Skip to main content

Γερμανία: Σκότωσες σφήκα; 5.000 ευρώ!

Το θερμόμετρο δεν λέει να κατέβει από τους 25 με 30 βαθμούς και οι Γερμανοί απολαμβάνουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ευχάριστα νέα: έχει και η Γερμανία "γαλάζιες σημαίες" για όσους κάνουν μπάνια στη Βαλτική Θάλασσα ή στις λίμνες της Βαυαρίας. Και δεν είναι λίγοι γιατί παραδοσιακά ο δημοφιλέστερος καλοκαιρινός προορισμός των Γερμανών είναι η ίδια η Γερμανία. Από τον Μάιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) έχει αποφανθεί, μετά από τις προβλεπόμενες μικροβιολογικές αναλύσεις, ότι οι περισσότερες παραλίες έχουν καλή ποιότητα νερού. Τα δυσάρεστα νέα: από τον Μάιο μέχρι σήμερα, προειδοποιεί το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω υψηλών θερμοκρασιών έχουν πολλαπλασιαστεί τα λεγόμενα κυανοβακτήρια με αποτέλεσμα σε πολλές τοποθεσίες το νερό όχι μόνο να μυρίζει απαίσια αλλά και να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Για προληπτικούς λόγους το μπάνιο έχει ήδη απαγορευθεί σε λίμνες της Κάτω Σαξονίας.

Αλλεργική αντίδραση στο ...πορτοφόλι του ενδέχεται πάντως να υποστεί, όποιος θέλει να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές σφήκες του καλοκαιριού. Στη Γερμανία πολλά είδη σφήκας αποτελούν "σπάνια και προστατετόμενα είδη υπό εξαφάνιση" και η εξολόθρευσή τους τιμωρείται με ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το κομμάτι, εννοείται. Αν μάλιστα, στην προσπάθειά να υπερασπίσετε τη λεμονάδα σας απέναντι σε επιβουλές, πετύχετε το ιδιαίτερα σπάνιο είδος Bembix Rostrata, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στις 65.000 ευρώ. Αυτά προβλέπει η νομοθεσία. Η συμβουλή των ειδικών: παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε την αποχώρηση της σφήκας. Δύσκολο, αλλά πολύ πιο οικονομικό από 5.000 ευρώ.

Οι δυσκολίες του καλοκαιρiνού shopping

Τα ψώνια είναι μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες των Γερμανών, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Απόδειξη η απίστευτη κίνηση στα μεγάλα δίκτυα πεζοδρόμων σε όλες τις γερμανικές πόλεις, αλλά και στα outlet centers των προαστείων. Ένδυση και αξεσουάρ, γκουρμέ ή βιολογικά τρόφιμα και ποτά βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. Αλλά τί γίνεται το καλοκαίρι; Ο κορυφαίος οργανισμός επιθεώρησης-πιστοποίησης TÜV Rheinland δεν παρέλειψε να εγκύψει στο πρόβλημα και μας ενημερώνει ότι πρέπει να μεταφέρουμε τα τρόφιμα σε ισοθερμικές τσάντες γιατί σε διαφορετική περίπτωση αναπτύσσονται επικίνδυνα μικρόβια. Και βέβαια, υπενθυμίζει ο TÜV, ποτέ δεν ξαναπαγώνουμε ό,τι έχει βγει από το ψυγείο για να ξεπαγώσει.

Αλλά εκτός από τις νουθεσίες δεν λείπουν και τα κίνητρα για να αξιοποιήσουμε τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου. Μετά την καθιερωμένη πια "Μεγάλη νύχτα των Μουσείων" στην οποία βλέπουμε αυθεντικούς ιμπρεσιονιστές μέχρι τις τρεις το πρωί, η νέα καλοκαιρινή μόδα λέγεται shopping night και σημαίνει ότι ο καταναλωτής ψωνίζει μέχρι τελικής πτώσεως, η οποία αναμένεται γύρω στα μεσάνυχτα. Μέχρι τις 12 το βράδυ λοιπόν έχουν ανοιχτά τα καταστήματα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, όχι πάντως την Κυριακή. Γνωστό οutlet center στην πόλη Μέτσινγκεν, κοντά στη Στουτγάρδη, επεκτείνει το concept και εξαγγέλλει για τις 20 Ιουλίου μεγάλη καταναλωτική βραδιά με μουσική και light show. Αναμένονται έως 50.000 επισκέπτες.

Η απειλή της ...ξηρασίας

Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες των τελευταίων ετών έχουν κατ΄ αρχήν βοηθήσει την αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα τα γερμανικά κρασιά, ιδιαίτερα από την Έσση, τη Βάδη και την περιοχή του Μοζέλα, θεωρούνται πλέον εξαιρετικά και διεθνώς ανταγωνιστικά. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: οι θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές, τουλάχιστον για συγκεκριμένες ποικιλίες, ενώ το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI) εκτιμά ότι φέτος θα έχουμε πρώιμο τρύγο. Προβλήματα αναμένονται όμως και στην παραγωγή σιτηρών και λαχανικών. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή κατά 20-30%.

DPA, N-TV, Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle