Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Εκτός Υπερταμείου «αρχαία ανεκτίμητης αξίας»

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην απόφαση να εξαιρεθούν τελικά από το Υπερταμείο 2.330 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Ελλάδα.

Στην προ ημερών απόφαση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να μην υπαχθούν στο Υπερταμείο 2.330 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία αναφέρεται εκτενές άρθρο της Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας ότι «έλληνες αρχαιολόγοι σήμαναν συναγερμό διότι το κράτος είχε προφανώς προβλέψει την ιδιωτικοποίηση εκατοντάδων αρχαιολογικών μνημείων. Παρότι η υπουργός Πολιτισμού έχει σημάνει τη λήξη του συναγερμού, πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά».

Η σύγχυση που προκάλεσε η Ζορμπά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά «δικαιολογημένα επιχειρεί να διασκεδάσει τους φόβους ότι από οικονομική ανάγκη η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει κάποτε την αρχαία κληρονομιά της. Διότι εδώ και μήνες φημολογείται ότι υπάρχει μια λίστα 10.000 και πλέον κρατικών ακινήτων. Λέγεται ότι η λίστα συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και διαβιβάστηκε στο λεγόμενο Υπερταμείο. […] Η δημιουργία του κρατικού αυτού ταμείου ήταν όρος των διεθνών πιστωτών, όταν η Ελλάδα έλαβε το 2015 το τρίτο και τελευταίο πακέτο βοήθειας. Το ταμείο λειτουργεί εν είδει εγγύησης, σε περίπτωση που η χώρα σταματούσε να εξυπηρετεί το χρέος της. Μπορεί τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα να άφησε πίσω της το στάτους της χώρας σε πρόγραμμα βοήθειας, όχι όμως και τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας η οποία ουσιαστικά […] ποτέ δεν προχώρησε».

Όπως αναφέρει η SZ, «[…] η Ζορμπά ανέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ τον Οκτώβριο παραδέχθηκε ότι έγιναν ‘λάθη’ στη σύνταξη της λίστας του υπουργείου Οικονομικών. Είχε πει επίσης ότι ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ να της διαβιβάσει τον κατάλογο ‘ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες’. Η δήλωση αυτή της υπουργού προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση διότι προφανώς και η ίδια δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο της λίστας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων η Μυρσίνη Ζορμπά ανακοίνωσε την εξαίρεση 2.330 μνημείων από το Υπερταμείο».

Κατηγορίες για επιπολαιότητα

Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Die Presse, που σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τους τελευταίους μήνες αρχαιολόγοι είχαν επικρίνει την επιπολαιότητα που οδήγησε στο να συμπεριληφθούν στη λίστα πώλησης μνημεία ανεκτίμητης αξίας, όπως το Παλάτι της Κνωσού ή ο Λευκός Πύργος, σήμα κατατεθέν της βορειοελλαδίτικης συμπρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και αρχαιολογικά μνημεία, όπως οι τάφοι του μακεδόνα βασιλιά στη βόρεια Ελλάδα, επρόκειτο να πουληθούν».

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, «[…] τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και το ΔΝΤ έσωσαν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία με διάφορα προγράμματα διάσωσης. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Η σχετική αναζήτηση οδήγησε προφανώς σε λάθος δρόμο».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle