Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία και πάλι πηγή διχόνοιας στο ΝΑΤΟ

Οι τρικλοποδιές της Τουρκίας στη σουηδική και νορβηγική ένταξη στο ΝΑΤΟ στις σελίδες του γερμανικού τύπου.

Το "φρένο" Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ περιγράφεται διεξοδικά σε άρθρα και σχόλια των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων, μικρών και μεγάλων. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και την Süddeutsche Zeitung οι αρθρογράφοι κάνουν αναφορά στη χθεσινή επίσημη παράδοση της αίτησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που όμως τελείωσε άδοξα. "Το ιστορικό βήμα εγκατάλειψης της ουδετερότητας από τη Σουηδία και τη Φινλανδία μετά από δεκαετίες, ολοκληρώνεται με μη θεαματικό τρόπο, το πολύ σε 3 λεπτά" γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Το πρωί της Τετάρτης (18.05) ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, λίγο μετά τις 8 το πρωί, μπήκε σε αίθουσα του κτηρίου, όπου δίπλα στη νατοϊκή υπήρχαν οι σημαίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Τον ακολουθούσαν οι δύο πρέσβεις για να του επιδώσουν σε λευκούς φακέλλους τις αιτήσεις ένταξης. Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τις δύο υποψήφιες χώρες ως στενούς εταίρους (…) λίγο αργότερα οι 30 πρέσβεις των χωρών της συμμαχίας συνήλθαν για να τις επεξεργαστούν με ταχύτητα (...) αλλά η Τουρκία φρενάρει, ο πρέσβης της δεν έχει το απαραίτητο το πράσινο φως από την Άγκυρα".

"Και η Ελλάδα παρέμεινε μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη χούντα"

Ο αρθρογράφος της Märkische Oderzeitung υποστηρίζει ότι η Τουρκία αποδεικνύεται και πάλι πηγή διχόνοιας στο ΝΑΤΟ. "Η απομάκρυνση από τα στάνταρντ του κράτους δικαίου είναι εξίσου ανησυχητική με τις παραβιάσεις δυτικοευρωπαικής εθιμοτυπικής διπλωματίας για την επίτευξη των δικών της στόχων, όπως συμβαίνει τώρα με τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το  ΝΑΤΟ"σημειώνει η εφημερίδα. "Θα ήταν λοιπόν λύση η αποβολή της από το ΝΑΤΟ; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε (στενά) την Τουρκία. Το να την διώξουμε, κάτι τεχνικά σχεδόν αδύνατο, θα ήταν τεράστιο λάθος. Η συμμαχία θα αφαιρούσε την επιρροή της στην Άγκυρα. Και η στρατιωτική ισχύς της με τους 355.000 στρατιώτες την καθιστά σημαντικό πυλώνα του ΝΑΤΟ, εκτός από τη στρατηγικής σημασίας θέση της χώρας. Επιπλέον, η ανοχή μαύρων προβάτων στο ΝΑΤΟ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο παράδοση. Η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της συμμαχίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας".

Η εφημερίδα Ludwigsburger Kreiszeitungυποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια προκειμένου οι δύο χώρες γίνουν δεκτές στη συμμαχία. "Όχι μόνο λόγω της απειλής προκλήσεων από τη Ρωσία, αλλά κυρίως με τη μορφή παραχωρήσεων προς την Τουρκία. Η αμυντική συμμαχία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την προσέγγιση με την Τουρκία σε σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη, και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι δεν έλαβαν αποφασιστικά μέτρα κατά των ακτιβιστών του PKK. Επικρίνει επίσης το γεγονός ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν το YPG στη Συρία ως εταίρο στον αγώνα του ISIS. Όσον αφορά στην επιθυμία για νέα μαχητικά αεροσκάφη, η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση.Και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τυχόν αποτυχία της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς βορρά θα ήταν για εκείνη μια καταστροφή που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντέξει οικονομικά».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ χωρίς γραφείο, σεβασμό, επιρροή

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και πάλι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν είχε φύγει ποτέ. Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος εμμένει στις υψηλόβαθμες έμμισθες θέσεις σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δεν αποκηρύσσει τη φιλία του με τον Πούτιν και συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Έτσι η επιτροπή Προϋπολογισμού στο πλαίσιο ευρύτερης εξέτασης για διευκολύνσεις με γραφεία και προσωπικό σε πρώην καγκελάριους και προέδρους της Βουλής, θα αποφασίσει να του αφαιρεθεί το γραφείο που διατηρεί στη Βουλή μαζί με τους υπαλλήλους. Η εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung θεωρεί καταρχήν ότι η εξέταση ενός τέτοιου ζητήματος από μια κοινοβουλευτική επιτροπή κρύβει υλικό για κομματικές συγκρούσεις. "Η Χριστιανική Ένωση πολύ θα ήθελε να διαγράψει και τη σύνταξη του Σρέντερ, αλλά από την άλλη έδειξε μεγαλοθυμία σε ό,τι αφορά τον πρώην καγκελάριο Χέλουτ Κολ, ο οποίος συντάραξε τη χώρα με το σκάνδαλο των χορηγών του κόμματος" υπενθυμίζει. "Από τον Σρέντερ δεν μπορείς να αφαιρέσεις τίποτα παραπάνω. Ο Σρέντερ έκλεψε ο ίδιος τον εαυτό του. Σε προσοχή, σεβασμό, επιρροή, όλα αυτά που κάποτε τον χαρακτήριζαν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία, την οποία έχει ήδη κάνει ο ίδιος στον εαυτό του".

Augsburger Allgemeine αναρωτιέται ποιος ο λόγος να διατηρεί γραφείο ο Σρέντερ, αλλά τα σκάγια του αρθρογράφου παίρνουν και την τέως καγκελάριο Μέρκελ. "Οι επικριτές του Σρέντερ ορθώς επιχειρηματολογούν ότι ο πρώην καγκελάριος δεν εκπληρώνει πια καμιά υποχρέωση από την εποχή που ήταν καγκελάριος, όπως διπλωματικά ραντεβού στο εξωτερικό, άρα προς τι το γραφείο με υπαλλήλους. Σύμφωνα με αυτήν την λογική όμως δεν έχει πρόβλημα μόνο ο Σρέντερ άλλα και η διάδοχός του. Το επιτελείο της Μέρκελ είναι σημαντικά μεγαλύτερο και σχεδόν διπλάσιο από το δικό του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει μεγάλες αποστολές στην υπηρεσία της χώρας. Γιατί λοιπόν χρειάζεται 9 υπαλλήλους;" διερωτάται η εφημερίδα. 

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle