Skip to main content

Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης: Ένα σχολείο με ιστορία σχεδόν 130 ετών

Η Διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής, μιλά στη Voria.gr, για όλες τις πτυχές του ιστορικού γερμανικού σχολείου της Θεσσαλονίκης.

Με πληθώρα εκδηλώσεων ανθρωπιστικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και με ένα πλούσιο πρόγραμμα σπουδών υποδέχεται τη φετινή σχολική χρονιά η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, λίγους μόνο μήνες πριν κλείσει τα 130 χρόνια λειτουργίας της.

Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, έχει ως γερμανικό σχολείο εξωτερικού παράδοση 129 ετών, καθώς τα μαθήματα άρχισαν στις 13 Φεβρουαρίου 1888. Έκτοτε, η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «Απόδημης Πολιτικής Πολιτισμού και Μόρφωσης» της Γερμανίας, στις διαφορετικές της μορφές, οι οποίες επηρέασαν κάθε μια με το δικό της τρόπο το μάθημα και την εκπαίδευση στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, καθώς και τη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τη σχολή ως ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Voria.gr, το πρόσωπο πίσω από τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της ιστορικής σχολής της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, η Birgit Becker, Διευθύντρια της ΓΣΘ, μιλάει για την φιλοσοφία και την νοοτροπία που έχει διαμορφώσει η ΓΣΘ κατά τη διάρκεια της πολύχρονης λειτουργίας της, τις επερχόμενες δράσεις και εκδηλώσεις για την φετινή χρονιά, αλλά και τους λόγους που κάνουν το σχολείο μοναδικό ως προς το πρόγραμμά του, όπως και τις δυνατότητες που δίνει αυτό στους απόφοιτούς του.

Μάλιστα, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάζει την ΓΣΘ και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και ως προς τις εγγραφές νέων μαθητών.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Birgit Becker στη Voria.gr



-Ποια είναι η φιλοσοφία και ο προσανατολισμός της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονικης; Πώς προάγει ή και ενσωματώνει τη γερμανική κουλτούρα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης;

«Η ΓΣΘ, όπως όλα τα γερμανικά σχολεία εξωτερικού, είναι τόπος συνάντησης και διαπολιτισμικού διαλόγου. Το σχολείο μας προσφέρει στις γερμανικές και ελληνικές οικογένειες, καθώς και σε οικογένειες από άλλες εθνικότητες, μια σχολική εκπαίδευση με γερμανικές προδιαγραφές.

Η φιλοσοφία της ΓΣΘ τοποθετεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος έννοιες όπως σεβασμός, ανεκτικότητα, δημιουργικότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων, συνάντηση πολιτισμών, υπευθυνότητα και ευρωπαϊκό πνεύμα. Μέσω της σχολικής εκπαίδευσης αλλά και με τα ποικίλα κοινά προγράμματα και δράσεις με εξωσχολικούς συνεργάτες στους τομείς του αθλητισμού, της μουσικής και της κοινωνικής δραστηριοποίησης η ΓΣΘ συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητριών και μαθητών της και υπογραμμίζει το χαρακτήρα της συνάντησης με το άνοιγμα του σχολείου προς τα έξω».

-Τι προσφέρει η ΓΣΘ εκπαιδευτικά, αλλά και ως προς τον πολιτισμό, στη Θεσσαλονίκη;

«Η ΓΣΘ είναι μια εξαιρετική σχολή του εξωτερικού, που προσφέρει στους μαθητές και μαθήτριές της γερμανικό και ελληνικό απολυτήριο. Επιπλέον δίδεται μεγάλη βαρύτητα στη μουσική,  θεατρική και καλλιτεχνική παιδεία και υποστηρίζεται ο αθλητισμός, σε σχολικό και εξωσχολικό πλαίσιο. Εδώ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας με το Ινστιτούτο Goethe, τα αδελφοποιημένα σχολεία και την ευαγγελική κοινότητα».

-Γιατί να προτιμήσει κάποιος τη ΓΣΘ; Σε τι διαφέρει από άλλα ιδιωτικα σχολεία στην πόλη;

«Η ΓΣΘ είναι το μοναδικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη που προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες, με την απόκτηση του γερμανικού απολυτηρίου Abitur, τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε γερμανικά πανεπιστήμια σαν απόφοιτοι γερμανικών σχολείων εντός της Γερμανίας. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα εισαγωγής σε γερμανικά πανεπιστήμια είναι υποψήφιοι μόνο για το 5% περίπου των θέσεων.

Λόγω της οικονομικής επιχορήγησης της Γερμανίας είναι δυνατόν να διατηρούνται τα δίδακτρα σε χαμηλό επίπεδο συγκριτικά (3.760 € ετησίως). Επίσης η Γερμανία επιχορηγεί το σχολείο και με 15 καθηγητές αποσπασμένους από τη Γερμανία, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα γερμανικά προγράμματα σπουδών, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή τους. Οι καθηγητές αυτοί υποστηρίζονται από το εξαιρετικό διδακτικό προσωπικό των Ελλήνων καθηγητών, που είναι σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι απόφοιτοι της ΓΣΘ».

-Πώς εξελίσσεται ο αριθμός των αιτήσεων εγγραφών τα τελευταία χρόνια;

«Ο αριθμός των υποψηφίων για το ελληνικό τμήμα της σχολής είναι τα τελευταία χρόνια σταθερός. Έχει σημειωθεί όμως σημαντική αύξηση των Ελλήνων μαθητών στο Γερμανικό Τμήμα της Σχολής. Κάθε χρόνο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, έχουμε πολυάριθμες αιτήσεις για εισαγωγή. Για το νηπιαγωγείο υπάρχει μάλιστα μια μεγάλη λίστα αναμονής».

-Ποιες ήταν οι τελευταίες δράσεις/εκδηλώσεις της Σχολής και ποιες προγραμματίζονται για την επόμενη σχολική χρονιά;

«Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται παραδοσιακά οι παραστάσεις της γερμανικής, ελληνικής και διαπολιτισμικής θεατρικής ομάδας, η καλοκαιρινή συναυλία και αθλητικές εκδηλώσεις μαζί με άλλα σχολεία.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πολυαγαπημένο στους Θεσσαλονικείς Oktoberfest, στις εγκαταστάσεις της σχολής.

Στην αρχή του σχολικού έτους, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί ένα πάρτι με την ευκαιρία των γερμανικών εκλογών. Στις αρχές Οκτωβρίου προγραμματίζεται μια ενημερωτική εκδήλωση για τη δυνατότητα διττής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την αδελφοποιημένη πόλη της Λειψίας.

Επίσης πρόκειται να γιορτάσουμε στο σχολείο την 500η επέτειο της θρησκευτικής μεταρρύθμισης, και στις 28 Νοεμβρίου θα φιλοξενήσουμε στο σχολείο τον καθηγητή Andreas Vosskuhle, πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, ο οποίος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Σχολής και θα συνομιλήσει με μαθήτριες και μαθητές της ανώτερης βαθμίδας».

-Ποια είναι η πιο δημοφιλής και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα εκδήλωση;

«Η πιο γνωστή εκδήλωση του πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του σχολείου είναι η  Γιορτή της Μπύρας στις 30 Σεπτεμβρίου. Περιμένουμε φέτος γύρω στους 10.000 επισκέπτες.  Λίγο μικρότερη προσέλευση έχει το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, που πραγματοποιείται σε συνεργασία της  Γερμανικής Ευαγγελικής Κοινότητας με τη ΓΣΘ, κάθε χρόνο, την Κυριακή του πρώτου Advent (πρόκειται για την 4η Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα). Πέρυσι γιορτάσαμε την 40η επέτειο της διεξαγωγής του».

-Ποια ήταν η επαγγελματική σας πορεία πριν έλθετε στην Ελλάδα;

«Η σχολική μου σταδιοδρομία υπήρξε μάλλον ασυνήθιστη, αφού εργάστηκα για σχεδόν 20 χρόνια σε μία επαγγελματική σχολή, όπου απασχολήθηκα  κυρίως με την εκπαίδευση των παιδαγωγών. Κατόπιν, το 2010, έγινα αναπληρώτρια διευθύντρια σε ένα σχολείο με 2500 μαθητές».

-Γιατί αποφασίσατε να αφήσετε τη Γερμανία και να έρθετε στη χώρα μας;

«Στην αναζήτησή μου για μια καινούρια πρόκληση συζήτησα με τον σύζυγό μου την προοπτική να εργαστώ σε μία ξένη χώρα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού  μας στη Ν. Αφρική. Για το σχολικό έτος 2015-2016 υπήρχε διαθέσιμη η θέση διευθυντή στο Κέιπ Τάουν. Όμως αυτήν την απορρίψαμε γρήγορα, γιατί λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα μπορούσαμε, παρά μόνο πολύ σπάνια, να συναντιόμαστε με τα παιδιά μας. Για τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, λόγω της θάλασσας,της  κουλτούρας και του  μεγέθους του σχολείου, η απόφασή μας ήταν εύκολη».

-Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας από τη χώρα μας και ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πράγμα που μάθατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη ΓΣΘ;

«Ο σύζυγός μου κι εγώ γίναμε αποδεκτοί με μεγάλη εγκαρδιότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στη γειτονιά μας από την πρώτη κιόλας στιγμή, παρόλο που η άφιξή μας συνέπεσε με την κορύφωση της κρίσης και σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ελληνογερμανικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο ήταν δύσκολες και ιδιαίτερα οξυμένες. Αυτή η θετική εντύπωσή μας δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ.

Η δουλειά στο σχολείο δεν διαφέρει και πολύ από αυτήν στη Γερμανία. Παρατήρησα ότι στη ΓΣΘ οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στους καθηγητές τους, έχουν υψηλό επίπεδο μαθησιακής ικανότητας, μεγάλη επιθυμία για μάθηση και είναι ανοιχτοί σε καινούριες μεθόδους διδασκαλίας.

Γενικά είναι πολύ χρήσιμο να αντιμετωπίζει κανείς την καθημερινότητα στην εργασία του με αφοσίωση, αλλά και με την απαραίτητη ηρεμία και μια δόση χιούμορ.

Χαίρομαι σήμερα όσο και στην αρχή που μπορώ να εργάζομαι σε αυτό το σχολείο!»