Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020
x

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για τη σχέση κράτους-εκκλησίας και η συνεχιζόμενη διένεξη Βελιγραδίου - Πρίστινα στον γερμανικό τύπο

«Ο έλληνας πρωθυπουργός συμφωνεί με τον αρχιεπίσκοπο στο ζήτημα της "ουδετερότητας" της πανίσχυρης ορθόδοξης εκκλησίας», διαβάζουμε σε ανταπόκριση της εφημερίδας Der Standard από την Αθήνα με τίτλο: «Ο Τσίπρας σχεδιάζει συμφωνία με την εκκλησία».

Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο αρχιεπίσκοπος διατηρεί εντυπωσιακά καλή σχέση με τον αριστερό και άθεο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν εμμένει πλέον στο αίτημά του για σαφή διαχωρισμό μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Το λιβάνι και το καλυμμαύχι δεν τρομάζουν τους αριστερούς. Λαμβάνουν ωστόσο σοβαρά υπόψη τους την εξουσία της εκκλησίας, η οποία αν το επιθυμεί είναι σε θέση να υποδαυλίσει την λαϊκή οργή για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα. Κανείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να υποτιμά την επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας στο κράτος, συνεχίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Και ξαφνικά πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος εμφανίζονται μπροστά στους δημοσιογράφους. Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ανασκαλέψει τις σχέσεις με την εκκλησία. Όχι στο βαθμό που το υποσχέθηκε, αλλά το έπραξε. 15 σημεία αριθμεί η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Οι έλληνες κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Αντ΄ αυτού το δημόσιο θα επιδοτεί ισόποσα την εκκλησία. Παράλληλα εκκλησία και κράτος δημιουργούν ένα κοινό θεσμό για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το κύριο ζητούμενο για τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του ήταν διακριτοί ρόλοι εκκλησίας και κράτους. Στο τέλος όμως απέμεινε μια προσεκτική διατύπωση για την "θρησκευτική ουδετερότητα" της εκκλησίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Άρθρο 3 του Συντάγματος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης».

Handelsblatt: «Το ανοιχτό μέτωπο του Τραμπ»

Με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ η Handelsblatt σχολιάζει με τίτλο «Το ανοιχτό μέτωπο του Τραμπ»: «Οι Δημοκρατικοί δείχνουν στον αμερικανό πρόεδρο τα όρια του. Για να τον ανατρέψουν ωστόσο απαιτούνται πολύ περισσότερα από μια μικρή εκλογική επιτυχία. Ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να υπερπηδήσουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να εκδιώξουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Οι περισσότεροι αμερικανοί πρόεδροι, οι οποίοι έλαβαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στις ενδιάμεσες εκλογές, εξελέγησαν εν τέλει για δεύτερη φορά μετά από δύο χρόνια. Σε περίπτωση που οι Δημοκράτες δράσουν έξυπνα τότε έχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να εκδικηθούν το 2020 τον Ντόναλντ Τραμπ.

SZ: «Διένεξη χωρίς τέλος»

«Προκλήσεις, απειλές, εκδίκηση, χαρακτηρίζουν τη σχέση Βελιγραδίου και Πρίστινας, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο: «Διένεξη χωρίς τέλος»: «Αφότου Αθήνα και Σκόπια ξεκίνησαν τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού, η αντιπαράθεση Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας είναι η πλέον η πιο δυσεπίλυτη στα Βαλκάνια. Η Πρίστινα ρίχνει τώρα λάδι στη φωτιά και επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές από τη Σερβία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως απάντηση σε μια όπως την χαρακτηρίζει "εχθρική πολιτική". Η πρόταση για ανταλλαγή εδαφών γέννησε πρόσφατα ελπίδες για μια εκτόνωση της διένεξης. Όμως το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη χάραξη νέων συνόρων δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και έτσι χάθηκε και η τελευταία ελπίδα που έμοιαζε να είναι το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ