Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Επέβαλε ο Ερντογάν να μην προσκληθεί η Ελλάδα;

Η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο οφείλεται σε πιέσεις του Ερντογάν σύμφωνα με τη Bild. «Τρομερός γείτονας» κατά το Spiegel η Τουρκία για την Αθήν

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διάσκεψη Κορυφής στο Βερολίνο τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας δεν είναι στραμμένα προς τη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά την ελληνική, με την παρουσία του στρατηγού Χαφτάρ και τις επαφές με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους. Το ερώτημα, γιατί δεν προσκλήθηκε η Αθήνα σε αυτήν τη διάσκεψη, απασχολεί, εκτός από γερμανούς πολιτικούς, και τον τύπο.

Πήχης η επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας

Αίφνης η εφημερίδα Bild διατυπώνει στο σημερινό της φύλλο την δική της εκδοχή. Διαβάζουμε από το σχετικό άρθρο: «Εκπρόσωποι από δέκα χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Ελλάδα, αν και είναι ο πιο κοντινός γεωγραφικά εταίρος της Λιβύης από ευρωπαϊκή σκοπιά, δεν κάθεται στο τραπέζι. Και το ερώτημα είναι, εάν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα καγκελάριο Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτής της εφημερίδας», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «φέρεται να επέμενε ο Ερντογάν να μην συμμετάσχει με το επιχείρημα ότι η τουρκική πλευρά,  σε αντίθεση με την Ελλάδα, σέβεται το ντιλ της ΕΕ με την Τουρκία και δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Σε σχετική ερώτηση της Bild, εκπρόσωπος της γερμανικής απάντηση ανέφερε ότι (ο κατάλογος προσκλήσεων) προσανατολίστηκε στο αντικείμενο της διάσκεψης». Και η εφημερίδα παρατηρεί: «Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο στρατηγός Χαφτάρ, που διαθέτει επιρροή, προσγειώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα και έχει σήμερα εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση».

Η χθεσινή ανακοίνωση του τούρκου προέδρου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψη στο Βερολίνο, ότι η χώρα του ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη στο πλευρό του πρωθυπουργού Σάρατζ, κάνει πιο δύσκολη την επιτυχία της διάσκεψης στον στόχο επίτευξης βιώσιμης εκεχειρίας. Σε συνέντευξη στη εφημερίδα Passauer Neue Presse ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι έτσι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί βιώσιμη εκεχειρία. «Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων αποτελεί τεράστιο εμπόδιο καθοδόν προς μια πολιτική λύση στη διένεξη της Λιβύης» ανέφερε ο Χάικο Μάας. «Γι αυτό ένα σημαντικό σημείο των προσπαθειών μας είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων. Η Τουρκία συμμετέχει εξ αρχής στη διαδικασία του Βερολίνου. Φυσικά αναμένουμε, και όχι μόνο από την Τουρκία, ότι εννοεί στα σοβαρά αυτό το ενδιαφέρον της».

«Ριψοκίνδυνη για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με Τουρκία»

«Ο τρομερός γείτονας». Είναι ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην Τουρκία και τα προβλήματα που προκαλεί στον νατοϊκό εταίρο της, την Ελλάδα. Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά  στις απειλές που εκσφενδονίζει ο τούρκος πρόεδρος για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να μην απομείνει στη χώρα καμιά άλλη δυνατότητα από το να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων, όπως έκανε σαφές πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι ριψοκίνδυνη» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ο Ερντογάν μπορεί να βλάψει την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερα στην προσφυγική πολιτική θέτει η Άγκυρα την γείτονα χώρα εδώ και μήνες υπό πίεση. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες στην επικράτειά της βρίσκονται 3,5 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ως υλικό διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν πρόβλημα, ασκώντας για παράδειγμα κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο συριακό, όπως έχει απειλήσει πολλές φορές ο Ερντογάν στο παρελθόν, θα φροντίσει ώστε και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες να ξεκινήσουν για την Ελλάδα».

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται το ότι η Ελλάδα αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από του Ευρωπαίους. Δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη της Λιβύης παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο προσφυγικό η Αθήνα επιθυμεί την στήριξη από την Ευρώπη.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle