Skip to main content

Γερμανία: Πάνω από όλα το κρέας να είναι φθηνό

Στις δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί εμφανίζονται πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά τις συνθήκες που μεγαλώνουν τα ζώα.Στην πράξη όμως αγοράζουν το πιο φθηνό κρέας

Στις δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί εμφανίζονται ως προστάτες των ζώων. Οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν μάλιστα πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα εάν αυτό βοηθήσει ώστε οι συνθήκες στις οποίες ζουν και μεγαλώνουν τα ζώα να είναι καλύτερες. Στην πραγματικότητα όμως αγοράζουν ό,τι είναι πιο φθηνό. Τους προηγούμενους μήνες οι περισσότερες αλυσίδες συσκευασμένων τροφίμων προχώρησαν στην αναγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν τα ζώα. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές ώστε πληρώνοντας περισσότερα χρήματα να βελτιωθούν και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Οι Γερμανοί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν πόσο πολύ ενδιαφέρονται για το καλό των ζώων. Σε δημοσκόπηση για την ετήσια Έκθεση για τη Διατροφή 2018, του υπουργείου Οικονομικών το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι έτοιμο σε κάθε περίπτωση να πληρώσει περισσότερα για τα τρόφιμα εάν οι συνθήκες βελτιωθούν για τα ζώα. Ακόμη το 43% δήλωσε πρόθυμο να πληρώσει ακόμη περισσότερα και μόλις το 2% δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθυμο να πληρώσει κάτι παραπάνω.

Γρήγορα ψώνια χωρίς δεύτερη σκέψη

Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτό δεν συνάδει με την καταναλωτική τους συμπεριφορά. «Στην πραγματικότητα βλέπουμε μια διαφορετική συμπεριφορά. Παρατηρούμε ότι οι πελάτες αγοράζουν κρέας που μεγαλώνει κάτω από συμβατικές συνθήκες» αναφέρει το discounter Aldi Süd. Αλλά ακόμα και πιο ακριβές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως είναι το Rewe καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Προϊόντα που κοστίζουν μόλις 50 σεντ πιο ακριβά δεν τα αγοράζουν ευχαρίστως.

Για τον ειδικό σε θέματα μάρκετινγκ Ούλριχ Ένεκινγκ από το πανεπιστήμιο του Όσναμπρυκ η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λένε και αυτά που κάνουν δεν είναι περίεργη. «Τα ψώνια είναι για τους περισσότερους μια βαρετή διαδικασία, μια υποχρέωση. Ψωνίζουν γρήγορα χωρίς να πολυσκέπτονται. Η συνήθεια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο».

Σε πειράματα μάλιστα που έγιναν και προσφέρονταν τρεις διαφορετικές κατηγορίες κρέατος δηλαδή «καλό και φθηνό» αλλά χωρίς προσοχή στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, βιολογικό κρέας και κρέας με μια μεσαία τιμή όπου όμως δίνεται προσοχή στα ζώα το αποτέλεσμα εξέπληξε τους ερευνητές. Το 73% προτίμησε το φθηνό.

Ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν πως το να ενημερώνεις τους καταναλωτές για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν είναι χαμένη υπόθεση. Απλώς χρειάζονται χρόνο. Είναι και αυτό μια συνήθεια.

Έριχ Ράιμαν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle