Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Οι Γάλλοι, οι «άνετες συντάξεις» και ο Μακρόν

Την γενική απεργία στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν σχολιάζει ο γερμανικός τύπος.

«Οι Γάλλοι διεκδικούν άνετες συντάξεις. Αλλά αυτό που δεν θέλουν πολλοί να αναγνωρίσουν είναι ότι κάτι τέτοιο πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθεί» γράφει σε σχόλιό της αναφορικά με τη γενική απεργία που παράλυσε τη Γαλλία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στον Μακρόν δεν αρέσουν οι μισές δουλειές, τουλάχιστον αυτό λέει. Mε τις ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ζητά πολλά από τους Γάλλους. Από την άλλη οι διαδηλώσεις μπλόκαραν την Πέμπτη όλη τη Γαλλία. Ο Μακρόν θέλει να συνενώσει τα κατακερματισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία σε ένα ενιαίο με ίσους κανόνες και όρους», σημειώνει η FAZ.

Η κυβέρνηση θέλει να «άρει τα προνόμια ειδικών ταμείων», παρατηρεί το σχόλιο, εξηγώντας ότι βάσει του νέου συστήματος θα λαμβάνεται υπόψη «κάθε ευρώ που έχει καταβληθεί κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής για τον υπολογισμό της σύνταξης». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «ήδη 30 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ προχωρούν με παρόμοιο τρόπο. Ένα σύστημα που βασίζεται σε πόντους είναι δικαιότερο γιατί η σύνταξη σχετίζεται περισσότερο με τις εισφορές. Ιδιαίτερα οι χαμηλοί μισθοί με μικρές μισθολογικές αυξήσεις επωφελούνται από αυτό».

Σύμφωνα με την FAZ όμως «οι αλλαγές σε ένα σύστημα είναι φυσικά δύσκολες, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Γαλλία, η οποία συνήθως αποφεύγει την αλλαγή. Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι σημαντικές και επηρεάζουν κάθε άτομο». Σε άλλο σημείο η εφημερίδα παρατηρεί ότι: «η σπουδή του Μακρόν για περισσότερη ενότητα στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι κατανοητή και καθυστερημένη. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι Γάλλοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τους περιμένει (…) Λέγεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης. Αλλά οι Γάλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί».

«Ο χαμένος χρόνος της ευρωζώνης»

Στην αναβολή των μεταρρυθμίσεων για την ευρωζώνη, «που αποδυναμώνει το ευρώ» αναφέρεται σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Στην πραγματικότητα οι υπ. Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης ήθελαν να προωθήσουν τις επανειλημμένα αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά τελικά δεν έγινε λόγος για τίποτα άλλο παρά μόνο για δαπάνες». Όπως παρατηρεί η Handelblatt «η ενίσχυση του ESM που συζητείται εδώ και χρόνια κολλά στην Ιταλία. Η κυβέρνηση της Ρώμης αντιτίθεται στη σύσφιξη των ρητρών ευθύνης για τους αγοραστές κρατικών ομολόγων» και από την άλλη «η γερμανική κυβέρνηση έχει βάλει χειρόφρενο στις μεταρρυθμίσει και δη στην ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων».

Το σχόλιο σημειώνει ότι «η όλη διαδικασία αποκαλύπτει και πάλι τις βαθιές περιχαρακώσεις στη νομισματική ένωση» και παρατηρεί κλείνοντας ότι «οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Χρησιμεύουν για την ενίσχυση του ευρώ. Το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να είναι νάνος σε σχέση με το δολάριο. Αυτό κατέδειξε η κρίση με την Πυρηνική Συμφωνία με το Ιράν. Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να σταματήσουν τις δοσοληψίες με το Ιράν, γιατί εξαρτώνταν από το δολάριο και την αμερικανική χρηματαγορά. Αν το Eurogroup δεν προωθήσει μεταρρυθμίσεις, το ευρώ θα παραμείνει τόσο αδύναμο όσο ήδη είναι».

Γνώριζε ο Πούτιν για τους «διπλωμάτες-πράκτορες» στη Γερμανία;

Στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών που το Βερολίνο θεωρεί «πράκτορες» της Ρωσίας και άμεσα εμπλεκόμενους στην εν ψυχρώ δολοφονία Τσετσένου με γεωργιανό διαβατήριο τον Αύγουστο σε πάρκο της γερμανικής πρωτεύουσας αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung παρατηρώντας ότι η σκοτεινή αυτή υπόθεση που αφήνει πολλά ερωτηματικά θυμίζει τις υποθέσεις Λιτβινένκο και Σκριπάλ.

Όπως σημειώνει η SZ «η Μόσχα αντιδρά σε τέτοιες αιτιάσεις με κατηγορίες και εκτιμά ότι όλα αυτά αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας και εχθρικές ενέργειες προς τη Ρωσία» προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «εάν μια μυστική υπηρεσία στέλνει έναν πληρωμένο δολοφόνο στη Γερμανία, δεν μπορεί να υπάρξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Ούτε αρκεί να απελαύνονται διαπιστευμένοι πράκτορες στις πρεσβείες».

Σύμφωνα με τη SZ αν αποδειχθεί ότι πρότειται για περίπτωση «κρατικής τρομοκρατίας επί γερμανικού εδάφους», είναι μάλλον απίθανο να μην γνώριζε τίποτα ο Ρώσος πρόεδρος, «που και ο ίδιος προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες». Το σχόλιο εκτιμά ότι «αν πράγματι πρόκειται για μια δολοφονία από τις μυστικές υπηρεσίες, τότε θα πρέπει οι συνέπειες να είναι σοβαρές. Για παράδειγμα στη συνεργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής».

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle