Skip to main content

Γερμανικός Τύπος για εξοπλιστικά: Παλιά μνημόνια, νέα ακριβά όπλα

Η αγορά γαλλικών εξοπλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα στη γερμανική έκδοση της Le Monde Diplomatique.

Στην αγορά υπερσύγχρονων γαλλικών εξοπλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα,λίγα χρόνια μετά τα μνημόνια, αναφέρεται σχόλιο στη γερμανική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde Diplomatique με τίτλο «Ακριβά όπλα για την Αθήνα». Ο Σερζ Χαλιμί, διευθυντής σύνταξης της Le Monde Diplomatique, ξεκινά με μια αναδρομή στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης παρατηρώντας:

«Πριν από πέντε χρόνια η τρόικα (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ) επέβαλε στην Ελλάδα ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, υποβαθμίζοντάς την σε ένα είδος προτεκτοράτου. Με τις περικοπές στον προϋπολογισμό στόχος ήταν να αποπληρωθεί το χρέος της Ελλάδας, το οποίο το ίδιο το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει ‘μη βιώσιμο’. Εκείνη την εποχή, με παρότρυνση της Γερμανίας, η τρόικα λεηλάτησε τον προϋπολογισμό της χώρας, επέβαλε έμμεσους φόρους και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξησε το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, περιέκοψε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και μείωσε τον κατώτατο μισθό (στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 25 ετών κατά 32%). Ο τομέας της δημόσιας υγείας έφτασε στα όριά του. Οι στρατιωτικές δαπάνες επίσης μειώθηκαν δραστικά. Ωστόσο, μετά το ναδίρ, το οποίο άγγιξαν το 2015, έχουν εκ νέου αυξηθεί. Το 2020 έφθασαν ξανά στο 2,79% του ΑΕΠ».

Το σχόλιο αναφέρεται στις πρόσφατες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης για αγορά γαλλικών στρατιωτικών εξοπλισμών σημειώνοντας ότι «υπάρχουν λόγοι γι αυτό» εννοώντας την απειλή της γειτονικής Τουρκίας, η οποία «συνεχίζει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εδώ και 47 χρόνια έχει καταλάβει το βόρεια τμήμα της Κύπρου». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το σχόλιο, «Ελλάδα και Τουρκία ανήκουν αμφότερες στο ΝΑΤΟ. Και η Γερμανία, μέλος επίσης του ΝΑΤΟ, προμηθεύει τις δύο χώρες με στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Άλλαξε η κατάσταση ή τα συμφέροντα;

Ο Χαλιμί εστιάζει επίσης στην στάση γαλλικών ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Le Figaro, που στο απόγειο της ελληνικής κρίσης χρέους το 2015: «συνέκριναν την Ελλάδα με έναν ετοιμοθάνατο ασθενή ‘που προτιμούσε να χαστουκίζει τον γιατρό του’. Και σχεδόν, όπως όλα τα ΜΜΕ τότε, έτσι και η συντηρητική εφημερίδα, ζητούσε από τους Έλληνες να επιστρέψουν στους Ευρωπαίους μέχρι και το τελευταίο σεντ, διαφορετικά κάθε Γάλλος θα έπρεπε να καταβάλει 735 ευρώ για την αποπληρωμή των ελληνικών χρεών».

Σύμφωνα με το σχόλιο: «Τότε το ελληνικό χρέος ανερχόταν στο 177% του ΑΕΠ. Όμως όταν, στο τέλος του 2020, ανέβηκε στο 205%, η Figaro έπαψε να ανησυχεί για τους δανειστές. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή οι Έλληνες αγόρασαν εξοπλιστικά συστήματα από τον όμιλο Dassault, στον οποίο ανήκει η Figaro;»

Θα ανασταλούν οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο;

Στην πρόθεση της Κύπρου να απευθυνθεί στην Κομισιόν για να αναστείλει την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου αναφέρεται δημοσίευμα στην Zeit Online σημειώνοντας: «Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, έφτασαν στην Κύπρο 38% περισσότεροι μετανάστες σε σχέση με το σύνολο του 2020,ανέφερε ο Μάριος Πελεκάνος (σσ: κυβερνητικός εκπρόσωπος). Οι αιτούντες άσυλο αποτελούσαν το 4% του πληθυσμού στον νότο του νησιού.Το 16% του συνόλου των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι παιδιά μεταναστών.»

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα: «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κύπρου, η χώρα δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από όλα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, αναλογικά με το μέγεθός της.Η κυπριακή κυβέρνηση κατηγορεί την Τουρκία ως υπαίτια για την κρίση, διότι διευκολύνει τη διέλευση μεταναστών από τον τουρκοκυπριακό βορρά στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ». Η Zeit υπενθυμίζει ότι «η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974. Τότε η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Ωστόσο η Βόρεια Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle