Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα πρότυπο στους εμβολιασμούς

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 50 στη Γερμανία, η πανδημία αλλά και η εκλογή του νέου Χιλιανού Προέδρου στα σχόλια του γερμανικού Τύπου

Πρότυπο η Ελλάδα σε θέματα εμβολιασμού σύμφωνα με Χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό, όπως αναφέρει το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND. «Σύμφωνα με τον Στέφαν Πίλσινγκερ, πολιτικό για θέματα υγείας του CSU, θα πρέπει να εισαχθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για άτομα άνω των 50 ετών».

Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Το σύστημα υγείας απειλείται με υπερφόρτωση ενόψει της ανεξέλεγκτης παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο Πίλσινγκερ. Θεωρεί λοιπόν λογική μια διαδικασία παρόμοια με αυτή στην Ελλάδα.Στα τέλη Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα άτομα άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο. Από τα μέσα Ιανουαρίου θα επιβάλλεται μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ σε περίπτωση παραβάσεων. Ο αριθμός των πρώτων εμβολιασμών στη σχετική ηλικιακή ομάδα έχει εκτοξευθεί από τότε. Ο πρώην ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ θεωρεί αποδεκτό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. "Ακόμη και ως φιλελεύθερος δημοκράτης μπορώ να δεχτώ ένα τέτοιο μέτρο, επειδή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός περιορίζει την προσωπική μου ελευθερία σε έναν πολύ μικρό τομέα", δήλωσε ο Γκάουκ στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine... Αν οι εκκλήσεις για εμβολιασμό δεν επαρκούν, τότε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι η προφανής λύση».

Έγινε συνήθεια η πανδημία;

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο σχολιό της και η FAZ και γράφει: «Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα της παλιάς γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Η στάση για αυτό υπαγορεύεται από τον κορωνοϊό: περιορισμοί στις επαφές, καραντίνα για ταξιδιώτες, κλείσιμο, απαγορεύσεις, λοκντάουν. Μόνο ένα πράγμα είναι καινούργιο και αυτό δεν είναι απαραίτητα καθησυχαστικό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα των κρίσιμων υποδομών, πρέπει να εκπονηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν απώλεια προσωπικού εξαιτίας ενός νέου κύματος μετάδοσης... Οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων και ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συνάντησή τους αυτήν την Τρίτη χωρίς σαφείς αποφάσεις. Ακόμη και το «σκληρό» οπλοστάσιο των παρεμβάσεων μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ένα γενικό λοκντάουν εξακολουθεί να αποκλείεται, αλλά σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να είναι αναπόφευκτο».

Ο νέος Πρόεδρος της Χιλής

Στην εκλογή του πρώτου αριστερού Προέδρου της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς μετά τον Σαλβατόρ Αλιέντε, ο οποίος έχει σύντροφο την ελληνικής καταγωγής Ιρίνα Καραμάνος, αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι η Χιλή θα διολισθήσει σε μια κομμουνιστική δικτατορία. Όσον αφορά το πολιτικό του περιεχόμενο, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είναι περίπου τόσο ριζοσπαστικός όσο ο Όλαφ Σολτς. Δωρεάν σχολεία και πανεπιστήμια, μια καλή κρατική σύνταξη, καλή υγειονομική περίθαλψη και για όσους δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ο Καγκελάριος θα τα υπέγραφε όλα αυτά... Ο Μπόριτς θέλει να επιβαρύνει λίγο περισσότερο τους πιο πλούσιους που είναι το 1,5% των Χιλιανών και τις εταιρείες εξόρυξης. Το πρόγραμμα του Μπόριτς είναι ριζοσπαστικό μόνο στα λόγια. Θέλει να φτάσει στη ρίζα του συστήματος της Χιλής. Ο νεοφιλελευθερισμός που ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ επέβαλε κάποτε στη χώρα θα πρέπει να υποχωρήσει και μαζί η κραυγαλέα κοινωνική ανισότητα που σιγοβράζει ακόμα και σήμερα στη Χιλή... Ο Μπόριτς τώρα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους επικριτές του. Πρέπει να μειώσει την εγκληματικότητα και να εφαρμόσει τις εξαγγελθείσες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να εμποδίσει την οικονομία. Δύσκολα καθήκοντα βαραίνουν τους ώμους του 35χρονου και τις ελπίδες της γενιάς του. Ο νέος Πρόεδρος Μπόριτς παρουσιάστηκε ως εξτρεμιστής. Τι ασυναρτησίες.»

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle