Skip to main content

Γερμανία: Θέμα χρόνου η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απειθαρχία πολλών Γερμανών, κυρίως νέων, στα αυστηρά μέτρα οδηγεί την κεντρική κυβέρνηση στο να σκέπτεται γενική απαγόρευση.

Τελειώνουν σιγά-σιγά τα ψέματα. Από αυτό το Σαββατοκύριακο θα κριθεί κατά πόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιβάλει ακόμα περισσότερα περιοριστικά μέτρα κατεβάζοντας σχεδόν σε μηδενικούς ρυθμούς τη δημόσια ζωή. Πιθανή ψήφιση απαγόρευσης της κυκλοφορίας γίνεται πιο επιτατική γιατί παρά τις συστάσεις πολιτικών και γιατρών και τις υποδείξεις της αστυνομίας, παρατηρήθηκαν στη Βαυαρία, που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς, αλλά και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, κρούσματα απειθαρχίας κυρίως νεαρής ηλικίας ατόμων, που συνωστίζονται σε πάρκα και σε όχθες ποταμών και λιμνών για να «γιορτάσουν» τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οικονομία και προστασία πολιτών

Έτσι, η κυβερνητική ομάδα διαχείρισης της κρίσης ετοιμάζει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα ψηφιστούν στο αμεσότατο χρονικό διάστημα. Την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει δυσθεώρητο πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων για να επουλώσει τις πληγές του κορωνοϊού στη γερμανική οικονομία, που όμοιό του δεν έχει ξαναπάρει η χώρα. Την Τρίτη συνέρχονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και την Τετάρτη τα έκτακτα μέτρα θα τεθούν στην ολομέλεια της ομοσπονδιακής βουλής για να εγκριθούν. Στο κομμάτι των μέτρων που αφορούν στο πώς θα κινηθεί η δημόσια ζωή, που ενδιαφέρει τους πολίτες, θα ισχύσουν πλέον ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα.

Όλα εξαρτώνται βέβαια από τη συνάντηση το βράδυ της Κυριακής (22.03) της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Ντίτερ Κεμπφ δήλωσε ότι η βιομηχανία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα περιορισμού εξόδου από το σπίτι, αλλά είναι σημαντικό να μπορούν να εργάζονται εκείνοι, που δεν μπορούν να το κάνουν, με τηλεργασία.

Τον δρόμο άνοιξε η Βαυαρία

Ωστόσο ήδη πολλά κρατίδια από μόνα τους προχώρησαν σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που ουσιαστικά ακυρώνουν κάθε έκφανση κοινωνικής παρουσίας. Το πρώτο βήμα έκανε η Βαυαρία και το κρατίδιο του Ζάαρ. Από τα μεσάνυχτα ισχύει απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Οι πολίτες δεν μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς πολύ αναγκαίο λόγο, όπως ψώνια στο σούπερ μάρκετ, επίσκεψη σε γιατρό, αλλά και βόλτα στον καθαρό αέρα ή τζόκινγκ αλλά κατά μόνας.

Εστιατόρια, μπυραρίες και καταστήματα εστίασης που μπορούσαν να δεχθούν πελάτες μέχρι τις 18.00, τώρα βάζουν λουκέτο. Από τα μεσάνυκτα ξεκίνησαν και έλεγχοι της αστυνομίας. Στην περιφέρεια Μπαντ Μρικενμπάου εντόπισε μεταξύ άλλων ομάδα πέντε νέων που γιόρταζαν γενέθλια μέσα σε φορτηγό. Ομάδα τριών νέων στην ίδια περιφέρεια είχαν ανάψει φωτιά και έπιναν. Σε όλες τις περιπτώσεις κατατέθηκαν μηνύσεις.

Ανάλογα μέτρα, όπως στη Βαυαρία, ισχύουν από σήμερα και σε άλλα έξι κρατίδια. Λόγω των εξελίξεων και επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο, θα ήταν δύσκολο η κεντρική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει αυτά τα μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και να μην μπορεί να επικαλεσθεί κανείς «παρεξηγήσεις».

Νέοι σε ηλικία στις ΜΕΘ

Τα αυξανόμενα κούσματα κορωνοϊού σε νέους σε ηλικία προκαλούν επιπρόσθετη ανησυχία

Ανησυχία προκαλεί επίσης ένα νέο στοιχείο. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ μπαίνουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι. «Αυτό καταγράφεται στην Ιταλία και το ίδιο καταγράφεται και στη Γερμανία» επισημαίνει ο Κλέμενς Βέντχερ από την Κλινική Λοιμώξεων του νοσοκομείου Σβάμπινγκ στο Μόναχο. «Η νεώτερη σε ηλικία ασθενής με συμπτώματα Covid19 είναι λίγο πάνω από 20 χρονών. Συνολικά παρατηρούμε όλο το ηλικιακό φάσμα ανθρώπων, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται στις ΜΕΘ ή νοσηλεύονται σε κανονικούς θαλάμους.

Ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν ο πρώτος που τέλος Ιανουαρίου αντιμετώπισε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη συγκεκριμένη κλινική. «Τίποτα δεν αποκλείει ότι ακόμη και νέοι ασθενείς μπορούν να περάσουν τη νόσο παρουσιάζοντας σοβαρά συμπτώματα, αυτό θα πρέπει να λειτουργεί ως σήμα κινδύνου για όλους ώστε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες» τονίζει ο γερμανός γιατρός, ο οποίος θεωρεί ότι ο κίνδυνος από το νέο ιό υποβαθμίστηκε από τους πολιτικούς και την επιστήμη.

Ο νέος αριθμός θανάτων νωρίς το πρωί ήταν 68, σύμφωνα με την εφημερίδα Berliner Morgenpost, εκ των οποίων τα 9 άτομα ζούσαν μαζί στο ίδιο γηροκομείο στο Βίρτσμπουργκ. Στο Βερολίνο, καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός, ηλικίας 95 ετών. Ο αριθμός των κρουσμάτων προσεγγίζει τα 20.000 και είναι βέβαιο ότι θα τον ξεπεράσει.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa/ NTV

Πηγή: Deutsche Welle