Skip to main content

Γερμανία: Πρόταση για καταδίκη πρώην αξιωματικού των Ες Ες σε ηλικία 101 ετών

Ο Γιόζεφ Σουτς διώκεται για «συνέργεια» στον φόνο 3.518 κρατούμενων μεταξύ 1942-45 σε αυτό το στρατόπεδο, στα βόρεια του Βερολίνου.

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές πρότειναν σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών στον Γιόζεφ Σουτς, ηλικίας 101 ετών, τον γηραιότερο πρώην αξιωματικό των Ες-Ες που κατηγορείται για εγκλήματα που διέπραξε την εποχή που υπηρετούσε ως φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν.

Ο Σουτς διώκεται για «συνέργεια» στον φόνο 3.518 κρατούμενων μεταξύ 1942-45 σε αυτό το στρατόπεδο, στα βόρεια του Βερολίνου. Ωστόσο, εάν καταδικαστεί, πρώην υπαξιωματικός των Βάφεν Ες-Ες δεν θα φυλακιστεί, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της εύθραυστης υγείας του.

Ο γενικός εισαγγελέας Κίριλ Κλέμεντ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αποδείξεις» της κατηγορούσας αρχής, υποστηρίζοντας ότι ο Σουτς όχι μόνο «συμβιβάστηκε» με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο στρατόπεδο αλλά «έκανε καριέρα» σε αυτό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ο αιωνόβιος κατηγορούμενος επέμενε ότι ουδέποτε ανέλαβε υπηρεσία στο Ζαξενχάουζεν και ότι εκείνα τα χρόνια ήταν αγρεργάτης, αν και υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Για τον εισαγγελέα «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σουτς εργάστηκε στο Ζαξενχάουζεν».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Την τελευταία δεκαετία η Γερμανία έχει επεκτείνει τις έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρώην φύλακες στρατοπέδων και άλλα στελέχη της ναζιστικής μηχανής διώκονται για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες.

Αυτές οι δίκες, με κατηγορούμενους σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εγείρουν ερωτηματικά για το νόημα που μπορεί να έχει η απόδοση δικαιοσύνης με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Η δίκη του Γιόζεφ Σουτς διακόπηκε πολλές φορές, λόγω της κακής υγείας του κατηγορουμένου. Το 1942 ο Σουτς ήταν 21 ετών. Κατηγορείται ότι τουφέκισε σοβιετικούς αιχμαλώτους και ότι παρείχε βοήθεια στις «δολοφονίες με αέριο» του τύπου Zyklon B.

Το Ζαξενχάουζεν λειτουργούσε από το 1936 μέχρι την απελευθέρωσή του από τον σοβιετικό στρατό, στις 22 Απριλίου 1945. Στο στρατόπεδο αυτό οδηγήθηκαν περίπου 200.000 κρατούμενοι, κυρίως πολιτικοί αντιφρονούντες, Εβραίοι και ομοφυλόφιλοι. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς πέθαναν, κυρίως λόγω εξάντλησης από την καταναγκαστική εργασία και από τις συνθήκες κράτησης.