Skip to main content

Γερμανικό μήνυμα από Θεσσαλονίκη για τον... ήλιο και τον αέρα

Είτε λόγω κόστους είτε λόγω άγνοιας στην Ελλάδα με την μεγάλη ηλιοφάνεια και τους… τρελούς αέρηδες η αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι ελάχιστη.

Στην Ελλάδα –όλοι το ξέρουν και το αναγνωρίζουν αυτό- έχουμε μεγάλη… πλάκα. Άλλοτε αυτό είναι καλό, όταν προκαλεί γέλιο, και άλλοτε κακό, όταν οδηγεί σε προβληματισμό. Κι άλλοτε και καλό και κακό, όταν μπορεί να προκαλεί θυμηδία και προβληματισμό, αλλά γίνεται αφορμή για δημιουργικές και παραγωγικές προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην Ελλάδα με την μεγάλη ηλιοφάνεια και τους… τρελούς αέρηδες η αξιοποίηση των ΑΠΕ είναι ελάχιστη. Είτε λόγω κόστους, αφού ο λιγνίτης μπορεί να μολύνει αλλά είναι φθηνότερος, σχεδόν τζάμπα, εφόσον η ΔΕΗ δεν πληρώνει δικαιώματα για τις εξορύξεις που κάνει. Είτε λόγω άγνοιας, καθώς οι ανεμογεννήτριες έχουν κατηγορηθεί από οικολόγους και διάφορους καφενόβιους της ελληνικής επικράτειας πως όταν δουλεύουν ενοχλούν τα… πουλιά.

Αντίθετα με την Ελλάδα η Γερμανία είναι μια χώρα με πολύ συννεφιά και πολλές βροχές –άρα ελάχιστη ηλιοφάνεια-, όπως και σχετικά λίγους και χαμηλής ισχύος ανέμους. Κι όμως η Γερμανία έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των ΑΠΕ. Τόσο σε ότι αφορά την τεχνογνωσία για τα συγκεκριμένα πρότζεκτ, όσο και σε ότι αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων εξαρτημάτων –φωτοβολταϊκά πάνελς, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες κ.λπ., όσο και σε ότι αφορά την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Έτσι όχι μόνο καλύπτει μεγάλο μέρος από τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά εξάγει γνώσεις, εμπειρία και προϊόντα. Το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία στο συγκεκριμένο πεδίο είναι τόσο μεγάλο, που η χώρα μας μόνο να μάθει και να κερδίσει έχει από την επαφή με Γερμανικές επιχειρήσεις του κλάδου και Γερμανούς εμπειρογνώμονες.

Με αυτά τα δεδομένα η ημερίδα που πραγματοποιεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με ενεργειακούς και εξαγωγικούς φορείς και οργανισμούς της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπρόσωποι οκτώ γερμανικών επιχειρήσεων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αγορά των ΑΠΕ θα βρεθούν την προσεχή Τρίτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα,  στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, για να συζητήσουν με Έλληνες παράγοντες του χώρου τα ζητήματα των ΑΠΕ.

Πρόκειται για εταιρίες που ασχολούνται είτε με το συνολικό στήσιμο πρότζεκτ ΑΠΕ, είτε με συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς, όπως είναι η αιολική ενλέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, η αφαλάτωση νερού. Τις επόμενες δύο ημέρες, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Ιουνίου, οι Γερμανοί  επιχειρηματίες θα πραγματοποιήσουν 40 – 50 διμερείς επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις. Όπου είναι δυνατό και εφικτό θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις ελληνικών επιχειρήσεων –αυτό θα συμβεί με όσες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όπου δεν είναι δυνατή η επιτόπου μετάβαση –δηλαδή για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πιο μακριά στη Βόρεια και στη Νότια Ελλάδα- οι διμερείς συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οργανωμένη δουλειά και αυτός είναι ένας λόγος αισιοδοξίας ότι θα έχει και αποτέλεσμα. Ο δεύτερος και βασικότερος λόγος αισιοδοξίας προέρχεται από την προσαρμογή της σοφής παροιμίας του λαού μας «το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη». Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στις ΑΠΕ και όσο περισσότερα επιχειρηματικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά  ερεθίσματα  υπάρξουν, τόσο γρηγορότερα θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρωταγωνιστήσει, βέβαια, αλλά το κράτος πρέπει να προσαρμόσει σε πιο φιλική κατεύθυνση το θεσμικό πλαίσιο και τη νομοθεσία. Μιλάμε για πολύ πλούτο που παρέχεται αφειδώς από τη φύση δωρεάν και η αξιοποίηση του οποίου δεν ενέχει κανέναν οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνδυνο. Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει;