Skip to main content

Γερμανία: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την απόφαση του SPD

H νεοεκλεγείσα γγ του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρερνμπάουερ χαρακτήρισε καλή την απόφαση τόσο για το SPD όσο και για τη Γερμανία

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) που έδωσε πράσινο φως για την συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού σχολιάζουν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Αυτή είναι μια καλή απόφαση για το SPD και ιδιαιτέρως για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλή δουλειά, με την οποία πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε γρήγορα. Τώρα το θέμα είναι, ας ξεκινήσουμε τη δουλειά!», έγραψε στο Twitter η νεοεκλεγείσα γενική γραμματέας της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ έγραψε: «Habemus GroKo (έχουμε μεγάλο συνασπισμό)! Συγχαρητήρια!» και πρόσθεσε ότι από το κόμμα του θα ασκηθεί «εποικοδομητική αντιπολίτευση, έτοιμη για διάλογο - για μια υποδομή των ευκαιριών και για την φιλελεύθερη κοινωνία μας, στην οποία μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα, να αναπνέουμε ελεύθερα και να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Για το κλίμα, την Ευρώπη και μια εξωτερική πολιτική που θα κατευθύνεται από αξίες, ελεύθερη από βρώμικες συμφωνίες».

Ο αρχηγός του κεντρώου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Σεβασμός - θα αποτελούσε όμως και γρίφο αν το SPD έλεγε όχι σε μια συμφωνία που έχει κατά 70% δικό του περιεχόμενο. Προσβλέπουμε σε μια έξυπνη αντιπολιτευτική δουλειά».

Τα μέλη του SPD ενέκριναν τη συμμαχία με τη Μέρκελ

«Είναι καλό ότι στα μέλη του SPD επικράτησε προφανώς η λογική. Τώρα ας ξεκινήσουμε επιτέλους τη δουλειά!», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συντηρητικής, βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) στην Ομοσπονδιακή Δίαιτα (Μπούντεσταγκ) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ ο αρχηγός του κόμματος, απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανότατα επόμενος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλή βάση για μια σταθερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχουν όλες οι ευκαιρίες για την περαιτέρω ανανέωση της Γερμανίας και για μια νέα κοινωνική συνοχή στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς σημείωσε ότι «με την εκ νέου είσοδο του SPD στην κυβέρνηση, τον προσανατολισμό των Πρασίνων στην κατεύθυνση της CDU και την είσοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο κοινοβούλιο, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εντελώς νέας κατάστασης, καθώς οι συνασπισμοί του Κέντρου και της Αριστεράς σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν τελειώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μια κυβέρνηση SPD - Αριστεράς - Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει εκ των πραγμάτων πεθάνει».

«Σύλλογο εκλογής της Καγκελαρίου» χαρακτήρισε το SPD η επικεφαλής της Κ.Ο. της εθνικιστικής δεξιάς - με έντονες ακροδεξιές τάσεις - AfD Αλίς Βαϊντέλ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για το κόμμα» του, αλλά ένα κακό αποτέλεσμα για την Γερμανία.