτερη απασχόληση αλλά και περισσότερα λάθη και κακοτεχνίες. Σύμφωνα με τον γερμανικό Σύνδεσμο Αναδόχων Οικοδομικών Έργων, τα κατασκευαστικά λάθη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα με 89% μεταξύ 2009 και 2016 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Στα όριά τους οι κατασκευαστικές

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο που έβαλε στο μικροσκόπιο 5.800 υποθέσεις, τα λάθη αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ότι οι εταιρίες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό εργολαβιών από εκείνον στον οποίο μπορούν στην πραγματικότητα να ανταποκριθούν, στην έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο και φυσικά στις νέες, πιο απαιτητικές προδιαγραφές για την κατασκευή κτιρίων.

Τα πιο συχνά λάθη παρατηρούνται στις οροφές, στα πατώματα και τους τοίχους, με τα συνήθη «συμπτώματα» να είναι υγρασία και ρωγμές. Κατά κανόνα τα κατασκευαστικά λάθη και οι κακοτεχνίες κάνουν την εμφάνισή τους έναν χρόνο μετά την παράδοση. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών Χανς-Ούλριχ Καμάγερ, «για πολλά χρόνια τα γραφεία πολιτικών μηχανικών δεν είχαν δουλειά και έτσι έπρεπε να περιορίσουν το προσωπικό τους. Το σημερινό μπουμ οδηγεί τις επιχειρήσεις στα όριά τους».

Έλλειψη χιλιάδων πολιτικών μηχανικών

Η αγορά ακινήτων λειτουργεί -όπως άλλωστε το σύνολο της οικονομίας- σε κύκλους. Τα χρόνια που ακολούθησαν την Επανένωση της πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατασκευάζονταν ετησίως έως και 600.000 νέες κατοικίες. Στη συνέχεια ο αριθμός μειώθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να καταργηθούν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Το 2009 και αφού ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση κατασκευάστηκαν μόλις 160.000 νέες κατοικίες. Το «μπουμ» των τελευταίων χρόνων βρήκε έτσι τον κλάδο τελείως απροετοίμαστο. Σύμφωνα με τον Χανς-Ούλριχ Καμάγερ, αυτή τη στιγμή η Γερμανία καταγράφει έλλειψη χιλιάδων πολιτικών μηχανικών που μάλιστα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνον να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις αριθμό έργων στον οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά -και λόγω της τεράστιας έλλειψης- να ανατίθενται κατασκευές και σε εταιρίες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αυτό με τη σειρά του ανεβάζει τον αριθμό των πρόχειρων δουλειών και συνακόλουθα των κατασκευαστικών λαθών.

Αλεξάντερ Στουρμ (dpa)

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ