Skip to main content

Γερμανικά ΜΜΕ: Καμία αλλαγή με τη γενική απεργία

Η γενική απεργία στην Ελλάδα, στην οποία καλούν τους εργαζόμενους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου.

«Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δουλειά για όλους, καθολική κοινωνική πρόνοια, κατάργηση της φοροεπιδρομής, ακατάσχετη πρώτη κατοικία, είναι τα βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τα οποία καλούν σε γενική απεργία την Τετάρτη», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Wiener Zeitung.

Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί: «Οι δεκάδες κινητοποιήσεις από την αρχή της κρίσης έχουν κουράσει τους Έλληνες. Η αναπόφευκτη συνέπεια: μετά την έκφραση οργής και δυσαρέσκειας ακολούθησε ο λήθαργος. Κι ας έχει ο πληθυσμός πολλούς λόγους να κατέβει στους δρόμους. Διότι οι Έλληνες γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Αθήνα βρίσκονται 14% χαμηλότερα από ότι στο Βερολίνο λόγω των αυξημένων καταναλωτικών φόρων και άλλων εισφορών. Παράλληλα ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 300 ευρώ μέσα σε μια οκταετία από 1.450 ευρώ το 2010 σε 1.120 το 2018. Την ίδια στιγμή πολλοί δεν έχουν δουλειά, η ανεργία μάλιστα αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που οφείλεται στο τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το 2017 το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης έφθασε σε ύψος ρεκόρ 7,2%. Πιο συγκεκριμένα: Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών βρίσκονταν στα 115 δις ευρώ, οι δαπάνες τους έφθασαν τα 123 δις, ήταν δηλαδή 7,2% υψηλότερες.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση. Και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει την σκληρή πολιτική λιτότητας. Οι προοπτικές για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Και σε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα η νέα γενική απεργία».

Πλήγμα για τον Τραμπ οι αποφάσεις της GM

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει την απόφαση της General Motors να κλείσει μονάδες παραγωγής και να περικόψει περίπου 14.000 θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ και Καναδά: «Η ανακοινώση της μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ. Στα προπύργια των Ρεπουμπλικανών, τις Πολιτείες Οχάιο και Μίσιγκαν μπαίνει λουκέτο σε εργοστάσια της GM, λόγω υπερβολικά αυξημένου κόστους παραγωγής. Για την εκτόξευση του κόστους ωστόσο φέρει ακέραια την ευθύνη ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και 25% στις εισαγωγές χάλυβα.

Χωρίς αμφιβολία η General Motors βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου σημείου καμπής. Τη θέση των πολυτελών λιμουζινών και των μεγάλων pick-up θα πάρουν σταδιακά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και οχήματα με αυτόνομη ή ημιαυτόνομη οδήγηση. Όλες αυτές οι ριζικές μεταρρυθμίσεις ωστόσο καθίστανται ακόμα πιο δύσκολες όταν το κόστος για την πρώτη ύλη εκτοξεύεται σε δυσθεώρητο ύψος».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle