Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Ιταλία και Ελλάδα στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη σχολιάζονται εκτενώς στον γερμανικό Τύπο.

"Η Κομισιόν τα βλέπει μαύρα για την Ιταλία" επιγράφεται ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, "η Κομισιόν επικρίνει τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος παίρνουν καλούς βαθμούς στις Βρυξέλλες". Για την Ελλάδα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στα προγράμματα διάσωσης. Από αυτή την άποψη δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει 'υπερβολικές' δημοσιονομικές ανισορροπίες.(...) Μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση τακτοποιήσει εκρρεμότητες κατά τρόπο που ικανοποιεί τους πιστωτές, μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με απόφαση του Γιούρογκρουπ το περασμένο καλοκαίρι, η Αθήνα θα λάβει (σε δόσεις) τα κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Η πληρωμή θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Για τον Μάρτιο προβλέπεται να εκταμιευθεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το αν θα δοθεί η σχετική έγκριση από το Γιούρογκρουπ, σε περίπου δύο εβδομάδες, εξαρτάται για μία ακόμη φορά από το αν οι πιστωτές θα είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων".

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και η εφημερίδα Rhein Zeitung του Κόμπλεντς: "Πολλοί μιλούν για καταστροφική λιτότητα. Μέρος της αλήθειας, ωστόσο, αποτελεί και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν ήταν διατεθειμένη να επιλύσει τα δομικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Τελικά, και τα τρία πακέτα βοήθειας δεν ήταν παρά μία μάταιη προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα στον δρόμο της σύνεσης. Δεν πρόκειται βέβαια για μόνιμη λύση. Αλλά απομένει να δούμε αν αποδειχθεί καλύτερη η άλλη λύση, την οποία επιλέγει τώρα η Ιταλία: αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές και ξοδεύει ακόμη περισσότερα χρήματα από εκείνα που δεν έχει..."

Ήδη σε ύφεση η Ιταλία  

"Κενές υποσχέσεις, παράλυτη οικονομία" επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία εστιάζει αποκλειστικά  στην Ιταλία. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για "τριγμούς" στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρώμης με αφορμή την ήττα των "Πέντε Αστέρων" στις τοπικές εκλογές της Σαρδηνίας, αλλά κυρίως την πιθανή εμπλοκή της ακροδεξιάς Λέγκα σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης. Για να επισημάνει τελικά τα εξής: "Ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται με τα δικά τους, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα. Η υλοποίηση γενναιόδωρων προεκλογικών υποσχέσεων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε λόγος δεν γίνεται πια για την απαιτούμενη μείωση χρέους σε ποσοστό κάτω από το 130% του ΑΕΠ. Ανάπτυξη δεν αναμένεται ούτε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τεχνικής απόψεως η Ιταλία έχει ήδη περιέλθει σε ύφεση. Για 'υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες' κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

"Η Ιταλία αποτελεί βάρος για την ευρωζώνη" υποστηρίζει από την πλευρά του ο επί σειρά ετών επικεφαλής του Euro  Working Group, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Στο ερώτημα, πώς θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο Βίζερ λέει ότι δεν εχει απάντηση, αλλά εικάζει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται "είτε μία τεράστια κρίση, είτε ένα καλά οργανωμένο πολιτικό σύστημα, είτε ένα θαύμα..." Τί μπορεί όμως να κάνει η ίδια η ΕΕ; Ο αυστριακός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρόκειται να αποφέρουν αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ιταλίας. Ο ίδιος πιστεύει ότι "οι Ιταλοί θα πρέπει να αφεθούν στη δυστυχία τους. Αν δεν μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές, θα υποστούν τις συνέπειες. Και αν χρειαστούν έξωθεν βοήθεια, θα την λάβουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν επιτέλους τα απαραίτητα βήματα".

Η υποψηφιότητα Βάιντμαν

Σε μία συγκυρία κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει και πάλι στον ρόλο του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν. Προ ετών ο Γερμανός τραπεζίτης είχε θεωρηθεί φαβορί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, τους τελευταίους μήνες οι πιθανότητές του μάλλον περιορίστηκαν. Αλλά τί συμβαίνει σήμερα; "Οι πιθανότητες του Βάιντμαν μειώθηκαν αισθητά από τη στιγμή που η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε άλλες προτεραιότητες και υποστήριξε την υποψηφιότητα του χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Δύο Γερμανοί ταυτόχρονα σε δύο κορυφαία αξιώματα της ΕΕ δεν θα μπροούσαν να 'περάσουν' στη μεγάλη παρτίδα πόκερ για τα υψηλά αξιώματα. Η Μέρκελ έκανε 'ένα σοβαρό πολιτικό λάθος' αποσύροντας την υποστήριξή της προς τον Βάιντμαν, υποστηρίζει ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Γιενς Νοβότνι.

Από την άλλη πλευρά, θεωρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, "δεν ειναι σίγουρο οτι ο Βέμπερ θα γίνει όντως πρόεδρος της Κομισιόν. Σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να αποσυρθεί. Και τότε η υποψηφιότητα Βάιντμαν θα αποκτούσε νέα δυναμική. 'Θα ήταν αφελές να ξεγράψουμε τον Γιενς Βάιντμαν. Η διαπραγμάτευση μετά τις ευρω-εκλογές είναι τόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη, ώστε αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε μία αξιόπιστη πρόβλεψη', θεωρεί ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle