Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Ένα... λάθος που ταλαιπωρεί τον Μητσοτάκη

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, αλλά και οι αντιφατικοί χειρισμοί Ερντογάν στην Τουρκία, στον γερμανικό τύπο

«Η υπόθεση των παρακολουθήσεων ταλαιπωρεί τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στην τελευταία τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού: «Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Το όλο ήταν λάθος, τόνισε ο ίδιος στις αρχές της εβδομάδας. 'Νόμιμο' μεν, διότι είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή, αλλά 'πολιτικά απαράδεκτο'. Ο Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι το ζήτημα θα ξεχαστεί και θα δώσει τη θέση του στην καλοκαιρινή καθημερινότητα. Αλλά η αντιπολίτευση δεν θα τον αφήσει να γλυτώσει τόσο εύκολα», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι «στη σχετική συζήτηση παρενέβη και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μία νομικός με κύρος. Είπε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη μίας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας και ζήτησε την 'άμεση και πλήρη διαλεύκανση' της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει 'να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους και να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα'».

«Ο Ερντογάν το παρακάνει»

Το περιοδικό DER SPIEGEL αναφέρεται στην Τουρκία, επισημαίνει την ιδιαίτερη γεωστρατηγκή θέση της χώρας και υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποίησε τη θέση αυτή με όρους εξωτερικής πολιτικής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη συμφωνία για τα σιτηρά που συνήψαν πριν από τρεις εβδομάδες Ρωσία και Ουκρανία μετά από διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Στον πόλεμο της Ουκρανίας ο Ερντογάν ενέχει διπλό ρόλο, καθώς είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που διατηρεί στενές επαφές τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα. Πριν ακόμη από λίγους μήνες η Τουρκία ήταν ένα είδος παρία στη διεθνή πολιτική, ο Ερντογάν με τις προκλήσεις του είχε εξοργίσει ομολόγους του σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και ΗΠΑ. Ξαφνικά γίνεται και πάλι ένας περιζήτητος συνομιλητής. Ο κίνδυνος για την Τουρκία είναι όμως ότι o Ερντογάν το παρακάνει, όπως έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν. Σχεδόν επιδεικτικά συγχρωτίζεται με τον Ρώσο δικτάτορα Βλάντιμιρ Πούτιν. Για τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται ωσάν να ήταν διπλός πράκτορας».

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία: «Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο πληθωρισμός αγγίζει το 80%. Περισσότερο από ποτέ οι τουρκικές επιχειρήσεις θα ήθελαν τώρα να βασίζονται σε αξιόπιστες σχέσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τα οποία διεκπεραιώνουν πάνω από το ήμισυ των εμπορικών τους συναλλαγών. Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές τα ποσοστά δημοφιλίας του Ερντογάν είναι τόσο χαμηλά, όσο ελάχιστες φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Εμφανιζόμενος όλο αυτοπεποίθηση στη διεθνή σκηνή μπορεί να εντυπωσιάζει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, αλλά οι περισσότεροι Τούρκοι θα προτιμούσαν να δουν την οικονομία να ανακάμπτει». 

Ένας Έλληνας οδηγός και τα καρπούζια...

για τους οδηγούς φορτηγών!

Ένας Έλληνας, οδηγός φορτηγού, ανέλαβε να μεταφέρει καρπούζια από την Κύπρο στην Ολλανδία, μέσω Γερμανίας. Ως εδώ τίποτα το ασυνήθιστο. Φαίνεται όμως ότι ο συγκεκριμένος οδηγός έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει το κόστος και επιπλέον ήταν υπερβολικά βιαστικός, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί μεταξύ Μονάχου και Στουτγάρδης και να τον ...γράφουν οι εφημερίδες. Όπως αναφέρει η Die Welt: «Αστυνομικοί της ομάδας για τον έλεγχο βαρέων οχημάτων διαπίστωσαν ότι είχε υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά 18 χιλιόμετρα. Από τον τεχνικό έλεγχο προέκυψε ότι ήταν σπασμένοι τέσσερις δίσκοι των φρένων στο φορτηγό και στο ρυμουλκούμενο όχημα, ενώ είχαν υποστεί βλάβες τέσσερα από τα έξι φρένα του ρουμουλκούμενου οχήματος. Ακόμη, ήταν ελαττωματικός ο συμπιεστής των φρένων. Επιπλέον, ο 50χρονος επιχειρηματίας από την Ελλάδα, που οδηγούσε ο ίδιος, δεν τήρησε τον ελάχιστο υποχρεωτικό χρόνο ανάπαυσης για τους οδηγούς φορτηγών. Η αστυνομία του απαγόρευσε να συνεχίσει την πορεία του. Τα καρπούζια, αξίας 20.000 ευρώ, ανέλαβε άλλη εταιρεία μεταφορών».   

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle