Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Δικαίωση για τον Ζάεφ η νίκη Πενταρόφσκι

Τη νίκη του Πενταρόφσκι στις προεδρικές εκλογές στη Β. Μακεδονία σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, χαρακτηρίζοντάς την «στροφή προς τη Δύση» για τη χώρα.

Στη νίκη του Στέβο Πενταρόφσκι στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου. Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η θετική στάση που κράτησε ο Πενταρόφσκι αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επικράτησή του στις εκλογές.

«Με κατεύθυνση τη Δύση» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στο οποίο αναφέρεται: «Οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται η πρώτη δοκιμασία μετά την αλλαγή του ονόματος του κράτους. Ο Πενταρόφσκι τάχθηκε με αποφασιστικότητα υπέρ της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα (…). Διότι άνοιξε τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ως συντονιστής για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ο Πενταρόφσκι έπαιξε βασικό ρόλο ώστε να υπογραφεί ήδη τον Φεβρουάριο το πρωτόκολλο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η αντίπαλός του Σιλιάνοφσκα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη συμφωνία και είχε κατέβει στον προεκλογικό αγώνα με το σλόγκαν ‘Δικαιοσύνη για τη Μακεδονία – η πατρίδα μας καλεί'».

«Μεγάλη επιτυχία» για τον Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει η εφημερίδα Tageszeitung από το Βερολίνο την επικράτηση του Στέβο Πενταρόφσκι στις προεδρικές εκλογές. Με τίτλο «Κόλαφος για τους λαϊκιστές», γράφει: «Μέχρι πέρσι ακόμη οι ειδικοί είχαν τις αμφιβολίες τους για την στρατηγική του Ζάεφ. Τώρα όμως όλοι, μέχρι και οι επικεφαλής στην ΕΕ, συμφωνούν ότι αυτό που πέτυχε ο Ζαέφ μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα είναι ιστορικό: να δρομολογήσουν μια υποδειγματική διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και της Ελλάδας, κόντρα σε όλα τα εμπόδια που έθεταν τα εθνικιστικά στρατόπεδα. Ωστόσο το γεγονός ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποστηριζόμενη από τους εθνικιστές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, έχασε με 44,5%, δεν σημαίνει ότι ο Ζάεφ μπορεί να επαναπαυτεί. Διότι η μικρή συμμετοχή του 46% των πολιτών στις εκλογές δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία δεν είναι απαραίτητα ενθουσιασμένη (σ.σ. με τις τελευταίες εξελίξεις). Ο Ζάεφ θα επιφέρει σταθερότητα μόνο όταν θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις του όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Φόβος για περισσότερα θύματα» στη Κύπρο

Η υπόθεση της σειράς δολοφονιών στην Κύπρο έχει περάσει πλέον και στα γερμανικά ΜΜΕ. Υπό τον τίτλο «Φόβος για περισσότερα θύματα» στην εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρεται: «Κατά τη διάρκεια των ερευνών και αποκαλύψεων, μια νεαρή αλλοδαπή δήλωσε ότι ο στρατιωτικός τη βίασε και το βιντεοσκόπησε. Και στην Ελλάδα υπάρχουν ανησυχίες. Ο άνδρας βρισκόταν κατά περιόδους στην Ελλάδα για τη στρατιωτική του εκπαίδευση και διάφορα σεμινάρια. Το γεγονός αυτό τρομάζει τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο: πώς είναι δυνατόν ένας κατά συρροή δολοφόνος να κάνει καριέρα στο στρατό; Εκεί όπου πρέπει να ελέγχεται και η ψυχική του κατάσταση και όπου βρίσκεται υπό την επιτήρηση ανωτέρων;

Κι όμως πρόκειται για έναν τρομακτικά ‘κανονικό' άνδρα. Σε βίντεο φαίνεται ο ίδιος ως ερασιτέχνης φωτογράφος σε έκθεση, όπου δίνει συνέντευξη με θέμα την επεξεργασία εικόνας. Τότε οι πρώτες δολοφονίες είχαν ήδη γίνει. Ο άνδρας ήταν παντρεμένος και φέρεται να έχει δυο παιδιά».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Το γεγονός ότι επί χρόνια η σειρά δολοφονιών δεν είχε αποκαλυφθεί προκάλεσε σκάνδαλο στην Κύπρο. Οι αρχές κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι παραμέλησαν τις έρευνες από αδιαφορία αλλά και λόγω ρατσιστικών κινήτρων. Το σκάνδαλο οδήγησε ήδη στην απομάκρυνση του αρχηγού της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ίωνα Νικολάου».

Η εφημερίδα Welt γράφει: «Την Κυριακή οι δύτες βρήκαν στην ‘Κόκκινη Λίμνη' το πτώμα ενός παιδιού μέσα σε μια βαλίτσα. Πρόκειται για το πέμπτο θύμα του άντρα ο οποίος έχει παραδεχτεί μέχρι τώρα επτά δολοφονίες και του οποίου η κυνικότητα προκαλεί φρίκη. ‘Εσείς να βρίσκετε πτώματα και εγώ θα σας λέω ποιες είναι', φέρεται να είπε ο 35χρονος φερόμενος δράστης στους αστυνομικούς. Έτσι τουλάχιστον γράφει ο κίτρινος Τύπος της Κύπρου και εικάζει ότι οι φόνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τους επτά που παραδέχτηκε μέχρι τώρα ο άνδρας. Διότι ο στρατιωτικός της κυπριακής εθνοφρουράς φέρεται να είπε σε αστυνομικό: ‘Σκότωσα κι άλλες. Να πάτε να βρείτε πού είναι'».

Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle