Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Επικίνδυνα παιχνίδια με τους πρόσφυγες

Γνωστές και λιγότερο γνωστές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος προσελκύουν το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου Tύπου

Ξεχωρίζει η αναφορά της Τageszeitung (TΑΖ) στα «γκρι διαβατήρια» της Τουρκίας, που εκδίδονται για κρατικούς αξιωματούχους, αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιούνται και από άλλους «ενδιαφερόμενους». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου η γερμανική αστυνομία εντόπισε στο Ανόβερο έναν Τούρκο, ο οποίος το 2020 «είχε προσκαλέσει από την Τουρκία 53 άτομα σε δήθεν συνέδριο για θέματα περιβάλλοντος, ισχυριζόμενος ότι θα φροντίσει για τη διαμονή τους και το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους. Σύμφωνα με την εισαγγελία αυτό ήταν ψέμα, δεν υπήρχε ούτε πρόγραμμα, ούτε καμία κράτηση, ούτε τίποτα. Στην πραγματικότητα εισήλθαν στη χώρα 46 άτομα με ένα λεωφορείο, αλλά οι περισσότεροι δεν έφτασαν καν στο Ανόβερο. (…) Μέσα σε δύο ημέρες το γκρουπ διαλύθηκε. Μόνο δύο από τους συμμετέχοντες επέστρεψαν στην Τουρκία όπως προβλεπόταν, άλλοι πέντε εμφανίστηκαν να ζητούν άσυλο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Οι υπόλοιποι έχουν εξαφανιστεί, άγνωστη παραμένει μέχρι σήμερα η διαμονή τους. Και αυτό ακριβώς ήταν το σχέδιο του κατηγορουμένου, θεωρεί η εισαγγελία».

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται, δια των δικηγόρων του, ότι άθελά του έγινε θύμα ενός ευρύτερου, σκοτεινού κυκλώματος. Η Tageszeitung εικάζει ότι είχε εμπλακεί, ενδεχομένως χωρίς να το γνωρίζει, σε παράνομο κύκλωμα γκρι διαβατηρίων. Όπως σημειώνει «πρόκειται για υπηρεσιακά διαβατήρια που εκδίδονται για τούρκους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους αξιωματούχους για υπηρεσιακούς σκοπούς, για παράδειγμα για συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια ή εκπαιδευτικά σεμινάρια, χωρίς τη συνήθη διαδικασία της βίζας. Εικάζεται όμως ότι πολλοί δήμοι στην Τουρκία έχουν εκδώσει τέτοια διαβατήρια και σε άλλα πρόσωπα, συχνά σε νέους ανθρώπους από οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφερόμενοι έχουν πληρώσει 6.000-8.000 ευρώ για μία μετακίνηση χωρίς βίζα. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να διερευνηθεί η υπόθεση στη Βουλή, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, επικαλούμενο βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP».

Εκατοντάδες Αφγανοί στην Ελβετία

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι μετανάστες από το Αφγανιστάν καταφθάνουν- άγνωστο πώς- στα σύνορα της Ελβετίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ενώ τον Φεβρουάριο είχαν εντοπιστεί μόλις πέντε άτομα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελβετία μέσω Αυστρίας, τον Αύγουστο ο αριθμός των ατόμων αυτών έφτασε τα 428. Τον Ιούλιο, πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ήταν ήδη πάνω από 200. Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε τη Δευτέρα η δημόσια τηλεόραση SRF. Σύμφωνα με την SRF, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Λαϊκού Κόμματος (SVP), κάνει λόγο για μία ‘αξιοσημείωτη' αύξηση των αφίξεων Αφγανών υπηκόων σε περιοχές που συνορεύουν με την Αυστρία».

Μετά το άσυλο αρχίζουν τα προβλήματα

Όσο για την Ελλάδα, τα προβλήματα των προσφύγων δεν τελειώνουν με την παροχή ασύλου, όπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung του Σαββατοκύριακου: «Όποιος λαμβάνει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, μετά από λίγο θα πρέπει να φροντίσει μόνος του για τον εαυτό του. Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να έρθουν στη Γερμανία για να γλυτώσουν από την πείνα και την έλλειψη στέγης», παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου. Ως παράδειγμα αναφέρει την ιστορία του Μωχάμεντ Νασίμ Ομαρί από το Αφγανιστάν που αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα στις 10 Ιουνίου. «Για τον επόμενο μήνα του έδωσαν 420 ευρώ για φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζεται μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά» γράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας. «Τίποτε άλλο μετά από αυτό. Θα πρέπει σύντομα να φύγει από το διαμέρισμα, λένε οι άνθρωποι της οργάνωσης που το διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους. Η γυναίκα του ξαπλώνει απέναντί του, στο κάτω μέρος ενός διώροφου κρεβατιού και κρατάει αγκαλιά τη μικρότερη κόρη τους, μόλις τριών εβδομάδων. ‘Τους είπα: Πού να πάμε με το παιδί; Κι εκείνοι μου απάντησαν: Δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μας. Εσύ ήθελες να έρθεις εδώ'».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, πολλοί από τους πρόσφυγες που λαμβάνουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα επιχειρούν, στη συνέχεια, να εγκατασταθούν στη Γερμανία.Τι λέει για όλα αυτά η ελληνική πλευρά; Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Süddeutsche Zeitung ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης, λέει πως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην ΕΕ προτιμούν να εγκατασταθούν σε χώρες που προσφέρουν μία καλύτερη κοινωνική πολιτική και περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά. Επισημαίνει μάλιστα ότι πριν δέκα χρόνια, στα πλαίσια του προγράμματος λιτότητας και μετά από πιέσεις των άλλων κρατών-μελών, η Ελλάδα αναγκάστηκε να περικόψει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες: ‘Από τότε δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, για παράδειγμα. Αυτό δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και τους γηγενείς'».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle