Skip to main content

Γερμανία: Κλείνουν λόγω κορωνοϊού VW, Audi και Opel

Πάνω από 7.000 οι ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα. Λουκέτα στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε υποκαταστήματα IKEA.

Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει 50 εκατομ. ευρώ για τον επαναπατρισμό Γερμανών υπηκόων από το εξωτερικό. Με τα χρήματα πρόκειται να μισθωθούν αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών άμεση προτεραιότητα έχουν οι γερμανοί που βρίσκονται στο Μαρόκο, τη Δομινικανική Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τις Μαλδίβες και τις Φιλιππίνες. Εκτός αυτού καλούνται όλοι οι Γερμανοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να εγγραφούν σε ειδικές λίστες των ταξιδιωτικών γραφείων τους και των αεροπορικών εταιρειών με τις οποίες πετούν.

Στο μεταξύ το κρατικό Ινστιτούτο για Επιδημίες Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο αναβάθμισε τον υφιστάμενο κίνδυνο για τον πληθυσμό σε «υψηλό». Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ αιτιολόγησε σήμερα την αναβάθμιση με τη δυναμική που έχει αποκτήσει η εξάπλωση της πανδημίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από κορωνοϊό αυξάνεται ραγδαία.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του αμερικανικού Πανεπιστημίου John Hopkins, που καταγράφει τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, στη Γερμανία έχουν νοσήσει 7.272 άτομα. Ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο ο αριθμός τους κατά πάσα πιθανότητα να τριπλασιαστεί. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σήμερα στους 19. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η πανδημία να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Κλείνουν επιχειρήσεις

Η κρίση δεν πρόκειται να περάσει σύντομα, επεσήμανε το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές τόσο τον Απρίλιο όσο και το Μάιο, τόνισε στη γερμανική τηλεόραση. Σε αυτό το διάστημα θα υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός νέων μολύνσεων. Ο κ. Αλτμάιερ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εφαρμοστούν εντός ημερών τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει αποφασίσει και αφορούν μεταξύ άλλων την εύκολη πρόσβαση σε δάνεια και φοροελαφρύνσεις.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε στη Γερμανία η απόφαση επιχειρήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία να σταματήσουν την παραγωγή τους λόγω της παρουσίασης κρουσμάτων στο προσωπικό. Μετά την Opel, που έκλεισε σήμερα τα 3 εργοστάσια της, και η VW αλλά και η Audi ανακοίνωσαν ότι από το Σάββατο διακόπτουν προσωρινά για δύο εβδομάδες την παραγωγή. Σε ανακοίνωσή τους προς τους εργαζόμενους οι εταιρείες τονίζουν ότι το ζητούμενο τώρα είναι η επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Λουκέτο έβαλε σήμερα στα 53 υποκαταστήματά του στη Γερμανία ο σουηδικός όμιλος επίπλωσης και διακόσμησης IKEA. Με το μέτρο αυτό η διοίκηση της επιχείρησης συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Βάση αυτών θα λειτουργούν πλέον στη Γερμανία μόνο καταστήματα που σχετίζονται με τη λιανική πώληση τροφίμων, ειδών υγιεινής,  φαρμακεία, βενζινάδικα, υπηρεσίες παράδοσης, ταχυδρομεία, τράπεζες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle