Skip to main content

Γερμανικές «αμφιβολίες» για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Σκεπτικισμό εκφράζει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) όσον αφορά στο σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας της γερμανικής
Σκεπτικισμό εκφράζει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) όσον αφορά στο σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

«Η συμφωνία αυτή των ευρωπαίων ηγετών, η οποία επιτεύχθηκε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με κεντρικές τράπεζες, από όσο γνωρίζουμε, εμπεριέχει κινδύνους για τη σταθερότητα, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν», σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει ντε φάκτο στη «μεταβίβαση Χ δισεκατομμυρίων ευρώ απευθείας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας», αναφέρει η εφημερίδα. Η Γερμανία, πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι χωρίς αμφιβολία η χώρα που θα συμβάλει περισσότερο σε μια βοήθεια προς την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Bundesbank, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου εργασίας, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν υποβλήθηκε στη διοίκηση της τράπεζας, ούτε εγκρίθηκε από αυτήν. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενό του.

Η Γερμανία έχει υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, εμφανιζόμενη ιδιαίτερα διστακτική στην ιδέα να της χορηγηθούν δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να αναλάβει η Αθήνα τις ευθύνες της. Είναι, ωστόσο, το Βερολίνο που επέμεινε στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο που τελικά εγκρίθηκε.

Πάντως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαρτίου δε φαίνεται να έχει καθησυχάσει τις αγορές. Σήμερα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 7%.