Skip to main content

Οι Γερμανοί επενδυτές βλέπουν ξανά Ελλάδα - Τι ψάχνουν

Σε ποιους κλάδους στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών - Οι κινήσεις που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα

Γερμανοί δεν βλέπουν την Ελλάδα μόνο σαν αγορά για την προώθηση των πωλήσεών τους, αλλά πλέον έχουν ξαναρχίσει να την βλέπουν επενδυτικά. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται καθημερινά κι αφορά τόσο την παραγωγή προϊόντων και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όσο και υπηρεσίες, για το ελληνικό αλλά και το γερμανικό όπως και το διεθνές κοινό.

Κατά τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έχουν αρχίσει να συγκεκριμενοποιούνται και δεν μιλάμε πλέον για ευχολόγια. Το ενδιαφέρον προέρχεται από πολλούς κλάδους, ακόμη και από τη μεταλλουργία – αυτοκινητοβιομηχανία, όπως έχει αποκαλύψει η Voria.gr, αλλά και από την Πληροφορική, τον χώρο της Ενέργειας και της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας, μα και της εκπαίδευσης για την Πολιτική Αεροπορία όπως και της παροχής υπηρεσιών με σκοπό την υποστήριξη πελατών μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.

Το πράγμα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς όπως μαθαίνει η Voria.gr, τους Γερμανούς που σκέπτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν τους απασχολεί πρωτίστως το μισθολογικό κόστος καθώς είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σκέπτονται να προσφέρουν πακέτα στους ελληνικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες, προκειμένου να έρθουν να δουλέψουν στη χώρα μας. Για τις γερμανικές επιχειρήσεις, σημαντικές για την επιλογή προσωπικού είναι οι γνώσεις και δεξιότητες των υποψηφίων, αλλά και η πολύ καλή χρήση της γερμανικής γλώσσας, όπως τόνισε κ. Matthias Hoffmann, διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του  Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ήδη γερμανικές εταιρείες έχουν τοποθετηθεί στον κλάδο Πληροφορικής στη χώρα μας, με πιο πρόσφατη τη δραστηριοποίηση της Ρ&Ι, με θυγατρική, στα Ιωάννινα, ενώ μία ακόμη εταιρεία που έχει έδρα Κολωνία και αντικείμενο το consulting σε λύσεις Πληροφορικής, θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Εντυπωσιάζει όμως το γεγονός ότι τρεις  εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν στη χώρα μας call centers, για να εξυπηρετούν τα πελατολόγια μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, στη Γερμανία. Για τις επιχειρήσεις αυτές, το ύψος του μισθού δεν αποτελεί θέμα ή τουλάχιστον το σημαντικότερο θέμα. Ψάχνουν για γερμανόφωνους Έλληνες και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν και ειδικές παροχές (π.χ. για κατοικία), στους Έλληνες της Γερμανίας που θα επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Μάλιστα μία από αυτές τις εταιρείες, η Exciting, έχει προχωρήσει και σε σχετικές καταχωρήσεις.

Από τον χώρο των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης, υπάρχει εταιρεία που θέλει να δημιουργήσει εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα για να προετοιμάζει προσωπικό για την Πολιτική Αεροπορία.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, υπάρχει μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για όλη την χώρα και κυρίως για την αξιοποίηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, με αιολογικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα, ένας σημαντικός project developer στις ΑΠΕ σχεδιάζει την ίδρυση γραφείου στη Βόρειο Ελλάδα και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με Έλληνες επιστήμονες.

Ενδιαφέρον όμως δείχνει να γεννούν και οι εξελίξεις στον κλάδο του φυσικού αερίου με τα δίκτυα που περνούν από την Θράκη και τη βόρειο Ελλάδα, όπως και με τον σχεδιασμό για την δημιουργία πλωτού τερματικού LNG στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Πολλά περισσότερα σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας, όπως είπε ο κ. Hoffmann, θα ανακοινωθούν στο συνέδριο για την «Διαχείριση Απορριμμάτων και Λυμάτων στην Ελλάδα και την Γερμανία», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 10 Οκτωβρίου. Στο συγκεκριμένο κλάδο και στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και εφαρμογές υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Βεβαίως, η Ελλάδα δεν παύει, έστω και σε εποχή δύσκολη για την οικονομία της χώρας, να αποτελεί μία αγορά για τις εξαγωγές γερμανικών προϊόντων και όπως φαίνεται η γερμανική εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα για το D.I.Y., ετοιμάζεται να απευθυνθεί στους Έλληνες που θέλουν να καταπιαστούν με μαστορέματα.