Skip to main content

Γερμανία: Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το εξοπλιστικό «μαμούθ» των 100 δισ. ευρώ

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα επιτρέψει στη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Σε συμφωνία κατέληξαν αργά χθες Κυριακή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία και η συντηρητική αντιπολίτευση για την αποδέσμευση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ενόψει της ρωσικής απειλής.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα επιτρέψει στη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες που θα αντιστοιχούν στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Η συμφωνία, που περιλαμβάνει και την τροποποίηση κανόνων για τον προϋπολογισμό εγγεγραμμένων στο Σύνταγμα της Γερμανίας, επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσώπων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και των Χριστιανοδημοκρατών της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Τρεις μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξήγγειλε τη δημιουργία ειδικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και των ξεπερασμένων οπλικών του συστημάτων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, πολλοί επέκριναν τον Σολτς για διστακτικότητα αναφορικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς και ότι δεν έκανε σαφή βήματα όσον αφορά στην παράδοση βαρέων όπλων.

Η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στη Γερμανία να επιτύχει το στόχο της Συμμαχίας για δαπάνες που θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας στην άμυνα «κατά μέσο όρο για αρκετά χρόνια», όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο.

Το νέο ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με πρόσθετο κρατικό χρέος και γι’ αυτό ήταν αναγκαία η παράκαμψη του σχετικό κανόνα για το «φρένο στο χρέος» που βάζει όριο στον κρατικό δανεισμό. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Σολτς χρειαζόταν την υποστήριξη της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη γερμανική Βουλή, που ήταν αναγκαία για να περάσει η τροποποίηση του Συντάγματος.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων για τα εξοπλιστικά προγράμματα συνιστά τεράστια αλλαγή πορείας για τη Γερμανία, η οποία στύλωνε τα τελευταία χρόνια τα πόδια της όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις επιταγές του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες της τάξης του 2% του ΑΕΠ, μια στάση που προκάλεσε κριτική από συμμάχους και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία συρρίκνωσε σημαντικά το μέγεθος των ενόπλων της δυνάμεων από περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες το 1990 σε μόλις 200.000 σήμερα. Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αναφορικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 30% των γερμανικών πολεμικών πλοίων ήταν «πλήρως επιχειρησιακά», ενώ πολλά από τα αεροσκάφη της πολεμικής της αεροπορίας δεν είναι αξιόπλοα. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώθησε την ηγεσία της Γερμανίας να αναλάβει δράση κι εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση αμυντικών δαπανών της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.