Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Από ηρωίδα, κρατούμενη

Για άλλη μια φορά ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στη σύλληψη της κολυμβήτριας από τη Συρία που έσωσε 18 ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό

«Η 23χρονη Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία τράβηξε κολυμπώντας μια βάρκα με χαλασμένη μηχανή και έσωσε τους πρόσφυγες που επέβαιναν. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη» γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στο εκτενές ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν: «Ο Κορυδαλλός είναι η μεγαλύτερη φυλακή της Ελλάδας, στα νότια της Αθήνας. Πρόκειται για φυλακή υψίστης ασφαλείας με προβληματική φήμη. Πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και δολοφόνοι έχουν κρατηθεί εδώ. ‘Γιατί βρίσκομαι εδώ;' ρώτησε η Σάρα Μαρντίνι τη δικηγόρο της. Ούτε εκείνη μπόρεσε να απαντήσει στη νεαρή γυναίκα και την παρακάλεσε απλά να κάνει υπομονή».  

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η κοπέλα συνελήφθη λόγω της συνεργασίας της με μια ελληνική ΜΚΟ στη Λέσβο, η οποία κατηγορείται μεταξύ άλλων για διακίνηση ανθρώπων, κατασκοπεία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη και η ίδια.

«Η Σάρα Μαρντίνι έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας στη Γερμανία. Η άδεια παραμονής της όμως λήγει σύντομα. […] (σ.σ. Για να ανανεωθεί η άδεια της) θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται στο Βερολίνο. Η δικηγόρος της εκτιμά ότι ακόμη και εάν αποφυλακιστεί το επόμενο διάστημα, η κολυμβήτρια από τη Συρία θα πρέπει μάλλον να παραμείνει στην Ελλάδα και μάλιστα στη Λέσβο λόγω της δίκης».

«Ένας φράχτης κατά του Όρμπαν»

«Ένας φράχτης κατά του Όρμπαν» είναι ο τίτλος άρθρο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία χαιρετίζει την κίνηση της ΕΕ να κινήσει τη διαδικασία τουάρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας. «Σε μια εξεταστική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, ο κίνδυνος που εγκυμονεί για την ΕΕ είναι να διχαστεί. Ίσως τα αυταρχικά όνειρα του Όρμπαν να πραγματοποιηθούν πιο γρήγορα εάν επιτίθεται στην ΕΕ ως πρωθυπουργός υποψήφιας χώρας προς αποχώρηση. Μόνο που και στις δύο περιπτώσεις συμβάλλει στον διχασμό της ΕΕ. Εάν τον αφήσουν να συνεχίσει ατιμώρητος, τότε θα υπονομεύει την κοινότητα εκ των έσω, όπως υπαγορεύεται από την ουγγρική κρατική ιδεολογία. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται τώρα αυτή η διαδικασία κατά της Ουγγαρίας. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι να γίνει αποδεκτός ο διαχωρισμός μεταξύ καλών και κακών όπως τον αξιώνουν οι λαϊκιστές και να εκπληρωθεί η επιθυμία τους για σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Άνθρωποι όπως ο Όρμπαν αρέσκονται στην καταστροφή. Η ΕΕ όμως ήταν πάντα μια εποικοδομητική ιδέα».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Landeszeitung επισημαίνει: «Η ΕΕ είναι ζωντανή και ικανή να αμυνθεί. Αυτό το μήνυμα έστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν υπερψήφισε με την απαραίτητη πλειοψηφία την κίνηση διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας. Πρόκειται για προειδοποίηση προς όλους εκείνους που βλέπουν την ΕΕ απλά και μόνο ως πηγή εσόδων. Προς όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται την ευρωπαϊκή ένωση αξιών και να προδίδουν την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αισθανόταν για πολύ καιρό υπερβολικά σίγουρος».

Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle