Skip to main content

Γερμανικός Τύπος για τον εμβολιασμό: Με το ζόρι ή όχι;

Προβληματίζονται και σήμερα γερμανοί σχολιαστές για το εάν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Επιτρέπεται η μειονότητα να εμποδίζει την επιστροφή της πλειονότητας των πολιτών μιας χώρας στην κανονικότητα; Αυτό το ερώτημα ταλανίζει στη Γερμανία πολιτικούς και πολίτες εδώ και ημέρες και οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα. Και ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung ασχολείται με αυτό το ερώτημα και στην προσπάθειά του να δώσει απάντηση περιγράφει εμβολιαστικές εμπειρίες του παρελθόντος, όταν για παράδειγμα το εμβόλιο κατά της ευλογιάς ήταν υποχρεωτικό.  "Ο εμβολιασμός οδήγησε στο να εξαφανιστεί δια παντός μια από τις πιο μολυσματικές ασθένειες όλων των εποχών, από το 1980 η ευλογιά θεωρείται πλέον ότι έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως" σημειώνει προς την κατεύθυνση των αρνητών των εμβολίων. "Αλλά για την πολιομυελίτιδα" φέρνει ένα αντίθετο παράδειγμα "ο εμβολιασμός στη Γερμανία δεν ήταν υποχρεωτικός, στηρίχθηκε σε μια μαζική ενημερωτική καμπάνια πειθούς" σημειώνει.

Εν ανάγκη και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Το θέμα γίνεται πιο πολύπλοκο, γιατί η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και οι τοποθετήσεις των πολιτικών γίνονται αλλά και ερμηνεύονται μέσα από άλλη οπτική γωνία. Γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας του Μονάχου: "Θα χρειάζονταν θάρρος για να πει κανείς στους ανθρώπους ότι δεν θέλουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ότι θα κάνουμε το παν για να εμποδίσουμε να φτάσουν τα πράγματα ως εκεί. Αλλά αν δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Αυτό ακριβώς το θάρρος λείπει στην πολιτική. Αντ΄αυτού το πρόβλημα δεν λέγεται με το όνομά του, κυρίως από τη Χριστιανική ΄Ένωση και τον υποψήφιο καγκελάριο Άρμιν Λάσετ…Στο αίτημα του υπουργού καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν να δοθούν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους ο Άρμιν Λάσετ απάντησε με ένα βασανιστικό ναι και όχι … Για ένα κόμμα, από το οποίο θα προκύψει πιθανότατα μετά τις βουλευτικές εκλογές ο νέος καγκελάριος που θα ορίσει τις τύχες της χώρας τα επόμενα χρόνια, η διαφωνία αυτή προκαλεί φόβο και ανησυχία".

Ο Γερμανός σχολιαστής υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει ένα κράτος να προστατεύει την υγεία των πολιτών του, παιδιών και ευπαθών ομάδων από ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αδαών, που αρνούνται να εμβολιαστούν. "Γι αυτόν τον λόγο η πολιτεία έχει το δικαίωμα να λαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά θα μπορούσε να ανήκει ως ultima ratio και εμβολιασμός με το ζόρι" καταλήγει στο σχόλιό του.

Η γερμανική Biontech ετοιμάζει κι άλλα εμβόλια

Στη διαδικτυακές του σελίδες το Spiegel περιγράφει νέες ιστορίες επιτυχίας της Biontech, που μαζί με τη Pfizer διέθεσαν σε χρόνο ρεκόρ το πιο επιτυχημένο φαρμακευτικό παρασκεύασμα κατά του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας με βάση την τεχνολογία mRNA. Σημειωτέον ότι κάθε δύο λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από ελονοσία. „Η Biontech πρόκειται να ξεκινήσει από του χρόνου κλινικές μελέτες ενός νέου εμβολίου κατά της ελονοσίας" γράφει ο αρθρογράφος. "Το παρασκεύασμα θα μπορούσε ίσως ήδη από το 2023 ή το 2024 να χορηγηθεί μαζικά. Μέχρι τώρα έχει δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο με περιορισμένη δραστικότητα κατά των πλασμωδίων, του παράσιτου δηλαδή που προκαλεί τη θανατηφόρο ελονοσία. Με αυτό το πολύτιμο νέο εμβόλιο η Biontech θα μπορεί να αναδειχθει σε κυρίαρχο προμηθευτή εμβολίων αυτής της τεχνολογίας. Με βάση την ίδια τεχνολογία θέλει να καταπολεμήσει κι άλλες ασθένειες" επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος αναφερόμενος στον καρκίνο. Κατά του καρκίνου σύμφωνα με το Spiegel η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία βιοτεχνολογίας βρίσκεται σε φάση κλινικής δοκιμής άλλων 14 υποψηφίων παρασκευασμάτων σε συνολικά 15 μελέτες. Εκτός αυτού αναπτύσσει ουσίες για άλλες 9 μολυσματικές ασθένειες. Το 2022 μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο mRNA κατά της φυματίωσης.

"Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η τεχνολογία που βασίζεται στον αγγελιοφόρο mRNA θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία φαρμάκου" επισημαίνει το Spiegel. "Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Berenberg Capital Markets η αγορά για φαρμακευτικά προϊόντα mRNA θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι το 2030 κατά 88 δις δολάρια. Ο επικεφαλής της Biontech  Ουγούρ Σαχίν είχε πει παλαιότερα στο Spiegel ότι σε 15 χρόνια το 1/3 όλων των φαρμάκων θα βασίζεται σε αυτήν την νέα τεχνολογία".

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Πηγή: Deutsche Welle