Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: «Η Μόρια είναι κόλαση»

Η εντεινόμενη κρίση στον Περσικό Κόλπο και η υπόσχεση Μητσοτάκη να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία αν εκλεγεί, είναι τα θέματα της επισκόπησης.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει συνέντευξη με τον Ζαν Τσίγκλερ, κοινωνιολόγο, ακτιβιστή και σύμβουλο του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ελβετός επέστρεψε πρόσφατα από την Ελλάδα όπου επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά. Όπως τονίζει, «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το γενικό πρόσταγμα έχει το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αναθέσει σε εταιρίες κέτερινγκ την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Όμως το φαγητό είναι συχνά αηδιαστικό. Πολλές φορές το κρέας μυρίζει τόσο άσχημα που οι πρόσφυγες το πετούν, μιας και δεν μπορούν να το φάνε. Είμαι σίγουρος ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφθορά. Τα χρήματα περνούν στις τσέπες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στην Μόρια κυριαρχεί οργανωμένος υποσιτισμός».

Ο ελβετός ακτιβιστής αποκαλεί τους καταυλισμούς ντροπή για τη Ευρώπη και ζητά την κατάργησή τους. Δεν διστάζει μάλιστα να κάνει λόγο για στρατόπεδο συγκέντρωσης: «Η Μόρια είναι κόλαση. Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μου είπε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Καρολίν Βιλμέν, η οποία χρησιμοποιεί συνειδητά τον παραλληλισμό αυτό. Στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει άλλους εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Με εντολή των Βρυξελλών οι ελληνικές αρχές αδιαφορούν πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν για τις συνθήκες στους καταυλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φθάσουν εκεί. Όταν στην πατρίδα του σε βομβαρδίζουν καθημερινά και δεν ξέρεις αν η οικογένειά σου επιζήσει τότε αδιαφορείς για όλα τα υπόλοιπα».

Χωρίς σχέδιο οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν;

Ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ απομόνωσε οικονομικά το Ιράν, αλλά δεν έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για την περιοχή, σχολιάζει η Handelsblatt με αφορμή την εντεινόμενη κρίση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου: Με την αύξηση της πίεσης ο Ντ. Τραμπ επιδιώκει την επιστροφή της Τεχεράνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως το ιρανικό καθεστώς δεν υποκύπτει, γράφει η οικονομική εφημερίδα. «Ο αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ένας ενδεχόμενος πόλεμος με το Ιράν θα έπληττε την δημοτικότητά του. Ποιες επιλογές έχει εν τέλει ο Ντ. Τραμπ; Επιθυμητή θα ήταν μια διεθνής πρωτοβουλία με την οποία θα διασφαλιστούν οι μεταφορές πετρελαίου και θα τεθούν τα θεμέλια για συνομιλίες. Όμως από ότι όλα δείχνουν οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν οργανωμένο σχέδιο, την ώρα που καθημερινά αυξάνεται ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κρίσης, είτε από λάθος χειρισμό ή ακόμα και παρεξήγηση».

Εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει την υπάρχουσα αντικαπνιστική νομοθεσία, γράφει η Badische Zeitung. Όμως αυτό δεν θα αρέσει σε πολλούς Έλληνες, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 37% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 26%. Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ το παθητικό κάπνισμα δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο στην Ελλάδα. Στο ερώτημα αν είδαν καπνιστές την τελευταία φορά που επισκέφθηκαν μπαρ οι Έλληνες απαντούν κατά 87% ναι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 20%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται να ξεκινήσει την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τη Βουλή: «Έχω κουραστεί να τσακώνομαι στους διαδρόμους με βουλευτές που συστηματικά αδιαφορούν για την αντικαπνιστική νομοθεσία που ενέκρινε η ίδια η βουλή», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle