Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019
x

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΤΟ 2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Τα Σκόπια εξακολουθούν να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τονίζει η Καγκελαρία της Γερμανίας.

«Η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Καγκελαρία, για τη συνάντηση που είχε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», καθώς και ότι τα προηγούμενα χρόνια «μεταρρύθμισε με ζήλο τον τομέα της ασφάλειάς της και πέτυχε μεγάλη πρόοδο στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Η ίδια η κυβέρνηση «δεσμεύθηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει» επισημαίνεται από την Καγκελαρία, η οποία αναφέρεται ακόμη στη συμφωνία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ ήρθε λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση της Καγκελαρίου ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τα Σκόπια κι επανεξέτασης του ζητήματος το φθινόπωρο. Η στάση της, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για τη διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ