Skip to main content

Γερμανία: Θύμα της πανδημίας οι χριστουγεννιάτικες αγορές

Οι Γερμανοί συνειδητοποιούν ότι θα στερηθούν κάτι που δεν στερήθηκαν ούτε σε εποχές πολέμου.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν στη Γερμανία και τις γύρω χώρες παράδοση αιώνων και θεωρούνται για πολλούς σχεδόν εξίσου σημαντική με εκείνη του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στις φετινές γιορτές όμως το αδιανόητο για πολλούς Γερμανούς γίνεται πραγματικότητα. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές πέφτουν θύμα του κορωνοϊού.

Σε καμία γερμανική πόλη δεν θα στηθούν τα ξύλινα σπιτάκια με τα λουκάνικα, τα γλυκίσματα, το ζεστό κόκκινο κρασί και τα διάφορα δώρα και στολίδια, στα οποία τόσο Γερμανοί όσο και τουρίστες από τις γύρω χώρες συρρέουν από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων για να συναντηθούν με φίλους και γνωστούς. Φέτος οι πλατείες στο κέντρο των πόλεων θα παραμείνουν άδειες.

Στο Βερολίνο περαστικοί, από σημεία όπου κάθε χρονιά τέτοια εποχή ήταν στημένα τα στολισμένα ξύλινα σπιτάκια των αγορών, δηλώνουν απογοητευμένοι. Δείχνουν όμως κατανόηση για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

«Τα μέτρα ορίζουν τη ζωή μας»

Ένα ηλικιωμένος σε κεντρική πλατεία του Βερολίνου λέει: «Προσπαθούμε να αποδεχθούμε τη νέα κατάσταση, αλλά δεν είναι εύκολο. Παντού μας ζητούν να λάβουμε υπόψη την πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα ορίζουν πλέον τη ζωή μας. Προσπαθούμε όμως να μη χάνουμε την ελπίδα μας».

Η απόφαση των υγειονομικών αρχών για τις χριστουγεννιάτικες αγορές ελήφθη πριν από αρκετές εβδομάδες.Τώρα όμως ο πληθυσμός συνειδητοποιεί ότι αυτό που δεν στερήθηκε ούτε σε καιρό πολέμου θα το στερηθεί στις φετινές γιορτές.

Για τη Σάρα Γκλάουμπσερ, η οποία επιστρέφει στο σπίτι της από τη δουλειά, οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών: «Είναι αλήθεια κρίμα ότι φέτος δεν υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές σε κάθε συνοικία του Βερολίνου όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι τόσο σημαντικές οι αγορές για την κορυφαία γερμανική γιορτή. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία ζούμε σήμερα, η απαγόρευση πραγματοποίησης των χριστουγεννιάτικων αγορών ήταν σωστό μέτρο».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (AP)

Πηγή: Deutsche Welle